1
Server / Re:Oprava číslování md127 na md0
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 09:50:30 »Tak jsem si to otestoval sám, měl jsem shodou okolností jeden zkušební virtuál s Ubuntu 24.04.
Výchozí stav je s jádrem 6.8.0-51-generic, co tam bylo nainstalované se systémem 24.04.1
Pokus 1
- vytvořil jsem klasicky raid-1 a počkal, až se syncuje
mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/vdb /dev/vdc
- zkontroloval jsem /etc/mdadm/mdadm.conf, nejsou v něm žádné direktivy, jen komentovaný po instalaci z balíčku
- po rebootu se zařízení skutečně složilo jako /dev/md127
- přidal jsem řádek array do mdadm.conf
mdadm --detail --scan >> /etc/mdadm/mdadm.conf a ruční úprava řádku se zařízením na /dev/md0
- po rebootu se zařízení složilo správně jako /dev/md0
Pokus 2
- zruším předchozí RAID
- vytvořím znovu totéž, ale se superblokem v 0.9, abych mohl naspecifikovat preferred minor (funguje jen se starým superblokem, přidávám parametr --auto)
sudo mdadm --create /dev/md0 --level=1 --auto=md0 --metadata=0.90 --raid-devices=2 /dev/vdb /dev/vdc
- kontrola madam --detail /dev/md0 ukazuje opravdu preferred minor 0
- po rebootu je to zas na /dev/md127![Úsměv :)](http://forum.root.cz/Smileys/default/smiley.gif)
- kontrola madam --detail /dev/md127 teď ukazuje preferred minor 127 (WTF!!!, jak je tohle možné)
Pokus 3
- po zrušení RAIDu, vytvořím nanovo, zpátky s výchozím superblokem v 1.2 jako u prvního pokusu.
- po rebootu se opět chytí jako /dev/md127
- apt update, apt install linux-generic-hwe-24.04 (poslední HW jádro 6.11.x)
- nainstaluje se 6.11.0-17-generic a přímé závislosti (headery, moduly, image), žádné jiné balíčky neaktualizuji
- po rebootu se RAID chytí jako /dev/md0![Úsměv :)](http://forum.root.cz/Smileys/default/smiley.gif)
Závěr.
Potvrzuji zmíněné chování, resp. změnu s 6.11.x.
Jediné, co vypadá, že to spolehlivě řeší i pro předchozí jádra na Ubuntu, je vytvoření řádku s odpovídající direktivou v /etc/mdadm/mdadm.conf (a případný, zmíněný update initrd, jestliže jde o RAID s root oddílem)
Jinak jsem si totéž ještě zběžně otestoval na virtuálu s Oracle Linuxem 9 (jádro 5.15). Tam se nic takového neděje, když se RAID vytvoří jako /dev/md0, tak to drží i bez explicitního záznamu v mdadm.conf.
Výchozí stav je s jádrem 6.8.0-51-generic, co tam bylo nainstalované se systémem 24.04.1
Pokus 1
- vytvořil jsem klasicky raid-1 a počkal, až se syncuje
mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/vdb /dev/vdc
- zkontroloval jsem /etc/mdadm/mdadm.conf, nejsou v něm žádné direktivy, jen komentovaný po instalaci z balíčku
- po rebootu se zařízení skutečně složilo jako /dev/md127
- přidal jsem řádek array do mdadm.conf
mdadm --detail --scan >> /etc/mdadm/mdadm.conf a ruční úprava řádku se zařízením na /dev/md0
- po rebootu se zařízení složilo správně jako /dev/md0
Pokus 2
- zruším předchozí RAID
- vytvořím znovu totéž, ale se superblokem v 0.9, abych mohl naspecifikovat preferred minor (funguje jen se starým superblokem, přidávám parametr --auto)
sudo mdadm --create /dev/md0 --level=1 --auto=md0 --metadata=0.90 --raid-devices=2 /dev/vdb /dev/vdc
- kontrola madam --detail /dev/md0 ukazuje opravdu preferred minor 0
- po rebootu je to zas na /dev/md127
![Úsměv :)](http://forum.root.cz/Smileys/default/smiley.gif)
- kontrola madam --detail /dev/md127 teď ukazuje preferred minor 127 (WTF!!!, jak je tohle možné)
Pokus 3
- po zrušení RAIDu, vytvořím nanovo, zpátky s výchozím superblokem v 1.2 jako u prvního pokusu.
- po rebootu se opět chytí jako /dev/md127
- apt update, apt install linux-generic-hwe-24.04 (poslední HW jádro 6.11.x)
- nainstaluje se 6.11.0-17-generic a přímé závislosti (headery, moduly, image), žádné jiné balíčky neaktualizuji
- po rebootu se RAID chytí jako /dev/md0
![Úsměv :)](http://forum.root.cz/Smileys/default/smiley.gif)
Závěr.
Potvrzuji zmíněné chování, resp. změnu s 6.11.x.
Jediné, co vypadá, že to spolehlivě řeší i pro předchozí jádra na Ubuntu, je vytvoření řádku s odpovídající direktivou v /etc/mdadm/mdadm.conf (a případný, zmíněný update initrd, jestliže jde o RAID s root oddílem)
Jinak jsem si totéž ještě zběžně otestoval na virtuálu s Oracle Linuxem 9 (jádro 5.15). Tam se nic takového neděje, když se RAID vytvoří jako /dev/md0, tak to drží i bez explicitního záznamu v mdadm.conf.