Hardware pro server domů

Re:Hardware pro server domů
« Odpověď #30 kdy: 18. 08. 2023, 05:43:04 »
Zaujal mě ten KVM over IP. Prosím o rozvedení  toho jak to funguje, v těchto věcech se vůbec neorientuji a jak by to muselo být zapojené v mém případě ->  na Intel NUC zmíněný výše.

Dal jsem si hledat cenu a je to trochu mazec. Na druhou stranu nevidím úplně problém si to časem pořídit. Mám trochu tušení jak by to asi mohlo fungovat.

Děkuji
« Poslední změna: 18. 08. 2023, 05:49:07 od bart_cz »

« Odpověď #31 kdy: 18. 08. 2023, 08:56:24 »
Po instalaci hypervizoru snad už nebude KVM potřeba, už si budete hrát ve VMs, a ty si spravujete přes webové rozhraní. Vzhledem k tomu, že je to NUC, tak ani nevidím moc možností hrát si se samotným HW.

CPU

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 18. 08. 2023, 09:38:48 »
Hlavně systém bez ECC ::)
...jeden jen kroutí hlavou nad tím, co tu z lidí leze...

https://www.theregister.com/2022/10/10/linus_torvalds_ecc_memory_fail/

"Chci serverový hardware...." -> "KUP si malou krabičku, která je drahá a špatně rozšiřitelná, udělá ti to nejlepší službu."

ROFL  ::)
Stejnou práci jako ten NUC by udělalo obyčejné PCčko za zlomek ceny a s možností osadit třeba 10 Gbps síťovou kartu, iSCSI HBA a nebo řadič....  ::)

Jako vtip z blbákova dobrý, jinak naprd.
« Poslední změna: 18. 08. 2023, 09:46:16 od CPU »

CPU

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 18. 08. 2023, 09:51:15 »
Kde se to vůbec zvrtlo?
Kde se ze serveru za třicet tisíc stala NUCová výprodejová fujka bez ECC a téměř bez možnosti rozšíření z hlediska čehokoliv?

Vždyť už je Intel ani nebude vyrábět...
https://www.cnews.cz/clanky/intel-konci-s-minipocitaci-a-barebony-nuc-divize-je-nejnovejsi-obeti-skrtu-a-restrukturalizace/
 :o

Zrovna teď mám super Intel SSD DC disky po 100 Kč, ale mají SAS připojení. I do letitého dědkova osmijádrového šrotu (8600K) se dají s dodatečným řadičem narvat, ale do NUCu je prostě nikdo nedá...leda kladivem...

Od kdy na Root chodí Láďa Hruška??? "A když nemáte server, použijte NUC..."
« Poslední změna: 18. 08. 2023, 09:55:59 od CPU »

RDa

• 2 792
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 18. 08. 2023, 13:40:35 »
Ale pokud je to jediny server na doma, tak iLO/IPMI neni az tak dulezite - vzdy se k bedne dostanete, nebo dostanete bednu k monitoru.

« Odpověď #35 kdy: 18. 08. 2023, 13:59:12 »
No, já mám z domova opačnou zkušenost, protože server běží zašitý někde na skříni či ve špajzu, tak tahat k tomu klávesnici, myš a monitor, a pak mezi kompotama, ještě s laptopem na klíně, řešit nějaký problém, je vždy neuvěřitelný oser.

« Odpověď #36 kdy: 18. 08. 2023, 14:45:49 »

A jak často mezi ty kompoty lezeš? Já mám server udělanej z Ryzenu bez grafiky, a dedikovanou jsem z toho po nastavení vytáhl, proč ji tam mít aby zbytečně žrala, takže bych měl oser snad ještě větší, a kupodivu server funguje a nemusel jsem to ještě absolvovat.

_Jenda

• 1 607
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #37 kdy: 18. 08. 2023, 15:12:24 »
Zaujal mě ten KVM over IP. Prosím o rozvedení  toho jak to funguje, v těchto věcech se vůbec neorientuji a jak by to muselo být zapojené v mém případě ->  na Intel NUC zmíněný výše.
Funguje to tak, že to emuluje klávesnici a monitor, a můžeš se dívat na obraz a psát na klávesnici přes web nebo jiným podobným způsobem. Plus to často umí připojit mass storage (=snadné nabootování záchranné distribuce, jinak bys musel řešit netboot) a udělat reset „zmáčknutím tlačítka“.

« Odpověď #38 kdy: 18. 08. 2023, 18:24:29 »
Take sem kdysi uvazoval o NUCu, ale nakonec sem sel do plnokrevne starsi hpe gen8 dl380 a jsem nadmiru spokojen. Clovek muze vystrelit treba 20-30 stroju a ani se nazedejcha, na hrani si z ruznejma kubernetema, integracema apod naprosto idealni.

« Odpověď #39 kdy: 18. 08. 2023, 20:26:59 »
Ja som siel do home lab s touto
  • gigabyte doskou
  • core I5 10400
  • RAM 2*16 GB DDR4 (bez ecc),
  • 2x SSD 256 GB system (ZFS mirror)
  • 2x SSD 1 TB data (ZFS mirror)

Podarilo sa mi kupit novu dosku vo vypredaji za 60€. Prioritne pre mna bolo aby mala 2x Intel NIC, pretoze virtualizujem aj pfSense. Zatial idem bohuzial s 350W ATX zdrojom, lebo som to kupoval narychlo, ale chcel by som prejst na pico PSU. Spotrebu pocitam v idle nejakych 25W (mam na merani navesanych viac zariadeni (modem, switch, UPS a celkova spotreba je 35W)).
Predpokladam, ze s pico PSU by to bolo o niekolko W menej (celkovo do 30W).

Ako VE je tam Proxmox 8 (2x KVM a asi 10 LXC).
pred rokom to este vsetko bezalo na Odroid H2. Sptreba (vratane spominanych zariadeni bola 18W). Odroid H2 by som nebol menil, ale pfSense vo virtualizacii nezvladol viac ako 600 Mbps  :(

Silne som uvazoval nad Odroid H3+ NIC su vsak realteky (ale za to 2.5 Gbit). Viem ze freebsd vzdy odporucaju intel cipset, ale na Odroid H2 som virtualizoval na realtekoch bez problemov (KVM tie sietovky uz asi nevidi ako realteky).

Do buducnosti odporucam riesit  home lab s co najnizsou spotrebou, lebo len  niekolko watov navyse moze do roka spravit celkom dobru sumu.

« Odpověď #40 kdy: 22. 08. 2023, 09:56:07 »

Dal jsem si hledat cenu a je to trochu mazec. Na druhou stranu nevidím úplně problém si to časem pořídit. Mám trochu tušení jak by to asi mohlo fungovat.

Děkuji

Ak mas v tom Intel NUC procesor i5/i7 s vPro, tak sa vies pripojit vzialene pomocou open source utility MeshCommander
https://www.meshcommander.com/meshcommander
https://www.youtube.com/watch?v=mhq0bsWJEOw

Taktiez by to malo ist pomocou platenej utility VNC Viewer Plus.

« Odpověď #41 kdy: 22. 08. 2023, 21:09:50 »

A jak často mezi ty kompoty lezeš? Já mám server udělanej z Ryzenu bez grafiky, a dedikovanou jsem z toho po nastavení vytáhl, proč ji tam mít aby zbytečně žrala, takže bych měl oser snad ještě větší, a kupodivu server funguje a nemusel jsem to ještě absolvovat.
Tak otázkou je, zda se bavíme o serveru, co by home labu, kdy člověk do toho může chtít občas lézt, protože třeba do toho chce přidat síťovky, GPU... podle toho, s čím si zrovna hraje, nebo o serveru, který něco hostuje a jen se vzdáleně spravují VMka/kontejnery.

Do serveru, který mi hostuje moje služby pochopitelně moc často nelezu. Třeba jednou za rok ho vyčistím od prachu.