Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Server / Re:Oprava číslování md127 na md0
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 09:50:30 »
Tak jsem si to otestoval sám, měl jsem shodou okolností jeden zkušební virtuál s Ubuntu 24.04.

Výchozí stav je s jádrem 6.8.0-51-generic, co tam bylo nainstalované se systémem 24.04.1

Pokus 1

- vytvořil jsem klasicky raid-1 a počkal, až se syncuje
mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/vdb /dev/vdc
- zkontroloval jsem /etc/mdadm/mdadm.conf, nejsou v něm žádné direktivy, jen komentovaný po instalaci z balíčku
- po rebootu se zařízení skutečně složilo jako /dev/md127

- přidal jsem řádek array do mdadm.conf
mdadm --detail --scan >> /etc/mdadm/mdadm.conf a ruční úprava řádku se zařízením na /dev/md0
- po rebootu se zařízení složilo správně jako /dev/md0

Pokus 2

- zruším předchozí RAID
- vytvořím znovu totéž, ale se superblokem v 0.9, abych mohl naspecifikovat preferred minor (funguje jen se starým superblokem, přidávám parametr --auto)
sudo mdadm --create /dev/md0 --level=1 --auto=md0 --metadata=0.90 --raid-devices=2 /dev/vdb /dev/vdc
- kontrola madam --detail /dev/md0 ukazuje opravdu preferred minor 0
- po rebootu je to zas na /dev/md127  :)
- kontrola madam --detail /dev/md127 teď ukazuje preferred minor 127 (WTF!!!, jak je tohle možné)

Pokus 3

- po zrušení RAIDu, vytvořím nanovo, zpátky s výchozím superblokem v 1.2 jako u prvního pokusu.
- po rebootu se opět chytí jako /dev/md127
- apt update, apt install linux-generic-hwe-24.04 (poslední HW jádro 6.11.x)
- nainstaluje se 6.11.0-17-generic a přímé závislosti (headery, moduly, image), žádné jiné balíčky neaktualizuji
- po rebootu se RAID chytí jako /dev/md0 :)

Závěr.
Potvrzuji zmíněné chování, resp. změnu s 6.11.x.
Jediné, co vypadá, že to spolehlivě řeší i pro předchozí jádra na Ubuntu, je vytvoření řádku s odpovídající direktivou v /etc/mdadm/mdadm.conf (a případný, zmíněný update initrd, jestliže jde o RAID s root oddílem)

Jinak jsem si totéž ještě zběžně otestoval na virtuálu s Oracle Linuxem 9 (jádro 5.15). Tam se nic takového neděje, když se RAID vytvoří jako /dev/md0, tak to drží i bez explicitního záznamu v mdadm.conf.
2
Studium a uplatnění / Re:Studium sítí a serverů na vysoké
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy Dnes v 09:43:14 »
a programovani te nechytlo?

uprav ten dotaz na porovnani tech skol a jejich studijnich oboru, chybu asi neudelas se zadnou z nich.
3
« Poslední příspěvek od redustin kdy Dnes v 08:54:41 »
Co si matně pamatuji, tak tenhle problém mi vždycky vyřešilo pole umístit do /etc/mdadm/mdadm.conf + nezapomenout přebuildovat initramfs, aby se ten zaktualizovaný konfigurák dostal i do startovacího systému.
4
Dakujem za pomoc. Problem som vyriesil nasledovne:

1. vymaz z registrov (co sa dalo) na PC, ktore ma problem so spustenim servisu printer spool:
a. HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\Local Settings\Printers
b. HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections
c. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print

2. vymaz obsahu adresara "c:\windows\system32\spool" na PC, ktore ma problem so spustenim servisu printer spool

3. na inom PC, kde NIE je problem so servisom printer spool a ani s tlacou:
a. zkopirovat adresar a jeho podaresare "c:\windows\system32\spool" niekam na PC, ktore ma problem
b. exportovat registre z PC kde NIE je problem a zkopirovat niekam na PC kde JE problem:
          HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\Local Settings\Printers
          HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections
          HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print

c. zkopirovat spoolss.dll a spoolsv.exe z "c:\windows\system32\" niekam na PC kde JE problem so servisom print spooler

4. na PC kde JE problem so servisom printer spool:
a. skopirovat adresat spool z bodu 3a do povodneho umiestnenia, teda do c:\windows32\system32
b. naimportovat exort registrov z bodu 3b
c. restartovat PC a v offline (winPE, linux) prekopirovat (a prepisat) spoolss.dll a spoolsv.exe do "c:\windows\system32\
d. restart PC do normalneho startu
e. hotovo, print spooler je funkcny

Predtym som nekopiroval to DLL a komplet registre.
5
Studium a uplatnění / Re:Studium sítí a serverů na vysoké
« Poslední příspěvek od XX125 kdy Dnes v 07:40:35 »
V prvním odstavci sis položil otázku a ve druhém odstavci na tu otázku odpověděl.

Dotaz tedy uzavřen.
6
Windows a jiné systémy / Re:Windows10 Pro X64 - print spooler servis sa zastavuje
« Poslední příspěvek od LA MA kdy Dnes v 07:25:06 »
jebu se s tiskama a windows 20let...
Pokud i tazatel řeší USB tiskárnu (měl jsem za to že jde o síťové) a je to také HP tak opravdu jediné řešení bylo přepnout ji na wi-fi (IPv4 přesněji) pokud je k dispozici.

Ze dne na den přestala fungovat USB tiskárna na Win11 a naprosto nic nepomohlo.
Jakmile jsem zjistil, že má tiskárna wi-fi (už jsem za ty roky zapomenul) tak jsem přepl na ni a od té doby funguje dodnes ale pouze s originálním softwarem HP smart (HP account ale co nadělám).

V tiskárnách někdy straší a tady to nebude jiné. Vše se tváří připojeno/připraveno ale netiskne či neskenuje.
Nemůžete to brát racionálně a prostě zkuste jiné možnosti a berte tu která bude fungovat. Reinstalovat windows kvůli tiskárně je to poslední co člověk chce řešit, protože se problém projeví znovu v momentě kdy zrovna potřebujete něco důležitého.

Jedna sa o problem so servisom print spooler a vsetky povodne tlaciarne boli instalovane ako sietove, porty cez IP.
7
Studium a uplatnění / Studium sítí a serverů na vysoké
« Poslední příspěvek od SirWoof kdy Dnes v 04:38:30 »
Zdravím, blíží se čas, kdy si budu muset už pevně vybrat, co studoval dál. Momentálně studuju Elektronické Počítačové systémy na průmyslovce, což je všehochuť IT a nejvíce mě chytli počítačové sítě a operační systémy.
Jaké jsou mé možnosti?

Jako osobní kandidáty beru informatiku na MUNI a VUT, kde bych se zaměřil na předměty se sítěmi a pod, a ideálně pak šel na magistra, kterého mají na sítě obě školy. Dále je možností VUT FEKT obor Telekomunikace, kde bych byl přijat bez přijímaček, ale zas mě lehce děsí poměr elektra s IT. Potom možná ještě VŠB v Ostravě, kde je taky obor na sítě už v bakaláři
8
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 02:57:39 »
https://www.pslib.cz/milan.kerslager/RAID_v_Linuxu#Zm.C4.9Bna_preferovan.C3.A9ho_minor_number

Jestli to dobre chapu, tak --update=super-minor bude fungovat jen pri rucnim sestaveni pole, takze musite udelat --stop, a pak --assemble a pokud nemate mdadm.conf, tak vylistovat komponenty pole (uvidite v cat /proc/mdstat pred stopem), a pak uz hura do nastaveni.

Pote bych to rebootnul a cekal zazrak, dejte vedet zda to zafungovalo.
9
Odkladiště / Re:Zkušenosti s internetovým bankovnictvím
« Poslední příspěvek od ZAJDAN kdy Dnes v 00:09:18 »
Ahoj,
dnes jsem přes neustálé nléhání banky KB přešel na novou aplikaci 'Nová éra KB'
něco tak strašného jsem ještě neviděl.

Uživatelský interface je jedná velká katastrofa.
Nepřehledné, zbytečně nevyužité místo nutící skrolovat a všude se proklikávat, žádný cookpit na homepage s rychlým přehledem všech mých produktů jako to měla původní verze.

Sekce pojištění, proč krucifix musím v každém pojištění pro zjištění výše platby prokliknout dovnitř?!
Platba je zobrazena malá, šedá a při sníženém jasu monitoru velmi špatně viditelná!

V pojištění mé dcery jsem jako pojištěný uvedený já namísto mé dcery!
Doslova se bojím odhalovat další děsy této nové aplikace.
10
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 13. 02. 2025, 23:36:41 »
O.K. nepochopil jsem původní otázku a nevěděl, že víte :).
Já na serverech, kde mám md RAIDy, většinou nepoužívám Ubuntu, abych vám to potvrdil nebo vyvrátil. Na ostatních distribucích (RHEL, CentOS, Oracle, SUSE) v různých verzích se mi nic podobného nedělo, zařízení z vytvořených RAIDů se číslovaly rovnou od nuly a většinou jsem tam následně ukládal i mdadm.conf.
U vás tedy není ani config a ani ta zmíněná metadata v 0.9 superbloku?
Stran: [1] 2 3 ... 10