K registraci plátce DPH jsi povinen se přihlásit po překročení hranice 1mil za posledních 12 měsíců.
Jak píše abc, to že budeš plátce DPH pro tebe jen znamená, že musíš fakturovat částky navýšené o DPH - a ne vždy je to nutně 21% (je vícero sazeb). DPH co Ti pošle příjemce faktury pak vezmeš a přepošleš na FÚ. I jako plátce můžeš být na pašál 60% (na 40% jsem nikdy nebyl, ikdyž jsem nebyl plátce), ale to co je nad 1mil se daní normálně.
Bohužel, jako plátce DPH musíš posílat každý měsíc kontrolní hlášení. Můžeš uplatnit odpočet DPH za některé věci - rozhodně nelze uplatni vše, jak si někteří lidi myslí, že si tam dá energie z domácnosti, auto, telefony apod - jde to, ale je to dost omezeno a pokud na Tebe vlítne kontrola, musíš to obájit.
V každém případě doporučuji zajít za daňovým poradcem a ne se spoléhat na nějaké fórum, kde je většinou každý chytrý jako rádio.
Jednoduchá odpověď na dotaz je: ano, vyplatí se to. Ikdyž odvedeš na daních více, tak prostě více vyděláš. Už jsem slyšel názory, že vydělat 1mil a pak si raději vzít dovolenou :-D Furt na tom budeš lépe, když vydělaš 1.5mil a zdaníš to, než ten co vydělá 900k... Ale záleží na každém