Přesunutí instalace Ubuntu

Jiří

Přesunutí instalace Ubuntu
« kdy: 26. 06. 2012, 11:29:01 »
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jak by se nejjednodušeji dalo přesunout instalaci Ubuntu z jednoho flash disku na druhý (pokud to tedy jde).

Dočasně jsem si nainstaloval Ubuntu 12.04 (32 bit) na 16GB flash disk a budu ho přesouvat na jiný 8GB flash disk. Nerad bych však přišel o již provedená nastavení, aktualizace a nainstalované programy, proto by mě zajímalo jak nejjednodušeji a nejrychleji by se to dalo provést. V analyzátoru využití disku mi píše 10,3GB dostupné paměti, čili by se na 8GB disk instalace měla vlézt.

S linuxem se osobně moc často nesetkávám a bohužel se mi nepodařilo najít návod, který přesně tuto situaci popisoval (oba disky USB flash, kopírování z z většího na menší).

Doufám, že jsem situaci popsal dostatečně srozumitelně. PC je Dell Optiplex GX520 (P4 na 3GHz a 2x512MB DDR2 RAM), pevný disk nemá.

Předem děkuji za odpovědi i připomínky.
« Poslední změna: 26. 06. 2012, 14:06:40 od Petr Krčmář »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Přesunutí instalace
« Odpověď #1 kdy: 26. 06. 2012, 12:09:05 »
Pokusím se lehce naťuknout proces:
1. Rozdělit a naformátovat 8GB flash tak, aby se vše vlezlo (oddíly udělat podle 16GB flash - pokud je jen jeden, je vyřešeno)
2. Přelejt data (pozor, musíš zachovat práva souborů!)
3. Nainstalovat zavaděč na 8GB flash (GRUB, LILO, nevím, jaký Ubuntu používá)

Pokud máš možnost a považuješ se za nezkušeného, zkus sehnat někoho z okolí, kdo by pomohl, nebo počkej na podrobnější popis.

JT

« Odpověď #2 kdy: 26. 06. 2012, 12:52:05 »
Teoreticky by to mohl zkusit pomoci G4L, nebo Clonezilla a podobnych pomucek, jsou pomerne sikovne.

kei.101

« Odpověď #3 kdy: 26. 06. 2012, 13:25:26 »
Tohle dělám běžně s gentoo. Nainstaluju systém do virtualboxu a pak zkopíruju na SD kartu (nebo flashdisk). Vytvořit oddíly a FS a zkopírovat systém je jedna věc. Pak je ale třeba dát pozor na to, kde všude jsou odkazy na konkrétní oddíly. Většinou je dobré upravit nebo alespoň zkontrolovat /etc/fstab a grub menu (na ubuntu už je grub2, tam nevím, co přesně je nutné). Pokud je ve fstab nějaký UUID nebo LABEL, tak bude nutné to změnit. Taky je dobré si uvědomit, jestli systém nepoužívá nějaké šifrování oddílů. Ubuntu ale myslím používá pro /home/user ecryptfs a tam by problém být neměl, protože to jen šifruje adresář a ne oddíl. Nakonec určitě nainstalovat grub na nový flashdisk. A na závěr doufat, že v initramfs není nějaký pevný odkaz na diskový oddíl (ale to by byla prasárna :) )

Jiří

Re:Přesunutí instalace Ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 26. 06. 2012, 14:16:11 »
Tak ani G4L ani clonezilla neumí zkopírovat větší disk na menší. Asi vzhledem ke svým zkušenostem bude nejjednodušší čistá instalace.

MilanK

Re:Přesunutí instalace Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 26. 06. 2012, 15:23:11 »
http://geekyprojects.com/storage/how-to-clone-hard-drive-to-smaller-drive/
ovšem stejně budete nejspíše muset řešit zavaděč (grub2) a fstab (UUID oddílu s kořenovým adresářem). Není na tom ovšem nic tak těžkého a nepochybně na to strýček google nabídne spoustu řešení.