Wi-Fi extender má svůj DNS záznam

Wi-Fi extender má svůj DNS záznam
« kdy: Dnes v 17:28:56 »
 Vrtá mi hlavou jedna věc, jak je možné ,že  po zapojení wifi extenderu , pokud jsem připojen přímo na něj , existuje, tedy dá se ze zařízeních resolvovat dns záznam typu config.me.local ? v  obou režimech : WDS i AP

Co jsem zpozoroval: vrátí se správná odpoveď (výchozí IP v nenakonfigurovaném stavu i aktuální odpovídající DHCP přiřazení) a vrací se

..Jenže tcpdump -v -e -n -t - i (jak na originálním routeru tak na smartphonu)mi odhalil zajímavou věc:
na telefonu: nic podezřelého : odpoveď dorazí ze stejné MAC adresy:
na AP: dotaz nedorazí (pouze jenom v případě, že jde o -t AAAA dotaz)

Znamená to ,že extender dokáže odchytávat traffic a reagovat na DNS?

1: A dál by mě zajímalo, pokud chci připojit wlan extender k stávájící wifině, musí daná wifi karta AP podporovat linkové rámce se čtyřmi  MAC adresami (tedy kromě SRC(SA),DST(DA),BSSID tam je čvrtá transmiter(TA) nebo receiver (RA))  ? (jde o něco jiného než MAC hlavičku  drátového ethernetu 2b  + 48bit src + 48bit dst)
Odpoveď od   8) je se mi zdá divná píše mi to, že to nutné není, ale že se tím dosáhne lepšího lepšího výkonu.... ale že to je dopouručené :-\

2: A zadruhé, čekal jsem, že to bude fungovat (jednoduše a hloupě), že SSID + heslo + kanál bude stejné, jenže ono si tam mohu navolit v prvním kroku, kterou síť chci rozšířit (v jakémkoli bandu) a v druhém si mohu zvolit SSID + heslo
, obojí vlastní a dokonce  pro 2.4GHz i pro 5GHz. To je nějaká novota?
Na tom zařízení je nějaký linux 3.1 MIPS, dá sekonfigurovat, přes http, ssh je nepřístupné.

Re:jaktože wlan extender má svůj dns záznam
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 19:13:10 »
Ohledně DNS záhady:
1) výrobci těchto krabiček (extenderů) mají vcelku svobodu, co si kdo naprasí do firmwaru
2) možná se zkuste mrknout, co dělá Bonjour / ZeroConf / uPnP a hlavně mDNS. Něco z toho se Vás může týkat.
Hint: APčka tohle často umí.
Na straně klienta: v operačním systému je knihovna, která zkouší přeložit jména pomocí mDNS. Tahle knihovna či plugin se zavěsí do "systémového všeobecného jmenného resolveru" vedle standardního DNS, lokálních překladů z /etc/hosts apod. Ten client-side zastřešující resolver se v Linuxu tuším jmenuje libnss.

Ohledně wifi extenderu v tříadresním režimu díky za zajímavé téma. Dost hlavolam. Něco jako Mikrotik station pseudo-bridge s překladem MAC adres, akorát v režimu vzduch-vzduch. Nebo by extender musel sledovat, který klient je schopen odpovědět sám za sebe, a pokud od něj nevidí ack, tak forwardnout/zopakovat původní "dotaz" od AP, a pokud jemu už klient odpoví, tak forwardnout zpátky APčku se src rádiovou MAC adresou klienta... nebo tak nějak, divočina.

Čtyřadresní backhaul je oproti tomu relativně jasnej (jako po kabelu) - ale to zas musí podporovat taky hlavní APčko, na které se ten extender pověsí, ten čtyřadresní spoj by musel asi jet jiným ESSIDem, než který slouží tříadresním čistým klientům... není to jenom otázka "zapnu extender a jedu, a je jedno, jestli o mně AP ví že jsem extender".

Klíčová slova: WDS a 802.11s