Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Oplati se Java?
« Poslední příspěvek od David kdy Dnes v 20:14:26 »
Záleží dost na tom, jakou seženeš práci, co budeš reálně dělat. Já jsem si představoval vlastní firmu s vlastním produktem, tam by mě pak bavilo programovat cokoli, co pomůže firmě růst. To se ale nepodaří zdaleka každému, takže dělat Javu v korporátu taky nemusí být špatný. Je to větší klid, než patlat web a měnit barvy tlačítek a posouvat divy v dialogu :) A že jsem si zkusil úplně všechno napříč, programování webu, backendu, sítě, hardware..
2
Bazar / Re:Prodám Mac Mini A1993 (2018)
« Poslední příspěvek od Miloš Adámek kdy Dnes v 20:03:32 »
Jak velké SSD?
3
Bazar / Prodám Mac Mini A1993 (2018)
« Poslední příspěvek od Daveran kdy Dnes v 18:49:11 »
Prodám Mac Mini model A1993 (Intel i5 šestijádro) z roku 2018, RAM rozšířena na 32GB, prakticky nepoužívaný, byl to skříňový náhradní počítač, vytažený jednou za rok na aktualizaci. Představa je cca 5000 Kč. Preferuji osobní předání - ideálně Kladno, Říčany...
4
Vývoj / Re:Překlad frontendu ve Vue
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 18:34:57 »
Tak som na to konecne prisiel.

V principe islo o to ze som musel mentalne opustit koncept gettext na ktory som dlhe roky zvyknuty a pochopit ze tieto reaktivne js frameworky pouzivaju catgets. Rozdiel je v tom ze pri gettext je zdrojovy string vlastne samotny text, ako veta alebo slovne spojenie. Pri catgets je to vsak iba kluc v mape/objekte a teda to umoznuje lepsie pracovat s kontextom pretoze pri gettext by som mal napriklad "About" ako kluc ale to moze znamenat viacero veci, ako "o mne", "o nas", "o.." a kedy sa nemusi uvadzat dodatocne upresnenie lebo je jasne z kontextu. Pri catgets mam zase kluc "about_us" alebo "about_me" a teda kontext je sucastou kluca. Respektive, vezmime si "Name" co moze byt nazov niecoho ale aj meno osoby alebo prikaz a podobne, cize slovesa vs podstatne mena a td. Gettext ma sice moznost definovat kotnext ale ten sa v praxi moc nepouziva a teda prakticky ak raz definujem "Foo" tak ma iba jedne vyznam.

V kazdom pripade, catgets z principu umoznuje vytvorit funkcny string slicing kedy sklonovanie v roznych jazykoch nie je problem ak rozdelujeme jednu vetu na dve a viac casti, napriklad ak mame vo vete nejaky dynamicky komponent. Skratka si spravim definiciu foo: {one: "", two: "", three: ""} a potom to len v templejte vyprintujem na spravnom mieste a kazdy jazyk na to moze reagovat po svojom.

Takze tak. V principe teda islo o to pochopit ze string slicing je jedina moznost ako preklady v dynamickych js frontendoch mozu fungovat a ze gettext sa tu nepouziva.
5
« Poslední příspěvek od unixuser kdy Dnes v 16:49:49 »
Ahoj, diky moc vsetkym za odpoved. Frontend robim cca 10+ rokov , klasika HTML/CSS/JS + zakladne patlani v tom PHP. Co sa tyka smerovania, neviem uplne ci chcem dalsich 10+ rokov sa ucit pod chvilou novy JS framework, aby som bol cool. A ani asi nechcem nejako robit web, tj. venovat sa TypeScriptu, ci PHP tym padom odpada. Namiesto Pythonu som nejaky cas stravil s Ruby, RoR pre web je super a zabava, ale ako pisem, cesta smerom -> web, to asi uz nie. Rad by som sa zacal zivit pracou s backendom, aj za cenu, ze pojdem cestou juniora, totiz samozrejme, peniaze na zitie potrebuje kazdy, ale u mna nie su na prvom mieste a ani ako hlavna motivacia... Okrem Javy som pokukoval aj po Ruste, ale predsa, pracovnych ponuk v Jave je viacej nez v Ruste. Poradite teda este nieco? :) Moc diky.
6
Odkladiště / Re:Jak správně přeložit „handle“?
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy Dnes v 14:33:36 »
Samozrejme tu nejde i doslovny preklad ale vyznamovo nieco co nasinec pochopi.

Pokiaľ použijete madlo vo význame identifikátoru na sociálnych sieťach, tak je otázka ako to našinec významovo pochopí, lebo mu na to absolútne chýba kultúrny kontext, ktorý je za tým, prečo sa v originálnom jazyku, či vlastne skôr iba v krajine pôvodu, začalo používať slovo handle.

Slovo handle sa na sociálnych médiách používa preto, lebo to isté slovo sa používalo už desaťročia predtým v komunite kamionistov v USA, ktorí sa dorozumievali vysielačkami, nepoužívali svoje vlastné mená ale prezývky, ale pretože prezývky neboli dostatočne "cool", nepomenovali inak iba sami seba, ale inak pomenovali aj samotné prezývky a začali ich volať handle. Vraj podľa označenia pre krabičku, ktorá v tej dobe obsahovala mikrofón a bola spojená s ostatnými časťami vysielačky káblom. Veľmi zjednodušene povedané.

A teraz k tomu kultúrnemu kontextu našinca. Bola u nás v 70. rokoch komunita kamionistov, ktorí sa dorozumievali vysielačkami? Používali prezývky, ktoré neoznačovali ako prezývky ale ako madlo? Volá sa vôbec tá krabička, ktorú človek drží v ruke, ktorá obsahuje mikrofón a ktorá je s ostatnými časťami vysielačky spojená káblom madlo?

Chtělo by to kontext - větu ve které to chceš použít.

Napriklad "id kanalu" je kompletne zle lebo kanal ma aj id objektu, takze to je zase uplne iny udaj.

Id kanálu znamená id kanálu a id objektu znamená id objektu, sú to dve rôzne veci. A ak má kanál dva rôzne identifikátory, jeden ako ľudsky zrozumiteľný identifikátor a druhý identifikátor ako id objektu zrozumiteľný pre strojové spracovanie napríklad vo forme UUID, tak stále sú to dve rôzne veci. Aj keď vo finále označujú dvoma rôznymi spôsobmi tú istú vec.
7
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 14:10:45 »
Javu mám rád, ale programátorů jsou zástupy.

Hrozně roste Pyth-o-had (AI) a RUST může být taky zajímavá volba.

Otázka u Pyth-o-hada je, jestli to jsou dobře placené projekty nebo spíš skripty.
Nevím, jestli to je na živení, kdyz v tom čunčí každý student VŠ.

Rust je sázka na divokou kartu.

Za mě: Vzít Javu + Python nebo Rust + Python

EDIT: Frontend? Javascript není Java, pokud myslíš Frontend jako ksicht s Javascriptem, chceš Node.js ...což je fajn pro ty, komu se z Javascriptu nechce blinkat ...
8
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 13:56:51 »
Což je obecný problém diskuzí na netu, často jejzasvědcenější rady dávají ti, kteří nejsou moc dobře v obraze.

https://wiki.python.org/moin/IntegratedDevelopmentEnvironments
Já jsem netvrdil, že žádný IDE nejsou, samozřejmě že jsou a PyCharm používám v práci každý den. Ale znám i jiný jazyky a jak s nimi umí pomoct IDE, tak mám srovnání. V Javě řeknu IDE "přejmenuj tuhle funkci" a ono to udělá, přejmenuje ji všude, kde se používá, a nikde jinde. Tohle prostě PyCharm neumí, i když se snaží (občas něco zapomene, občas přejmenuje nesouvisející věc). A ostatní IDE na tom nejsou o nic líp, protože na to je potřeba hodně kvalitní podpora pro type hinty a tu se v žádným IDE nevyplatí implementovat, protože většina Pythonistů je stejně nepoužívá.

Chápu, že pro "write-only" projekty, co postupně nakynou na > 50000 řádků, to asi není moc důležitý, ale pro něco, co je potřeba udržovat a rozvíjet, je to prostě pain.
9
Odkladiště / Re:Jak správně přeložit „handle“?
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy Dnes v 13:52:24 »
Handle je od slova "handling"

To je zaujímavá teória, až na to, že... nie je.

"Handling" samo o sebe je odvodené slovo a jeho základnou formou je... "handle". Ale ako sloveso, takže asi skôr "to handle". A podľa rôznych zdrojov sa buď handle ako sloveso a handle ako podstatné meno vyvíjali paralelne, alebo bolo prvotné podstatné meno, odvodené od slova hand, teda ruka, ktorá je v tom pôvodnom procese tak nejako nenahraditeľná, a historicky vraj existuje viac príkladov kedy sloveso je odvodené od podstatného mena ako keď podstatné meno je odvodené od slovesa.
10
Hardware / Re:Kde koupit 10m HDMI kabel?
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 13:33:37 »
Pardon - ten dodatek se jmenuje HDMI® Cable Power :)
Stran: [1] 2 3 ... 10