Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy Dnes v 10:19:54 »
Promin, nevyjdril jsem se jasne. Myslel jsem volume ve smyslu "fyzicky" disk tak jak jej RAID controller prezentuje OS a jak je videt v device manageru.

MP
2
Sítě / Re:SIM karta pro příchozí SMS a hovory
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy Dnes v 10:14:23 »
M2M jsou tricky. Kdyz jsem chtel prevest zastaraly a drahy tarif na M2M, zjistil jsem, ze to nejmenovany operator (T-Mobile) NEUMI. Bylo potreba vypovedet starou smlouvu, prejit s ni na Twist a ten pak prevest na novou smlouvu s M2M. Nebo vypovedet stavajici smlouvu, uzavrit novou smlouvu na M2M, zahodit starou SIM a smirit se s novym cislem.

OBOJI POUZE FYZICKY NA POBOCCE Vitejte ve 3. tisicileti.

Nova smlouva/cislo M2M snad nebude problem uzavrit po telefonu a SIM si nechat poslat.

MP
3
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 10:10:31 »
Jako me by zajimalo ktery HW raid controller/firmware umi treba TRIM na dane RAID10 konfiguraci.

Uff.. logická otázka, ale totální hell :)
LSI/Broadcom níže, i když tuším, že to podle různých příspěvků na fórech, bude bohužel platit i pro HP a Dell.

HBA v IT režimu (průchozím, bez RAIDu) funguje, starší RAID kontroléry vůbec, novější tri-mode kontroléry (SAS/SATA/NVMe) s velkým otazníkem.
https://www.broadcom.com/support/knowledgebase/1211161496937/trim-and-sgunmap-support-for-lsi-hbas-and-raid-controllers
Tam si sice citují vlastní release notes, ale je tam strašný guláš.

V LSI Storage Autohority (web gui) a cli nástroji se sice před časem objevily volby pro scsi unmap. Mám jeden server s Tri Mode LSI. U připojených SSD (4x NVMe Intel) mi indikují, že HW by uměl unmap, resp. NVME ekvivalent, ale nejde bohužel použít ve VD (RAID Volume, v mém případě RAID-10). Dál můžeš paušálně vypínat ten unmap pro celý VD, což se projevuje jen tak, že buď to selže už v hostu (zařízení nepodporuje command), nebo až dál v kontroleru (příkaz se pošle, VD to neumí)
Podle release notes od FW by to mělo umět s NVMe, naopak podle PDF návodu od LSI SA je tam omezení jen na SAS disky (WTF :) ).
Poslední šance by byla vytvořit celý VD znovu, ale na to jsem úplně neměl prostor na běžícím serveru a ani bych úplně netipoval, že to pomůže.

Jediný, kdo TRIM rovnou hrdě inzeruje i u RAIDU (0/1/10) je pak Highpoint s jejich novějšími modely RocketRAID karet na M.2, resp. U.2/U.3. Ale neměl jsem možnost to prakticky ozkoušet.

Citace
Jak uz se zminovalo NVMe - tak dat dve partisny pod windows sw raid nejde? (storage spaces??)

I u dynamických disků na Windows můžeš dělat "partišny", akorát tomu říkají volumes. Je to v podstatě jako když použiješ partišny místo celých zařízení na mdraidu.
4
/dev/null / Re:doména a
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy Dnes v 09:54:00 »
kdyz si koupis svou domenu xyz.cz nebo cokoliv, tak dalsich poddomen uz si muzes nasekat kolik chces.

seznam pouziva loadbalancing, tak treba na to maji.
5
Sítě / Re:SIM karta pro příchozí SMS a hovory
« Poslední příspěvek od noob kdy Dnes v 09:43:39 »
M2M nevyhovuje proc? Tarif za ~10 kc mesicne u vetsiny operatoru. Ceny odchozich SMS (tucet byva v cene) a hovoru samozrejme relatine vysoke, ale pises o prichozich SMS a hovorech.

Ale co by nevyhovovalo, prostě jsem o tom nevěděl :) Třeba Vodafone IoT Easy Connect za 179,- na 7 let vypadá dobře. Díky za tip.
6
Hardware / Re:Doporučte notebook okolo 1000 eur
« Poslední příspěvek od Standa Blábol kdy Dnes v 08:59:36 »
Lenovo E16 gen2

Existuje spousta variant, u alzaka se to da porovnavat, prepinat mezi variantama.
Ma to 2xDDR5 slot a 2xNVME.
Osobne bych sel variantou koupit zakladni verzi a strcit si to toho svoje RAM (2x32) a druhy NVME, pokud bude potreba.
Upgrade je trivialni, staci odsroubovat zadni dekl a vse je krase pristupne.

S takovym setupem si muzes udelat v Podman desktop minikube cluster (i na windows) a vyvijet na tom.
7
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy Dnes v 07:14:45 »
Otestuj si vykonnost na sve sestave, storage spaces mi vykonove prisly malicko horsi. Mozna je to dan za emulaci "opravoveho" RAID radice a volume.

MP
8
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 05:50:48 »
Jako me by zajimalo ktery HW raid controller/firmware umi treba TRIM na dane RAID10 konfiguraci.
Protoze bez toho, to bude dalsi hrebik do rakve tem spotrebnim SSD.
Bez write cache bude hodne velky write amplification, a tohle je dorazi uplne.

Jak uz se zminovalo NVMe - tak dat dve partisny pod windows sw raid nejde? (storage spaces??)

Ohledne bootu a systemu na raidu - to neni az tak nutne, system se da povazovat za WORM reseni a jednorazova zaloha pred ci po kazdem updatu postaci k recovery. Predpokladam ze tazatel ma mirror jen jako ochranu proti ztrate dat mezi zalohovacimi intervaly..  ... pane, mate v planu vubec zalohy? :)

9
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 05:42:34 »
maji notasy za dvacku vubec smysl v kombinaci se slovy: programovani, virtualky, vlakna, pamet.

v praci mi nechali thinkpada s 8 gb ram za litr a linuxacke programovani tam jde uplne v pohode, ale nepoustim na tom silene vypocty.

poradny pracovni notas je spis od 50k, za 20k bych spis videl stolni komp s bazarovymi komponentami. aspon 64gb ram, aspon 12 vlaken, grafika me moc nevzrusuje a disky taky ne.

kdybych si mel vybrat tak radeji tlusty notas pracovni stanice s brustus vykonem a nebo co nejtensi nejlehci notas jen jako terminal k pripojeni k vykonnemu stolnimu kompu doma, v praci, v serverovne.

Jěště může být zajímavá kombinace notebook s TB4 a mini pc s TB4. Přes TB vytvořit síť (40gbit by mělo stačit každému :) ). NTB mít jako zobrazovadlo na web atd a mini pc s 128gb ram na práci.

Jinak souhlasím, taky bych raději cihlu s pořádným chlazením aka HP Zbook Fury, ale nedávají tam AMD procesory a v těch z G10 - G11 je jen NVidia GPU ... tak jsem si koupil levnější Zbook Power s AMD a čekám na nějaký hezký mini pc. Uvidíme kolik si řekne HP za Z2 G1A.
Papírově je Zbook Power s Ryzen  8845HS stejně výkonný jako desktop s Ryzen 5700X, ale když to jede trochu déle naplno, tak se to nedokáže uchladit ani s dvěma větrákama a výkon jde dolu. ProBook na tom je ještě hůř, ale za tu cenu se to dalo čas od času vydržet, většinu času jsem byl stejně na desktopu.
10
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 05:32:36 »
Tak ten HP Probook som tiež pozeral. Dokonca presne ten istý. Asi ho aj objednám.

Taky jsem používal ProBook jako doplněk k desktopu, můj HP Probook měl 2.5 ssd, takže přehazovat disk z desktopu šlo (starý Thinkpad to ale nikdy nepřekoná). ProBook má jen jeden ventilátor, když to zatížíš tak je to hlučné a výkon padá, protože chlazení.
Podrobnosti tady https://www.abclinuxu.cz/poradna/hardware/show/495845
Stran: [1] 2 3 ... 10