CUPS mazání fronty z Win11

CUPS mazání fronty z Win11
« kdy: 23. 01. 2025, 08:45:33 »
Zdravím,

mám nainstalovaný CUPS server na Ubuntu 24.04.1 pro tisk z počítačů na lokální síti. Vše funguje jak má, ale pouze z Linux klienta (včetně odebrání úlohy, viz dále). Na Win PC mohu tiskárnu přidat, tisknout. Nefunguje však korektně zrušení tiskové úlohy. Z Win fronty se tisková úloha při kliknutí na Zrušit/Odebrat odebere, ale zůstane v CUPS frontě.

Řeším problém, že tiskárna je běžně vypnuta. Když nějaký uživatel (manželka) dá tisk, samozřejmě z vypnuté tiskárny nic nevyjede a automaticky dokument vytiskne znova. To zkusí tak 20x než dostanu čočku :) Po zapnutí tiskárny se samozřejmě vytiskne 20x poslaný dokument. Řešením samozřejmě není smazat frontu na serveru, protože zapnutí tiskárny může provés uživatelka sama. Čočka za 20x vytištěnej dokument je také jistá :)

Tedy otázka, neřešil jste někdo korektní odstranění tiskové úlohy CUPS serveru z Win klienta?

Pro jistotu cupsd.conf, kde jsem už povolil snad všechno :(

Kód: [Vybrat]
LogLevel debug
MaxLogSize 1m
Port 631
Listen /run/cups/cups.sock
Browsing On
BrowseLocalProtocols dnssd
DefaultAuthType Basic
WebInterface Yes
ServerAlias homeoffice
<Location />
  Order allow,deny
  Allow all
</Location>
<Location /admin>
  Order allow,deny
  Allow all
</Location>
<Location /admin/conf>
  Order allow,deny
  Allow all
</Location>
<Policy default>
  JobPrivateAccess default
  JobPrivateValues default
  SubscriptionPrivateAccess default
  SubscriptionPrivateValues default
  <Limit All>
    Order allow,deny
    Allow from 192.168.1.0/24
  </Limit>
</Policy>

Re:CUPS mazání fronty z Win11
« Odpověď #1 kdy: 23. 01. 2025, 15:34:45 »
Nikdo?  :(      ... ani za bludišťáka?

« Odpověď #2 kdy: 23. 01. 2025, 16:14:44 »
Tady https://serverfault.com/questions/307519/printer-queues-with-samba-and-cups píšou něco o frontě a cupsu a nastavení parametru  JobPrivateValues   none místo JobPrivateValues default.
Tak třeba vám něco z toho pomůže...

« Odpověď #3 kdy: 23. 01. 2025, 23:00:42 »
Citace
Tady https://serverfault.com/questions/307519/printer-queues-with-samba-and-cups píšou něco o frontě a cupsu a nastavení parametru  JobPrivateValues   none místo JobPrivateValues default.
Tak třeba vám něco z toho pomůže...

Rozhodně děkuji. Toto nastavení zapříčinilo to, že ve frontě na webovém rozhraní vidím, ze kterého počítače přišla tisková úloha. Nicméně v odkazovaném je řešení přes Sambu a tu v životě už nastavovat nechci  :D

Rozhodl jsem se to vyřešit tak, že jsem nastavil maximální délku fronty na 3 úlohy. Pokud dojde k vytištění 3 úloh, neznamená to takovou škodu na toneru a papíru a většinou více než 3 dokumenty najednou doma netiskneme :)

Celé moje snažení má samozřejmě ještě srdcervoucí vyústění. Po smíření s tím, že to nejde (protože jsem už stár a nemám už tah na bránu) jsem se jal nastavit tiskárnu ještě na druhém PC s Win11 (také Home edition, pro osvětlení popsaného dále). Tam se to chová tak, že po dokončení tiskové úlohy se tato neodstraní, ale zůstane "viset" s informací, že je vytištěno a je nutné kliknout na vyčištění seznamu.

Ale hlavně se v případě zrušení tiskové úlohy provede i odstranění z tiskového serveru.   >:( >:( >:(

Asi ještě porovnám v čem tak může být Win11 Home s nejnovějšími updaty jiný než Win11 Home s nejnovějšími updaty a dám případně vědět  8)

xunil

« Odpověď #4 kdy: 24. 01. 2025, 14:54:41 »
Po smíření s tím, že to nejde (protože jsem už stár a nemám už tah na bránu)
Je pátek tak něco pro odlehčení.

Nabízí takové neřešení bez práce -> nechat zapnutou tiskárnu :)

Nebo proč to dělat jednoduše když to jde i složitě.
Existují zásuvky které jdou zapínat a vypínat dle různých scénářů :)

« Odpověď #5 kdy: 24. 01. 2025, 16:45:34 »
Nebyla by ta samba nakonec nejjednodušší řešení?

« Odpověď #6 kdy: 24. 01. 2025, 18:05:55 »
Mě se teda úplně nejvíc osvědčilo koupit tiskárnu síťovou, která umí usnout a nechat běžet jen desku s tiskovým serverem, na který když přijde úloha, tak si zbytek tiskárny probudí, a po vytisknutí úlohy a dochlazení zase usne.
Všech starších klasických tiskáren, vyžadujících pro síťový tisk externí printserver nebo CUPS kdekoli, jsem se dávno zbavil jejich rozprodáním a eventuálně i rozdáním. Došel jsem totiž k závěru, že mi ta frustrace z rodinných příslušníků, neschopných se před tiskem otočit od stolu a kouknout jestli tiskárna svítí, a jakýkoli problém řešících zběsilým mačkáním na tlačítko "Tiskni", a které následně nemůžu ztřískat metrovým kusem hadice od autogenu, za ušetření peněz které vydělám za zhruba 3/4 hodiny skutečně nestojí.

« Odpověď #7 kdy: 24. 01. 2025, 18:20:26 »
Nabízí takové neřešení bez práce -> nechat zapnutou tiskárnu :)

Mě se teda úplně nejvíc osvědčilo koupit tiskárnu síťovou, která umí usnout a nechat běžet jen desku s tiskovým serverem

Moc logické a jednoduché, a navíc - připlatíš si asi 500 Kč za model se síťovou kartou. Daleko lepší je několik týdnů hackovat uspávání USB tiskárny.  ;D

« Odpověď #8 kdy: 24. 01. 2025, 21:30:09 »
Tak samozřejmě může být primárním cílem stát se expertem na úklid fronty v CUPSu, ale to už si každý soudruh musí rozvážit sám.

« Odpověď #9 kdy: 24. 01. 2025, 22:10:02 »
Nezkusil jste to skrz LPR? Pravda je že nevím, jestli ho Win11 ještě umí. A tuším tam bylo potřeba v konfiguraci překlopit fajfku "počítání bajtů" (windows to mají by default tak, že to starému LPD kdysi nechutnalo). Tuším se LPR klient dokáže skrz LPR protokol doptat, kolik jobů je na LPR serveru ve frontě. Zda umí v té frontě i mazat, to netuším.

BTW co třeba přidat zástupce na plochu (URL) do webovéhu CUPS managementu, aby se dalo snadno sáhnout do fronty na CUPS serveru?

A ano, mám doma tiskárnu se zabudovaným Ethernetem a nevypínám ji. A mám doma bezelstné užovky a joby se mi ve frontě nehromadí.

« Odpověď #10 kdy: 27. 01. 2025, 09:13:47 »
LPR windows "umí", ale IMO to nikdy nefungovalo jinak než jako hloupý odesílání do černý díry.