Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Prodám Zyxel ZyWALL USG 100 Unified Security Gateway
« Poslední příspěvek od Carl Burrel kdy Dnes v 16:20:44 »
Prodám ZyWALL USG 100 router/gateway bez zdroje. Je třeba zdroj 12V/2A. Nahrán poslední dostupný firmware 3.30(AQQ.7)ITS-WK48-r74988. Cena 400 Kč
2
Hardware / Re:MacBook Air 15" vs 13"
« Poslední příspěvek od barnstormer kdy Dnes v 14:57:49 »
Mám od prosince 15" a je to myslím ideální volba. 24GB RAM a 500GB HDD, superspokojenost. Výkon super. Musím dodat, že je to můj první mac, doposud pouze win a linux.
3
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 13:28:42 »
Jak se, prosím pěkně, hodnotí, že diskuze už proběhla? Že zrovna v tuhle chvíli už nikdo nepíše nic víc k tématu, ale rozjíždí se tady všemožné OT? Osobně si myslím, že k tématu se dá napsat ještě mnoho, jen se tu buď teď nikdo se zkušenostmi nepohybuje, nebo je tím bahnem znechucen a nemá chuť se o to podělit.
4
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 13:23:49 »
Tohle všechno je ale přece strašně relativní.

Jestliže diskuse už proběhla, máme se rozejít, a jít domů? Opravdu nemůžeme přirozeně diskutovat příbuzná, či zcela odlišná témata, nebo jen tak tlachat o ničem? Komu to vadí?
5
Vývoj / Re:SELECT záznamu z tabulky s diaktrikou i bez
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 13:09:31 »
Možná řešení:
- Použití vlastní collation – můžeš vytvořit vlastní porovnávací funkci v C pomocí sqlite3_create_collation, která normalizuje text (např. odstraní diakritiku).
- Normalizace textu v aplikaci – před uložením do databáze (např. převod na ASCII v C#, Pythonu, PHP…).
- Použití externí knihovny – některé SQLite rozšíření (např. ICU) podporují pokročilejší collation.
- Přejít na jinou databázi (PostgreSQL, MySql, MariaDb, ...), která to umí

Možná se pletu, kdyžtak mě opravte, ale collation se nepoužívá na operátory like nebo glob, ne? Jen na rovnost, nerovnost.
Takže by to nefungovalo třeba na "napovídání", kdy tam třeba uživatel může napsat jen část toho řetězce a rovnout to filtruje. Třeba to tazatel nechce, nevím.

Druhá varianta mi přijde nejschůdnější a bude s největší pravděpodobností i nejrychlejší.
Už jsem to někde takhle dělal, dokonce do samostatné tabulky, kde bylo ID a názvy bez diakritiky, co s tou původní pak byla jen provázaná.

Netuším, co tazatel používá za jazyk/prostředí, ale pokud by se chtěl z jakéhokoliv důvodu vyhnout duplikaci dat, tak už mi přijde možná lepší custom skalární funkce, která prostě vstupní řetězec zbaví diakritiky (mě na se tohle osvědčilo přes nějakou unicode knihovnu převést řetězec do NFKD denormalizovaného tvaru, což rozdělí všechny znaky s diakritikou na základní písmeno a akcent, a pak se zbavit všech znaků s kódem >127.)
U custom collation se posílají dvě hodnoty a vrací se výsledek, tady by ten overhead mohl být podobný (i když záleží jestli by to dělal třeba v Pythonu nebo C) a kolik má dat, akorát by to mohlo fungovat vcelku univerzálně s jakýmkoliv operátorem.

...
BTW: Chtel bych videt, jak ten vyraz budes konstruovat, protoze to co dostanes bude "ěšžžůéíť" ... takze budes muset mit nekde definovanou jeste taky nejakou prekladovou tabulku.

Tak taky by se to dal ten regex udělat. Vezme se vstupní řetězec, zbaví se diakritiky (viz to NFKD výše). Pak se po znacích porovná vstupní řetězec s tím bez akcentů a zkonstruuje se případně ten regex výraz.
Jak to bude rychlé/pomalé, je samozřejmě otázka testu. I ty varianty s custom collation nebo skalární funkcí budou mít svůj overhead.

Jak jsem zmiňoval a bylo to i v předchozích postech, já bych se klonil k druhému uložení sloupce bez diakrtitiky, pokud by to mělo být co nejefektivnější.

6
Sítě / Re:Placený přístup k internetu přes Wi-Fi
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 13:08:09 »
Vzhledem k tomu, kolik bude stát HW, a kolik na tom propálíš času než to připravíš a otestuješ, to nemá smysl dělat jako jednorázovku nebo to vytahovat jednou ročně na rodinný zabijačce. Má to smysl dělat jako službu poskytovanou organizátorům akcí, dodat to jako systém na stadión, a podobně, prostě jako soustavnou činnost.
7
Hardware / Re:Neznáme napájanie USB hubu
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 13:04:06 »
To znie velmi pekne, ak tam aj nebude ta fontana tak to prezijem :-D K poziadavkam - ak robi 3.1. tak aby aj datovo to fungovalo up/down/cross, lebo je taky nesvar, ze cinan nahodi modry konektor ktory ide obcas alebo vzdy len USB2...

Jestli tím crossem myslíš, že by data mezi dvěma periferiemi na hubu (typicky storage) netekla až do počítače, ale rovnou z jedné do druhé jako na LANswitchi nebo FireWire, a tím neubírala kapacitu uplinku, tak to na USB z principu možné není, protože řídící elektronika je jen v počítači / master device, a periferie se spolu přímo bavit nedokážou.
8
Vývoj / Re:Proč se cpe JavaScript na backend?
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 13:02:14 »
Dnešní Jakarta (dříve Java EE) nebo Spring startují v řádu několika vteřin

Ten byl dobrej, před víkendem pobavilo.  ;D
9
Windows a jiné systémy / Re:Koupě levných Windows 11 a legalita
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 13:01:23 »
V číně si za 10 babek pořídíte licenci Windows (Single Language) v čínštině, tj. produkt na míru určený pro čínský trh, se řadou omezení.
Nic takovyho neexistuje a nikdy neexistovalo. Je to presne stejna a do jedinyho bitu identicka instalacka kterou ti prodaji tady. Ostatne kdybys investoval minutu do hledani tak na to tema najdes stovky clanku. Dokonce vcetne toho ze MS oficielne potvrdil ze to jsou oficielni a zcela legalni widle, ze to neni zadna corka ani zadny jiny podfuik.

Mimochodem, pokud sis nevsim widle uz par patku zadny lang nemaji, jazyk si bud vyberes pri instalaci nebo si ho doinstalujes kdykoli potom.
Tak si zadej "Windows Single Languge" do libovolného vyhledávače, nebo se zeptej AI. A jelikož je to officiální produkt Microsoftu, proč by měl tvrdit, že je to čórka nebo nelegální?

Při instalaci se mimo jiné volí i edice Home/Pro/Pro N/Enterprise/Home Single Language/Edication/... takže ano, nainstalovat si můžete co chcete, ale může to být v rozporu s licencí, a bez odpovídajícího produktového klíče systém neaktivujete.
10
Vývoj / Re:Proč se cpe JavaScript na backend?
« Poslední příspěvek od Franta Kučera kdy Dnes v 12:27:19 »
Bez zdĺhavého reštartovania servera a čakania 3 minúty kým Spring povytvára všetky beany a podobne :)

To zní spíš jako hodně letitá zkušenost s IBM WebSphere nebo něčím podobným. Dnešní Jakarta (dříve Java EE) nebo Spring startují v řádu několika vteřin, kromě toho tu máš věci Quarkus, Micronaut, GraalVM a kompilace do nativního kódu…

A pokud jde o webové aplikace, tak bych doporučil podívat se na Vaadin. Píše se to buď v čisté Javě nebo se tam používají Reactí komponenty. Odpadá tam to trápení se s aplikací rozdělenou na „frontend“ a „backend“ – je to prostě jedna aplikace a to, že část běží na serveru a část v prohlížeči, za tebe řeší framework.
Stran: [1] 2 3 ... 10