Kalibracia IPS Monitora

maximum

Kalibracia IPS Monitora
« kdy: 07. 03. 2015, 17:03:34 »
Zdravim, zakupil som si k notasu ips monitor ( http://www.lg.com/uk/support-product/lg-24MP55HQ ) no farby mi nepridu prilis realne ... na notase mam TN matny panel a farby su ovela realnejsie .. aj ked pozeram film tak seda scena na notase je sedou ale na IPS monotore ako vizera ako keby mala nadych do modrozelena ... existuje nejaky soft ktory by mi vedel vykalibrovat farby ? skusal som sa hrat s nastaveniami farieb na monitore ale manualne sa mi to nedari kvalitne nastavit ... dakujem za rady

maximum

Re:Kalibracia IPS Monitora
« Odpověď #1 kdy: 07. 03. 2015, 18:04:05 »
to admin: preco ste mi presunuli temu do hardware ked hladam software na kalibraciu ?

Cek

« Odpověď #2 kdy: 09. 03. 2015, 09:46:34 »
urcite existuje, ale bez sondy to nemá moc smysl, viz testy ruznych monitoru.
Pokud je to něco pouzivanejsiho, třeba budou mit u testu zverejnenej nejakej profil, kterej by mohl sedet lip nez origos

ivoszz

« Odpověď #3 kdy: 09. 03. 2015, 14:13:31 »
Kalibrace monitoru je poměrně velká věda. Pokud nemáš velké nároky a jen ti jde o odstranění do očí bijících barevných rozdílů, můžeš použít metodu by oko. Pokud máš větší nároky, bez HW sondy se neobejdeš. Pokud máš nějaké známé grafiky nebo fotografy, zkus se jich poptat zda k nějaké sondě nemají přístup a nepůjčí ti ji, neočekávám, že by sis ji sám kupoval. Není to úplně nejlevnější záležitost.

U metody by oko je hodně důležité, jak dalece máš trénované oko na různé barevné nuance a odstíny šedi a jak umíš pracovat s barvami. Existují sady tištěných barevných karet s odpovídajícím digitálním obrazem a podle nich lze na hrubo monitor zkalibrovat. Problém je v tom, že zatímco na papíře se jedná o model CMYK, u monitoru je to RGB, takže identická barva vypadá na papíře trochu jinak než na monitoru. A to už úplně vynechávám vliv umístění monitoru a okolního osvětlení.

Takže teď už asi rozumíš tomu, proč to bylo přesunuto do sekce HW. :)

Seesa

« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2015, 15:48:09 »
Hm, neexistuje nějaká možnost jak (poměrně drahou a nedostupnou) sondu nahradit webkamerou nebo třeba telefonem? Ne kvůli přesné kalibraci teploty barev, ale kvůli sjednocení zobrazení 2 monitorů, které mám někde vedle sebe.

j

« Odpověď #5 kdy: 09. 03. 2015, 18:03:20 »
Hm, neexistuje nějaká možnost jak (poměrně drahou a nedostupnou) sondu nahradit webkamerou nebo třeba telefonem? Ne kvůli přesné kalibraci teploty barev, ale kvůli sjednocení zobrazení 2 monitorů, které mám někde vedle sebe.

Ne, protoze tim by se jen chyba nasobila - kamera ma presne stejny problem jako monitor. Kalibracni sonda je proto kalibracni, protoze je kalibrovana. To zadna kamera ani fotak neni. A nejde to pouzit ani na srovnavani - pokud tedy nemas fotak za aspon 20k+. Protoze autofocus, automaticka bila, automaticky vsechno === vsechno nahowno.

Jen vyvazeni bily je opet pomerne slozita vec, aby vypadla z fotaku alespon trochu realna fotka.

« Odpověď #6 kdy: 10. 03. 2015, 00:39:03 »
Bez sondy to fakt za nic nestojí... u foťáků je opravdu dost složité vůbec trefit reálné barvy a to i při ručním režimu.
Pokud monitor neumožňuje HW kalibraci, je třeba složitě se přibližovat nastavením menu k ideálnímu stavu, kvůli minimální ztrátě bitové hloubky (posterizaci barev).
Pokud to má být slušné tak to trvá tak půl hodiny na jeden panel. Obecně dva různé panely nelze naprosto přesně srovnat, budou si velmi podobné, ale rozhodně ne na 100%. Čím přesnější je kalibrace, tím víc drobné odchylky vylézají na povrch.
Dokud jsou panely zelené, nebo fialové ztratí se to, jakmile jsou neutrálně bílé začíná být oko citlivější na drobnosti.

Prostě sonda je základ na jakoukoliv práci, protože se dá kalibrovat všechno od monitoru po televizi nebo projektor -j inak člověk trpí pohledem na naprosto nepřirozené barvy. Obejít to nejde, kdysi jsem si nad tím taky lámal hlavu, je to zbytečné.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

PCnity

• 701
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11. 03. 2015, 12:27:22 »
Mozno offtopic... Ale pokial ten LG monitor podporuje HW kalibraciu, ich sonda stoji nejakych 40 Eur... A teda to nie su vobec take strasne peniaze. http://geizhals.at/lg-acb8300-a1158574.html

Velmi kratko som sa k tomu dostal ked som rozmyslal nad jednym LG monitorom a cital o podporovanej kalibracii na tftcentral.