Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:USB tethering na Mikrotiku RB750Gr3
« Poslední příspěvek od glondrej kdy 07. 12. 2024, 23:56:07 »
Jak píše kolega výše, na 99% bude stačit jen USB  kabel a spojit to naprimo. Automaticky se v seznamu objeví nový LTE interface. Nahodite DHCP klienta, nastavíte routy a jede to. Používal jsem to takto s HAP ac2 přesně jako záložní spojení...
2
Sítě / Re:Používá někdo LoRaWAN?
« Poslední příspěvek od noob kdy 07. 12. 2024, 23:55:57 »
Btw, TTN tam neni?

TTN tady není a jak se dívám na mapu, tak u nás kromě velkých měst a kousků dálnic nemají pokrytí.
3
Sítě / Re:Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od CFM kdy 07. 12. 2024, 22:45:07 »
Střed trafa je vyveden na obou stranách, takže směrem k elektronice ho můžete uzemnit. Prakticky to bývá jen střídavě přes kondik řádově stovky nF, takže proti stovkám pF, které jste naměřil na trafu, je to malá impedance a rušivé napětí se opět rozdělí v poměru impedancí a proud teče do země (ne do elektroniky PHY).

Jinak na PoE to trafo musí být dimenzované, takže nejde použít z portu, kde PoE není.
4
Sítě / Re:Používá někdo LoRaWAN?
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy 07. 12. 2024, 22:41:44 »
Neni LoRaWAN o tom, ze si to nahostujes sam a nemusis se spolehat na nejakou 3rd party sluzbu, jeste navic ktera je "for profit"?

Pravdepodobne nekdo zjistil, ze to Helium je BS. Takze uz to nechce dal hostovat.

Ono taky random lidem delat gateway do internetu je velka sranda. Ja osobne bych do toho nesel.

Btw, TTN tam neni?
5
Sítě / Re:Po připojení do LAN se nastaví brána 0.0.0.0 a nejde změnit
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy 07. 12. 2024, 22:30:08 »
Zároveň pokud používáte na těch PLC statickou konfiguraci, proč máte ve Windows výchozí nastavení adaptéru "z DHCP"?

Kromě toho je rozpor mezi výpisem tamtéž, získaným příkazem ipconfig (lepší by bylo použít volbu /a) a obrázkem z 06. 12. 2024, 09:39:53, kde je vidět, že by PC mělo dostat adresu od DHCP - tak jak to vlastně je?

Ufff, to se mi ulevilo, že nejsem jediný s IQ na nule, kdo nepochopil skrytou genialitu nastavování rozhraní přes DHCP v síti, kde žádné DHCP neběží.  ;D ;D ;D
6
« Poslední příspěvek od f-k-r kdy 07. 12. 2024, 22:14:11 »
Pokud chce poradit, tak napište co kde mám nastavit. Né jen zázrak. Jinak asi nepište.

Chtělo by to popsat Váš problém a hlavně konfiguraci pořádně, síťařsky, takhle je situace (aspoň pro mě) dost nejasná. Tak třeba co je to 192.168.0.5? Je to vidět v obrázku hned ve Vašem prvním příspěvku, ve směrovací tabulce, jako adresa výchozí brány - ovšem ty tam jsou dvě.
Kromě toho je rozpor mezi výpisem tamtéž, získaným příkazem ipconfig (lepší by bylo použít volbu /a) a obrázkem z 06. 12. 2024, 09:39:53, kde je vidět, že by PC mělo dostat adresu od DHCP - tak jak to vlastně je? Může to být problém Windows, zkusil bych zakázat a zase povolit dané rozhraní (to mi ale pomáhalo, pokud jsem nastavil IP adresu staticky, přes grafické rozhraní, ale ipconfig ji neviděl - W10). Pokud máte adresu rozhraní 192.168.0.1 a GW také 192.168.0.1, umím si představit že některý systém přestaví GW na 0.0.0.0 - funkce by měla být tatáž ("já jsem GW").
Napadají mě další odbočky, třeba ICMP redirection.
Co byste ale měl udělat bezpodmínečně je nainstalovat Wireshark, pokud jej již nemáte, a zkoumat!
No a problém samozřejmě může být úplně jinde. Ve firmwaru toho PLC nebo v oné aplikaci. Je to od Němců, od těch lze čekat cokoliv.
7
« Poslední příspěvek od CFM kdy 07. 12. 2024, 22:11:02 »
Jiný PC s čistou instalací a pokud se to chová stejně blbě, tak řešit s výrobcem. Protože funguje-li ping a je vypnutý firewall, tak je něco prohnilého v té aplikaci nebo PLC. Rychlé googleni říká, že s tím má problémy více lidí.
8
Sítě / Re:Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy 07. 12. 2024, 22:03:35 »
Verzí PoE je dnes víc. Nejjednodušší varianty fungují pouze pro 100Mbit, protože se dva páry použijí pro data a dva pro napájení. Pro Gbit jsou potřeba všechny páry pro data, takže se využívá stejný trik jako s rušením. Napájení se přenáší jako souhlasná složka daného páru. Prakticky se DC složka připojuje na střed signálového transformátoru. Relativně názorné obrázky jsou třeba zde a zde. Pro co nejefektivnější přenesení co nejvyššího výkonu se tedy používají všechny páry, když už tam jsou.
Oddělení data/napájení je tedy na úrovni rozdílového/souhlasného signálu, což zajistí transformátor s vyvedeným středem. Jestli tam je galvanické oddělení napájení závazné vlastně nevím - detailně jednotlivé standardy neznám. Prakticky je možné to realizovat DC/DC měničem (rozkmitat, přenést přes trafo a zase usměrnit), ale jsou to součástky a ztráty navíc ...

Děkuji za vaše informace. Je to zajímavé. Zkusím sehnat starší vyřazený 1Gb router s PoE a zkusím polaborovat s těmi středy transformátorů... Našel jsem plošňák ze starého 100Mbbs routeru bez PoE, vyletoval jsem RJ45 konektor s trafem a docela mě zarazilo že mezi primárem a sekundárem je kapacita okolo 200 pF a více to mi připadá strašně moc. To je velmi malá kapacitní reaktance na 13 MHz podle mě je to jenom 60 ohm. U krabiček které jsem zakoupil je mezi výstupem a vstupem kapacita okolo 30pF a to reaktance necelých 400 ohm. U dvou krabiček by to byl dvojnásobek. Ještě zkusím pro zajímavost zapojit obě krabičky za sebou těsně před router. Ještě jednou díky!
9
Sítě / Používá někdo LoRaWAN?
« Poslední příspěvek od noob kdy 07. 12. 2024, 21:59:38 »
U nás na maloměstě zmizela během pár dní většina Helium LoRaWAN hotspotů. Tak by mě zajímalo, jestli je ta síť ještě funkční a jak je na tom LoRaWAN obecně. Používáte to někdo?
10
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy 07. 12. 2024, 21:53:26 »
Citace
Zjevně neumíš číst a inteligence na 0.
S takovouhle Vám tu, pane, brzy nikdo nebude chtít poradit.

Citace
V routru nastaveno ip 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 WG 192.168.0.1
V jakém routeru? V tom windows pc? Router nemůže mít jako gateway sám sebe (192.168.0.1).

Citace
už se nedá připojit.
Mohl byste toto rozvést? Co znamená "nedá připojit", jakou IP má počítač, jakou IP má zařízení, ping z počítače na zařízení v tu chvíli funguje/nefunguje, jakou chybovou hlášku píše program?

Zkusil jste Wiresharkem sejmout provoz na tom LAN rozhraní? Co tam běhá ve chvíli, kdy a) jedno zařízení komunikuje, b) druhé zařízení nekomunikuje?
Ideálně udělejte snímky provozu v obou případech (pcap/pcapng) a nasdílejte je s námi.

Zároveň pokud používáte na těch PLC statickou konfiguraci, proč máte ve Windows výchozí nastavení adaptéru "z DHCP"? Nastavte tam tu adresu (192.168.0.1 nebo 192.168.0.254, trochu se to tu v příspěvcích míchá) a masku sítě 255.255.255.0 ručně. Bránu nevyplňujte, to u tohohle scénáře stejně nemá smysl.
Stran: [1] 2 3 ... 10