Poslední příspěvky

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Sítě / Re:Router pro síť s UniFi za 1Gbps T-Fiber ISP
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 12:32:45 »
Pročti si letmo jejich komunitní fórum a zjistíš, že bys ve skutečnosti nic takového nechtěl. Mj. veškeré jejich nové routery se ti vnuceně upgradují pod rukama a nelze tomu zamezit. V kombinaci s desítkami regresí v každém novém vydání čehokoliv, co vypustí, a absolutně neexistující QA, je to opravdu úžasné.

V jedné firmě používám asi dva roky Unify DM Pro a několik jejich APček s upstream prvkem od firemního Vodafone připojení (klasika routované veřejné IP). Cca čtyři vnitřní VLANy, tři WiFi sítě s nějakými prostupy a filtrací, plus je tam ještě downstream 48p Cisco CBS switch (to byla víceméně pragmatická volba, protože jsem to měl ozkoušené z jiných projektů a trochu jsem se bál, jak by Ubiquity switch nakládal s mulitcasty, IGMP snoopingem atp, což jsem nutně potřeboval pro určitá zařízení). Používám na gatewayi i L2TP VPN.
Taky jsem se toho trochu bál, přesně z důvodu toho, že tam se potencionálně zblázním z nějakých automagic věci. Ano občas tam pro mě bylo trochu komplikovanější něčeho docílit v porovnání s jinými FW, a ano občas bych bral trochu víc kontroly na pravidly.
Prošel jsem taky cca tucet aktualizací - minor i major včetně větších fíčur (podpora WG serveru, změny v logice firewall modulu, kdy zjednodušovali některé věci atp.). Ale zatím ťukám, žádná tragédie se nestala. Ty změněné/přidané funkce v aktualizacích nikdy nerozbily původní nastavení - vždycky tam byla možnost to předělat podle potřeba později.
O aktualizacích gatewaye případně modulů mě to vždycky poctivě notifikovalo, já jsem si zvolil, jestli a kdy to nainstaluji. Pokud jsem odložil nějakou z nich, nabídla se mi pak až další (např. nechtěl jsem instalovat první major verzi). Na AP mám nastavené aut. aktualizace, ale na gatewayi ne a zatím jsem se nesetkal s tím, že by to tuhle volbu nerespektovalo a něco se mi tam natlačilo automaticky.
Přes to všechno myslím, že není od věci si dopředu projít způsob, jak si manuálně zálohovat nastavení mimo UI cloud a třeba i nějaké možnosti manuální instalace firmware a modulů (deb balíčky) přes ssh.
Samozřejmě mám omezený rozsah zkušeností, zdaleka nepoužívám všechny funkce, moduly (třeba identity mgmt, kamery atp.), nemám tam IPv6 a zmiňuju jen jeden model té jejich GW, plus jsem poměrně konzervativní s nasazováním některých věcí.. Nevylučuju, že s tím někdo problémy nemá.
Ve hře byla i jiné varianta (např. Ubiquity WiFi, jejich kontroler a pak FW/gateway od Mikrotiku), ale tohle zatím šlape v pohodě.
22
Hardware / Re:Upgrade PC nebo to nemá smysl?
« Poslední příspěvek od Martin-2 kdy Dnes v 11:04:43 »
Tak jsem to nakonec vyřešil xCloudem (Xbox game pass) jako cena/výkon. Kvalita streamu je ok a výběr her dosti široký z mého zájmu PC + konzole.

Celkem mě to překvapilo jak to za 3 roky pokročilo. GeNOW jako virtuální Steam mi přišel nepraktický (pouze zakoupené hry), ale kvalita streamu je skvělá. PS cloud zklamal výběrem her, nestojí za to (už tam ani není MGS4).

Vyčkám než se ukáže Intel (battlemage) a později RX 8000 co na ně řeknou recenze. Ale když už nic tak trochu se pohnou ceny a tam bych pak bral tu 7800/7900 XT jako finální investici pro desktop.

Podle zkušeností zde vychází, že bohatě stačí současné PC a jelikož mířím na FHD 240Hz vrr/freesync to tak bude muset stačit.

Čím víc to sledují, tím víc mi přijde že desktop na zábavu (ne práci) je celkem přežitek a notebook/telefon + kvalitní stream už to válcuje.
23
« Poslední příspěvek od Michal Šiman kdy Dnes v 10:53:45 »
Nevím jak router, ale Unifi Switch 24 Pro fungují naprosto famózně. Především pak centrální správa VLAN a nastavení jednotlivých portů, stejně jako kompírování konfigurace přivýměně routeru. Poměr cena vs. funkčnost je úžasná. Máme několik desítek těchto switchů. Ale jako Sonicwall.
24
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 10:01:59 »
Chtěl bych si doma postavit síť komplet na Ubiquiti.

Pročti si letmo jejich komunitní fórum a zjistíš, že bys ve skutečnosti nic takového nechtěl. Mj. veškeré jejich nové routery se ti vnuceně upgradují pod rukama a nelze tomu zamezit. V kombinaci s desítkami regresí v každém novém vydání čehokoliv, co vypustí, a absolutně neexistující QA, je to opravdu úžasné.
25
Vývoj / Re:Jetbrains: zmizla run konfiguracia
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 09:55:30 »
Zalohu nepotrebujem.

;D :D ;D
26
Sítě / Router pro síť s UniFi za 1Gbps T-Fiber ISP
« Poslední příspěvek od Samuel1234 kdy Dnes v 09:42:07 »
Zdravím,

Chtěl bych si doma postavit síť komplet na Ubiquiti.
Můj Poskytovatel je Tmobile a mám od nich T-FIBER internet (1gb/s) s veřejnou ip.
Vše co jsem od nich dostal je router Segacom 5670, který bych nechtěl nadále používat ani v brige módu.

Upřímě moc se v sítích nevyznám a už vubec ne v optice ale technická podpora mi poslala pdf: https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Fiber-Internet-Pozadavky-na-zarizeni.pdf

Nedoporučil by mi nekdo nejaky router/switch/převodník který by zvladl 1gb tam i zpět a fungoval?

Děkuji moc
27
Vývoj / Re:Jetbrains: zmizla run konfiguracia
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 09:41:54 »
Mas zalohu? Obnov ze zalohy…

Zalohu nepotrebujem. Ide mi len o to dostat ten config z tej zlozky znovu do IDE. Nejde o nejaky velky problem, je tam par riadkov skriptov ktore sa volaju. Ide mi skor o to zistit preco sa tak stalo a ako to z tej zlozky naloadovat, lebo potom nerozumiem preco to do nej IDE exportovalo v prvom rade(bola to len moznost, nie poziadavka).
28
Hardware / Re:Relativně přesné RTC
« Poslední příspěvek od Aleš Rygl kdy Dnes v 09:34:37 »
GSM - Záleží na modulu, ale může fungovat i bez SIM karty, protože musí umět nouzové volání. Nicméně třeba mnou používaný SIM800L má tendenci se občas zaseknout a 2G se navíc bude vypínat. Takže ty 3 roky už jsou problém a bude potřeba se podívat po 5G modulech.

Pokud to stavite na 5+ let, tak GSM (2G) urcite ne. To se vypne, je jen otazka kdy. Je to trosku skoda, protoze byly jednoduche a relativne  spolehlive. 4G/5G moduly nechcete. Tam strasne zalezi na firmware, casto maji problemy samy se sebou. Snazi se registrovat do VoLTE a podobe blbosti.

Ale napadlo me jeste - neslo by si v dome dat nekam ten GPS prijimac tak, aby mel dobry prijem a do sklepa to dostat po el. siti? Powerline?
29
Sítě / Re:Neplecha s WireGuardom
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 09:24:35 »
Tento problém, stejně jako mnoho dalších, se snadno vyřeší permanentní likvidací Lennartovy srágory.
nemam problem s WG z venku jen pro domaci sit (=ne pro internet) i kdyz mam system aktivni ;-)
zasadni je asi jen:

No, já s tím mám třeba problém ten, že to samo od sebe náhodně chcípá... Ubuntu 24.04.1 LTS, kde běží LibreNMS. Následně pochopitelně nejde monitoring vůbec ničeho.

Vzhledem k tomu, že žádnou z těch úžasných "výhod" tohoto výmyslu vůbec nepotřebuju, usoudil jsem, že bude lépe to kompletně zlikvidovat.
30
Sítě / Re:Neplecha s WireGuardom
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 09:11:07 »
Pretoze ak som zapol WG a prepisal v /etc/resolv.conf na 192.168.1.1 tak to fungovalo. Ked som wg restartoval, tak  v /etc/resolv.conf
uz bolo zase nameserver 127.0.0.53

Tento problém, stejně jako mnoho dalších, se snadno vyřeší permanentní likvidací Lennartovy srágory.
nemam problem s WG z venku jen pro domaci sit (=ne pro internet) i kdyz mam systemd-resolved aktivni ;-)
zasadni je asi jen:
Kód: [Vybrat]
[Interface]
DNS = 192.168.8.1

[Peer]
AllowedIPs = 192.168.0.0/16

192.168.8.1 je adresa routeru kterej drzi i nazvy pro lokalni "domenu" .lan a s WG mi takto funguje bez problemu napr.: nc.t630.lan
Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10