Poslední příspěvky

Stran: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Hardware / Re:Relativně přesné RTC
« Poslední příspěvek od Aleš Rygl kdy Dnes v 09:34:37 »
GSM - Záleží na modulu, ale může fungovat i bez SIM karty, protože musí umět nouzové volání. Nicméně třeba mnou používaný SIM800L má tendenci se občas zaseknout a 2G se navíc bude vypínat. Takže ty 3 roky už jsou problém a bude potřeba se podívat po 5G modulech.

Pokud to stavite na 5+ let, tak GSM (2G) urcite ne. To se vypne, je jen otazka kdy. Je to trosku skoda, protoze byly jednoduche a relativne  spolehlive. 4G/5G moduly nechcete. Tam strasne zalezi na firmware, casto maji problemy samy se sebou. Snazi se registrovat do VoLTE a podobe blbosti.

Ale napadlo me jeste - neslo by si v dome dat nekam ten GPS prijimac tak, aby mel dobry prijem a do sklepa to dostat po el. siti? Powerline?
12
Sítě / Re:Neplecha s WireGuardom
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 09:24:35 »
Tento problém, stejně jako mnoho dalších, se snadno vyřeší permanentní likvidací Lennartovy srágory.
nemam problem s WG z venku jen pro domaci sit (=ne pro internet) i kdyz mam system aktivni ;-)
zasadni je asi jen:

No, já s tím mám třeba problém ten, že to samo od sebe náhodně chcípá... Ubuntu 24.04.1 LTS, kde běží LibreNMS. Následně pochopitelně nejde monitoring vůbec ničeho.

Vzhledem k tomu, že žádnou z těch úžasných "výhod" tohoto výmyslu vůbec nepotřebuju, usoudil jsem, že bude lépe to kompletně zlikvidovat.
13
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 09:11:07 »
Pretoze ak som zapol WG a prepisal v /etc/resolv.conf na 192.168.1.1 tak to fungovalo. Ked som wg restartoval, tak  v /etc/resolv.conf
uz bolo zase nameserver 127.0.0.53

Tento problém, stejně jako mnoho dalších, se snadno vyřeší permanentní likvidací Lennartovy srágory.
nemam problem s WG z venku jen pro domaci sit (=ne pro internet) i kdyz mam systemd-resolved aktivni ;-)
zasadni je asi jen:
Kód: [Vybrat]
[Interface]
DNS = 192.168.8.1

[Peer]
AllowedIPs = 192.168.0.0/16

192.168.8.1 je adresa routeru kterej drzi i nazvy pro lokalni "domenu" .lan a s WG mi takto funguje bez problemu napr.: nc.t630.lan
14
Hardware / Re:Co se stane po zavření víka notebooku?
« Poslední příspěvek od aaa158 kdy Dnes v 09:02:32 »
Thinkpad T16, KDE System Settings (funguje):

https://imgur.com/MRRHf3v

Na vyber z akcii:
  • nic
  • vypnut iba display
  • zamknut session
  • uspat
  • vypnut PC
15
Hardware / Re:Upgrade PC nebo to nemá smysl?
« Poslední příspěvek od lazywriter kdy Dnes v 08:29:55 »
Zdroj mám (jestli si dobře pamatuju, teď se mi do něj nechce hrabat) asi 650W.
Tak jsem se nakonec kouknul a je v něm dokonce jen 550W (https://www.alza.cz/evolveo-g550-d6497757.htm) a všechno běží bez problému. Při normální práci se téměř nic netočí - ani zdroj, ani grafika a na CPU jsou redukované Noctui, takže není nic slyšet.
To znamená, že nevyužíváš grafickou kartu na maximum, jinak bys problémy měl.
https://www.geekboy.cz/clanek/jak-vybrat-zdroj/
A, zase nějaký teoretik. Já tu sestavu mám fyzicky vedle sebe, LLM i hry na 4K mi na ní běží a bude mě poučovat někdo, kdo si přečetl nějaký článek na netu :)
16
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 08:24:37 »
Pretoze ak som zapol WG a prepisal v /etc/resolv.conf na 192.168.1.1 tak to fungovalo. Ked som wg restartoval, tak  v /etc/resolv.conf
uz bolo zase nameserver 127.0.0.53

17
Sítě / Re:Používá někdo LoRaWAN?
« Poslední příspěvek od mise kdy Dnes v 06:41:48 »
Síť Helium byla dobrá myšlenka, ale bohužel peníze jsou až na prvním místě.
LoRa MESH je super BOOM, ale pro vytvoření alespoň základní sítě musí být nody neustále napájené.
TTN má sice 1000 nodů zdarma, ale těch free gateway je už poskrovnu.
CRA (České radiokomunikace) je placená síť, celkem dobré pokrytí, ale rádi by větší byznys.
Plzeňská SIT, pokryté město a blízké okolí, jsou celkem ochotní.

Tam, kde mám více nodů a je zásuvka, použiju vlastní GW (cenově tak od 4000,-), někdy napojenou přes GSM nebo NB-IoT.
18
Vývoj / Re:Jetbrains: zmizla run konfiguracia
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy Dnes v 06:04:55 »
Mas zalohu? Obnov ze zalohy…

jsou 2 typy lidi, co zalohuji a ti kteri zacnou zalohovat.
19
Vývoj / Re:Jetbrains: zmizla run konfiguracia
« Poslední příspěvek od Petr Branik kdy Dnes v 05:22:57 »
Mas zalohu? Obnov ze zalohy…
20
Hardware / Re:Upgrade PC nebo to nemá smysl?
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy 09. 12. 2024, 22:21:50 »
To znamená, že nevyužíváš grafickou kartu na maximum, jinak bys problémy měl.
https://www.geekboy.cz/clanek/jak-vybrat-zdroj/
Ta karta má špičkový odběr cca 250-260W (podle testů), Ryzen 5600G se zastaví na 90W (vyzkoušeno, mám doma) - pokud připočítám něco málo na chipset, paměti, disky a periferie, tak 550W to utáhne i ve špičkách.

Grafické karty mohou mít tzv. tranzientní špičky, kdy mohou v rámci milisekund náhle zvýšit spotřebu daleko za specifikaci výrobce

Vice v linku z geekboy
Stran: 1 [2] 3 4 ... 10