Přeinstalace Win 7 v dualbootu

Linquerin

Přeinstalace Win 7 v dualbootu
« kdy: 05. 10. 2013, 21:11:46 »
Ahoj,

zaujímalo by ma, či sa dá preinštalovať windows 7, ktorý je v dualboote s linuxom (kubuntu lts) bez toho, aby som porušil ten linux... Čiže mám kubuntu na prácu a niektoré hry (steam) a ku tomu windows na dalšie hry... Inštaloval som to síce sám podľa návodov, a šlo to bez problémov - ale inak somu uplná lama... windows sa mi po čase spomalil a nemám vedomosti ani chuť riešiť prečo a čo s tým urobiť, takže chcem windows jednoducho preinštalovať (takto som riešil vačšinu problémov s windowsom, predtým než som sa odhodlal vyskúšať linux)... a bol by som rád ak by linux zostal neporušený a zostala na začiatku tá tabuľka na výber os (GRUB sa to volá ?)... predpokladám, že MS si to nejak ošéfoval a inštalácia windowsu to premaže aby sa to bootovalo rovno do windowsu ? Je to možne obísť ? Zvládnem to pokiaľ som zvládol inštaláciu linuxu a windowsu ?

Pozn. 1: všetky dáta mám uložené na druhom disku (fyzickom), na hlavnom disku su iba OS, programy a hry, takže prípadný nezdar nieje problem (zopakujem inštaláciu linuxu...)
Pozn. 2: som síce lama, ale rozhodne budem ignorovať vsetky pokusy a návrhy v zmysle vrátiť sa naspäť na windows only... :D
« Poslední změna: 07. 10. 2013, 13:57:15 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Preinštalovanie windows 7 v dualboote
« Odpověď #1 kdy: 05. 10. 2013, 21:41:59 »
Windows ti přepíší boot sector, myslím, že tomu se neubráníš. Avšak lze ho potom obnovit z instalačního média Tvé distribuce, rescue mod. Další možností je použít RESCATUX http://www.supergrubdisk.org/rescatux/. Nicméně můj osobní názor je, že reinstalace Windowsů není nutná a mělo by to být to poslední. Přeci jen tam házet všechno znova je opruz.  Podle mne je lepší se je naučit oživit, třeba i za cenu několika odpolední (později je to otázkou několika minut), než dělat zbytečnou práci, kterou reinstalace bechpochyby je. I když tohle asi slyšet nechceš. Když budeš přeci jen reinstalovat, tak po nainstalování všeho si zazálohuj partition s windows a napříště si též ušetříš hromadu času. Navíc obnova partitions nepřepisuje boot sector.  ;) Zdar a ať Ti to šlape.

« Odpověď #2 kdy: 05. 10. 2013, 22:15:31 »
Samozrejme inštaláciou w7 premažeš GRUB, obnoviť sa to dá z hocijakého CD s Linuxom. Po úplnej inštalácii by som doporučil urobiť zálohu celej partície s w7, pri ďalších problémoch proste obnovíš zálohu a budeš mať widle ako po inštalácii, urobíš to rýchlo a nenarušíš GRUB. Inak už som to nerobil 10 rokov - toľko som to nemusel použiť, pretože toľko už widle nepoužívam, ale stále by to malo ísť.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05. 10. 2013, 22:29:00 »
Pro sichr bych si z Linuxu zazalohoval aspon seznam balicku a /etc, eventuelne dalsi vci, pokud nejake mate. Widle vam zarucene dokurvi Grub, nicmene uz parkrat jsem tu videl lidi nadavat, ze jim krome grubu dokurvily cely disk a to, ze Linux byl na extra oddile jim vubec nevadilo. Staci, aby Widle neco nepochopily, a kdovi, co se muze stat.

« Odpověď #4 kdy: 05. 10. 2013, 22:48:18 »
Zálohovať dôležité dáta je samozrejmosťou, pri preinštalácii naozaj môže dôjsť ku všeličomu. Preinštalovanie Windowsu v dualboote by však nemal byť problém, nakoľko Windows nevie pracovať s ext4, teda ich windowsácky inštalátor ani nezobrazí. Po inštalácii Windows bude treba obnoviť GRUB, ako to už bolo aj spomenuté: http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2?redirect=1#obnovení_grub2_pomocí_livecd

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05. 10. 2013, 23:15:00 »
Nicmene i Widle vam mohou dokurvit tabulku oddilu a to i pro oddily, kterym nerozumi.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 06. 10. 2013, 01:37:47 »
Nicmene i Widle vam mohou dokurvit tabulku oddilu a to i pro oddily, kterym nerozumi.

No ovšem to už je velký extrém, ano stát se to může, ale většinou to poukazuje na to, že není disk v nejlepší kondici.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 06. 10. 2013, 08:30:42 »
U OS, ktery neumi preformatovat Ext3 USB flash tak, aby se dal pouzit a namisto toho tam vytvori 4 oddily, z nich jeden je dokonce od Novel Netware, si nemuzete byt jist niceho.

Linquerin

« Odpověď #8 kdy: 06. 10. 2013, 14:23:27 »
Ďakujem všetkym za odpovede...

To s tým zálohovaním partície je zaujimavý napad, doteraz som nevedel, že sa tak dá :D Čo sa týka toho grubu, vyzerá to byť celkom v pohode, takže prejdem si návody a určite vyskúšam...

Inak nechápem prečo vlastne ten windows pri inštalácii premaže ten grub - ako chápem, že musí byť niekde na disku informácia čo sa ma po zapnutí PC spustiť aby OS správne nabootoval, ale nejak sa mi nechce veriť, že v MS to nevedia urobiť tak, aby sa najprv pozrel či tam už nieje nejaký iný system a prípadne len doplnil info o práve nainštalovanom windowse ? Alebo tam ide o to, že nemaju licenciu alebo také niečo ? (asi lamerska otazka :D, ale nejde mi to do hlavy kedze linux to vie a windows nie...)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 06. 10. 2013, 20:40:34 »
Inak nechápem prečo vlastne ten windows pri inštalácii premaže ten grub...

To je jednoduche. Soudruzi z Redmonu si nedokazi predstavit, ze by nekdo nekde mohl chtit mit jiny OS, nez Widle, protoze kazdy prece vi, ze Widle jsou ten jediny spravny OS. Tak na zavadce jinyh OS zvysoka dlabou. Krome toho by to dost mozna nezvladli osefovat. Dyk jim trvalo snad 20 let, nez se ten jejich srac naucil jakztakz delit disky bez toho, aby to za chvili zahadne spadlo a jeste se pak disk hlasil s mnohem mensi kapacitou, nez jakou ve skutecnosti mel a clovek to pak lepil dohromdy Ontrackem.