Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Desktop / Způsob sdílení obsahu mezi aplikacemi
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 14:07:41 »
Zdravím.

Dnešní dotaz se týká funkcionalit, které souvisí s používáním myši, klávesnice i dotykového ovládání.

Již dlouhodobě používám Linux. Je v něm jedna zajímavá vychytávka, a to kopírování přes prostřední tlačítko myši (někde něco označíte, a prostředním tlačítkem myši to rovnou vložíte jinam).

Další vychytávka, kterou používají i další systémy, je kopírování a vkládání přes tzv. schránku, neboli clipboard (s klávesovými zkratkami Ctrl+c, Ctrl+v, anebo s myší). V Linuxu tato funkcionalita šla ještě dál, a to historií schránky. Ta si pamatuje určitý počet zkopírovaných/vyjmutých dat, která lze pak někam vkládat. Existuje tuším i v jiných systémech.

Nejstarší vychytávka, již z dob Apple Macintoshe (a hlavně z Xerox Palo Alto Research Center) je přetažením myší něčeho někam. Např. obrázku z webového prohlížeče do dokumentu office (nebo přetažením ikony dokumentu na ikonu tiskárny, což daný dokument vytiskne).

Nejposlednější (nebo MOŽNÁ nejposlednější) vychytávka je známá hlavně z prostředí macOS a mobilních zařízení, jako jsou smartfouny, tablety atd. Jde o vychytávku známou jako "Share" (sdílení). Jde o to, že označíte nějaký druh dat (text, obrázek, prostě cokoliv) a stisknete někde tlačítko SHARE, které ukáže menu aplikací, do kterých můžete obsah inteligentně vložit.

A můj dotaz zní:

Které z těchto funkcionalit používáte a jak často?
Ve kterých případech je používáte a s jakým obsahem, nebo druhem přenášených dat?
Jak je používáte (pomocí myši & menu, klávesnice s klávesovými zkratkami, dotykem atd.)?

Budu vděčný i za další způsoby používání podobných funkcionalit, jež používáte.

Předem děkuji za odpovědi.

nm
2
Vývoj / Re:JavaScript vs. TypeScript: rovnaký alebo rozdielny jazyk?
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 13:55:34 »
To je skvělá logika: používejme antipatterny a známé zákeřnosti. Stačí přece, že testy, co si napíšem opatrně tak, aby se to nerozbilo, projdou.

Testy se píší tak, aby se to rozbilo. Nejspíš žiješ v jiném světě.
3
Distribuce / Re:Instalace Grub2 na nový oddíl UEFI
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 13:31:03 »
man grub-install, /, secure -> neni tam.

koukam jak to je v gentoo.. tak secure boot je optional feature:

Kód: [Vybrat]
[ebuild   R    ] sys-boot/grub-2.14_rc1-r1:2/2.14_rc1-r1::gentoo  USE="device-mapper fonts nls sdl themes truetype -doc -efiemu -libzfs -mount -protect -secureboot (-test) -verify-sig" GRUB_PLATFORMS="efi-64 -coreboot -efi-32 -emu -ieee1275 (-loongson) -multiboot -pc -qemu (-qemu-mips) -uboot -xen -xen-32 -xen-pvh" 0 KiB
A u jinych dister je treba nainstalovat jinej balicek ~ https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=316278
Citace
Run apt install grub-efi-amd64-signed.
4
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 13:16:22 »
To je skvělá logika: používejme antipatterny a známé zákeřnosti. Stačí přece, že testy, co si napíšem opatrně tak, aby se to nerozbilo, projdou.
5
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 13:09:55 »
Ale pokryje aj nulu a prazdny string a mozno aj prazdne pole.
A presne pre to uz nic v javascripte nepisem dobrovolne, mam len jedny nervy.

Pokud to pokryje daný use case, tak není co řešit.
Jako "sice je to špatně, ale teď zrovna mi to funguje na vstupech, co jsem si vycucal z prstu, tak to tam strčím"? Já teda radši píšu věci tak, abych pak nemusel debugovat, proč se mi v produkci někde ztratila položka, která se ztratit neměla... To už tam rovnou můžu dát if (true), protože to taky pokryje null i undefined...

Nebo jsi to myslel jinak?

Když v TDD projdou testy, tak bys dál už vymýšlet neměl.
6
Bazar / Re:Věnuji Garmin eTrex Vista HCx
« Poslední příspěvek od Martin K. kdy Dnes v 13:08:40 »
Děkuji nabízejícímu, GPS bez potíží dorazila a už je připravena na nejbližší možnost ověření fungování v terénu.

Zároveň se chci veřejně omluvit za ignoraci e-mailu, ale jak je to posíláno místním systémem, tak to Gmail nekompromisně řadí do spamu a můžu dělat, co chci, do doručené to příště zas nedá. Hlavně že jsme se dohodli a ještě jednou díky!
7
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 12:24:23 »
Ale pokryje aj nulu a prazdny string a mozno aj prazdne pole.
A presne pre to uz nic v javascripte nepisem dobrovolne, mam len jedny nervy.

Pokud to pokryje daný use case, tak není co řešit.
Jako "sice je to špatně, ale teď zrovna mi to funguje na vstupech, co jsem si vycucal z prstu, tak to tam strčím"? Já teda radši píšu věci tak, abych pak nemusel debugovat, proč se mi v produkci někde ztratila položka, která se ztratit neměla... To už tam rovnou můžu dát if (true), protože to taky pokryje null i undefined...

Nebo jsi to myslel jinak?
8
Sítě / Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Poslední příspěvek od janndnwcz kdy Dnes v 12:21:17 »
Dobrý den,

pokud chcete 300 metrů optiky, mám. Zbyla mi po instalaci optiky v bytě. Jsem z Prahy, Vinohrady, ale mohu to teoreticky někdy vzít na trase do Ostravy.

OM4 50/125, 4 vlákna. Cena 5000 CZK.

Je to dle oznaceni na kabelu "optix univ 4g50/125 om4 lsoh clt 587/17/1/1" tento https://eshop.opticord.cz/kabel-gelovy-univ-50-125um-4-vl-lsoh-dca-clt-om4-se-zakladni-ochranou-proti-hlodavcum_d3713.html

Popis.

Výhody:
• FRLSOH plášt - bezhalogenový, plamen retardující
• nejkvalitnější vlákno CORNING
• materiál pláště je z kvalitních evropských surovin
• Český výrobek z Děčína.

Specifikace
• počet vláken: 4
• typ vlákna: MM 50/125 µm OM4, barevně rozlišená vlákna
• vnější plášť: LSZH pro vnitřní/vnější užití
• tahové prvky: skelná příze
• průměr: 5,2 mm
• ochrana proti hlodavcům
• rychlá a jednoduchá montáž
• plně voděodolný
• snadná ohebnost

Použití:
• vnější i vnitřní páteřní trasy sítí
• vedlejší rozvody
• telekomunikační a datové přenosy

Provozní podmínky:
• teploty pro pokládku a montáž: 5°C až +40°C
• provozní teploty: -30°C až +70°C
• přepravní a skladovací teploty: -40°C až +70°C

• FRLSZH (oheň nešířící, nedýmivé a bezhalogenní) plášťové materiály pro vnitřní a universální použití, ale také PE (polyetylén) vhodný pro venkovní instalace nebo i jiné speciální materiály. Reakce na oheň podle vyhlášky CPR: třída Dca
9
Bazar / Re:Máte zájem o TR 3970X (32c/64t), 256 GB RAM?
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 11:43:05 »
Tady je největší problém ve vyžilé základní desce a grafice už bez nových ovladačů.
Grafika má cenu tak 1500 Kč a je to druhá věc, kterou má smysl obratem vyměnit, tou první je zdroj a je ho potřeba vyměnit za opravdu kvalitní s cenovkou 2000+ Kč.

Problém je se základní deskou, nová se dá koupit, ale bude to stát tak desítku.
Základní desky jsou osazené elity a ty mají nějakou předpokládanou dobu životnosti a co hůř, kromě životnosti elitů je problém i bezolovnatý cín, který má tendenci se odtrhnout od základní desky.

Rozuměj: Součástka se ohřeje, ohříváním se roztahuje a samozřejmě jinak než zatím studené PCB. To roztahování je samozřejmě malinké, ale pravidelné, při každém cyklu se každý kontakt malinko napne. No a protože to je kovový spoj, jednou to povolí. Proto grafické karty z těžby, které jely při konstantní teplotě, mohou být v lepším stavu, než grafické karty z herního PCčka. Na těžebních grafikách kondíky trpěly, hřálo se to, ale neprobíhalo tam to cyklování ohřev/chladnutí.

Zajímavost: Výfuk v autě se při jízdě (po ohřátí a rozpálení) prý prodlouží třeba o centimetr, extrém je snad až o 10 cm v nějakých speciálech nebo formulích.

U té základní desky není tedy otázka jestli, ale kdy chcípne. Možná za rok a možná za tři. Já to nevím, ale odhadem dáš za to desítku, pak dvojku za nový zdroj, pak peníze za GPU s podporou v ovladačích a pak ještě desítku za novou desku...dostat to zadarmo, tak mám radost, ale platit za to by se mně osobně nechtělo.

A proč ten výkon není nic moc?
Každá generace AMD v podstatě přidává 2-4 virtuální jádra, osmijádrový procesor tak má výkon jako desetijádrový procesor minulé generace nebo 12tijádrový předminulé...14tijádrový té předchozí...někdy to je méně, někdy i mnohem více.

Myslím, že si takový Ryzen 7 9800X3D namaže 32jádrový AMD Ryzen Threadripper 3970X (3.7/4.5GHz) na chleba a to při podstatně menší spotřebě.

Tyto "podivné" benchmarky nemám rád, ale tady se píče, že si ho namaže na chleba i Ryzen 9600...
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-TR-3970X-vs-AMD-Ryzen-5-9600X/m970030vs4170

Ve hrách to tak bude určitě, ve specializovaných výpočtech netuším.
10
Sítě / Re:Doporučte lamačku optických vláken
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 11:15:57 »

Na Allegru máš jen to, co koupíš za půlku na Alíku, to je jen laciná Čína.

Bohužel, cena není určující, tohle je prý jen přebrandovaná Čína.
https://www.abctech.cz/?cls=stoitem&stiid=43286&action=setlng&lngid=2

je to tak, na alíku lámačky začínají na cca 15 dolarech.
problém s oficiálním prodejem je, že musíš platit dopravu nad rámec vzorku, s ohledem na rychlost dodání musíš držet skladový zásoby, vést skladový a odpadový hospodářství, potřebuješ na to lidi, musíš řešit záruku a servis, a musíš platit daně, a za zaměstnance zdrávko a sociálku. a to všechno stojí ukrutný peníze, který musíš získat od zákazníků, takže to samozřejmě nemůžeš prodávat za cenu stejnou jako na alíku.
Stran: [1] 2 3 ... 10