Já v tom upřímně žádné nevýhody nevidím. Ubuntu se sice stává (ještě)míň server ready, ale to je jejich zvolená cesta. Ubuntu je prezentováno jako OS pro lidi, tak se to musí lidem co nejvíce přiblížit, ne naopak.
Odstranění stupidit kolem závislostí, to vždy stejně uživatel odlikne a nemá asbolutně páru o tom, co to v reálu dělá - a ani ho to nezajímá, protože chce mít daný software k dispozici. Proč by měl řešit, že tento program vyžaduje libxxx1.4.2, ale jiný co má nainstalovaný vyžaduje libxxx0.9.8? To není chyba uživatele, ale chyba toho OS.
Lepší podpora pro binárky je taky důležitá, sice to bude dělat bordel, protože ten humus, kterým se nazývá většina made by corporate bude dělat v tom systému kde co, ale to už je zase problém uživatele.
Nenadávejte na Ubuntu, sice by mi museli hodně zaplatit, aby jsem si ho nainstaloval místo Debianu/OpenSuSe, co používám, ale snaží se alespoň (s výsledky) dostat linux mezi lidi, a tím i donutit k přemýšlení o jeho podpoře tvůrce prop. software.
P.S.: Nedám dopustit na aptitude, nejsem hater, ale beru v potaz taky zájmy obyč. uživatelů. Dvakrát by jsem si rozmyslel si natáhnout do distra na serveru cokoli, co s sebou tahá kdovíjaký brajgl, už tak je tam dost toho z opensource (Apache, PHP,openSSL ...)