S tím se váže otázka na používání funkcí chr a ord. Když bych do souboru chtěl zapsat uživatelská idečka a je třeba to udělat binárně a bezpečně tj. zkopírovat dva bajty s daným id, jak to správně udělat? Já znám jen ty dvě funkce chr a ord mám obavy o to, že tyhle věci budou náročné na výkon. A neměl bych taky řešit endianness (česky endianita?) správnost přečtení z binárního souboru?
Popravdě mi teprve teď došlo, že nemáte k dispozici Céčkový typový systém, pointerovou aritmetiku apod. Prostě všechen ten bordel, který umožňuje koukat na data střídavě jako na buffer binárních bajtů, nulou zakončený řetězec znaků, integer o potřebné délce na nějaké adrese apod. Takže nevím, jak s tím bufferingem. Má PHP aspoň něco jako perlový "binmode" režim souborů? Datový typ "buffer binárních bajtů", nebo třeba jenom stringy co nesmí obsahovat nulové bajty?
Ohledně endianity... procesor při aritmetických operacích očekává data uložená v RAMce v souladu s endianitou Vaší instrukční sady. Formát uložení binárních dat v souboru (nebo na síti) může mít nějaký standard, který endianitu jasně stanoví = může být potřeba, konvertovat indiány mezi instrukční sadou a diskovým formátem.
Koukám, že PHP má jenom jeden integer podle architektury, a to se znaménkem... Tzn. 16bit unsigned hodnota se Vám do něj nejspíš vejde bez problému. Jak k tomu přistupovat po bajtech... jakožto PHP analfabet, bez pointerové aritmetiky, bych se to asi pokusil ohnout pomocí
bitwise operátorů, ty jsou zřejmě k dispozici. Levý a pravý shift, stejně jako masky používané s operací "AND" fungují na úrovni zdrojového textu všude stejně, nezávisle na indiánech v instrukční sadě = tyto operace použité ve zdrojáku jsou multiplatformní. A funkce ord() a chr() jsou myslím použitelné jenom na zobrazitelné ASCII znaky. Pokud potřebujete 16bit čísla ukládat buď jako dva bajty v binárním souboru nebo jako číslo v ASCII textu, podle mého budete potřebovat spíš sprintf()/sscanf() nebo něco na ten způsob (pro konverzi do/z ASCII formátu).