Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:RPi 4 - zelená dioda rychle bliká
« Poslední příspěvek od kuba77 kdy Dnes v 15:42:56 »
Fedora zřejmě stále ne, na Alma by mělo fungovat. Osobně jsem na RPi 5 4GB zkoušel Ubuntu 22.04, RaspberryPi OS, EndeavourOS, Void Linux a Alpine. A zatím jsem skončil na RaspberryPi OS + GNOME a kernel jsem kvůli nestabilní wifi upgradoval z 6.6 na 6.12 (což je v RPiOS zatím v testovací/vývojové fázi), ale jsem zvyklý na rolliing distra, takže nejsem moc spokojený se staršími verzemi SW co má Debian 12 (např. verze rclone v repu 1.60, zatímco už je 1.68)
2
« Poslední příspěvek od filbarcz kdy Dnes v 14:14:52 »
Toto dávám teda na reklamaci. A místo toho si asik koupím RPi 5 16 GB. Jaká je podpora mezi distribucema, jako třeba moje oblíbená Fedora, nebo Alma?
3
Windows a jiné systémy / Re:Aktivace Win 7 Pro OEM
« Poslední příspěvek od Ivo2003 kdy Dnes v 14:09:09 »
Windows 7 nikdy nešel aktivovat jen tak - vždy se musel zadat platný product key. Po každé nové instalaci. Něco jako HWID aktivace u WIN7 ještě nebyla.

V dobách Windows 7 se lepil CoA přímo na zařízení.
KMS nedoporučuji, protože to je vždy jen dočasné a taky to porušuje licenční podmínky.
4
« Poslední příspěvek od cznarg kdy Dnes v 13:47:29 »
Matně si vybavuju, že naposledy když jsem poslal 5V místo 3.3V na GPIO, (čímž jsem o to rPi přišel) se to chovalo dost podobně :-/ Ale nechci strašit
5
« Poslední příspěvek od redustin kdy Dnes v 13:26:07 »
Zkusil bych debugging bootu přes sériový port, např. https://www.jeffgeerling.com/blog/2021/attaching-raspberry-pis-serial-console-uart-debugging . Pokud bys měl kupovat USB-serial adaptér, doporučil bych i do budoucna rychlejší (např. s CP2104), protože jiné SBC mívají sériák bootu na 1.5Mbps (např. Radxa či OrangePi) a pomalejší adaptéry to nedávají.
6
Windows a jiné systémy / Re:Windows 10 a neúspěšné spojení na Sambu
« Poslední příspěvek od Tomáš Crhonek kdy Dnes v 13:12:02 »
Úplně stejně, prostě zadáš UNC cestu. ale právě proto, že SMB je ve Windows defaultní, tak to na mě vždycky dělalo dojem, že pokud server umí NFS i SMB, windows vždycky jdou po SMB, resp jako výchozí žádají SMB a teprve pokud se ho od serveru nedočkají, zkusí NFS, POKUD jeho podporu mají nainstalovanou. Takže jako první potřebuješ v ControlPanel/Programs/WinFeatures přiinstalovat podporu NFS, a na tom serveru disablovat SMB/Sambu, nebo vynutit verzi 1, kterou dneska na každých aktualizovných windowsích máš zakázanou, pokud sis explicitně nepovolil na 1.0/CIFS fallback. Protože IMO Windows jinak NFS používat nedonutíš.

Widle mají příkaz mount, takže NFS lze připojit i ručně. Ale rozhodně byl pomocí NFS nenahrazoval SMB.
7
Hardware / Re:Zkušenosti s notebooky Dell Rugged
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 13:11:47 »
A nejde spíš o komponenty průmyslové? Je rozdíl mezi CPU/RAM/SSD pro consumer segment a industrial segment. Zpravidla v rozsazích provozních teplot, a zejména v cenovce.
8
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 13:08:39 »
Ještě v 80kách se říkalo, že především osprchovanej a čistě oblečenej. Dneska už ani to často není pravda.

Jakože se Američané přestali sprchovat nebo se začali sprchovat Rusové?

MInimálně s odkazem na ty, které potkávám posledních asi 30 let, platí to že už se ani nesprchujou. ruSSáci se s výjimkou těch nejvzdělanějších nesprchovali snad nikdy.
9
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 13:06:10 »
Když už se tady probírá hypotetická atomová hrozba dané země, co takhle reálný kolaps penzijního a zdravotního systému z důvodu mizerné demografické křivky?
To mi příjde jako reálná hrozba většiny Evropy. Nevím jak jinde, ale u nás soukromé spoření na důchod moc nefrčí. Krom toho, že to teď začali hustit do mladých. Že mladí musí platit do systému, z kterého jim pak vypadne prd, a ještě si vedle spořit bokem. A ještě někde v mezičase nějak sehnat bydlení. A místní zdravotnictví zrovna nekypí přetlakem zdravotního personálu. A až silné ročníky odejdou, a ze zdravotních zaměstatnců se stanou pacienti, pospolu s ostatními, tak to zdravotnictví tady taky bude vypadat uplně jinak než dnes.

To je zcela předvídatelný a jasný vývoj už asi 30 let. Má to jediné řešení. Platit do systému nejnutnější minimum a budoucí příjem / kapitál si zajistit vlastní cestou.
10
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 13:04:32 »
Rozvojové země se často jeví jako ráj na zemi kvůli tomu, že trh není přeregulovaný a životní náklady jsou nízké. (...)

Pod to se podepíšu. Rozvojovky jsou pro mladý, zdravý, a silný (a nejen fyzicky). Nejpalčivější problém je tam typicky zdravotnictví a kriminalita (a to nejen v rozvojovkách). K čemu je ti luxusní příjem, když tě dvakrát do měsíce přepadnou a když máš štěstí, zmlátí? Snadno se ti může stát, že přijdeš z nákupu najdeš v lepším případě barák vybílenej, v horším rodinu povražděnou.

No ako kde.. Zrovna tá zmieňovaná Malajzia patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. Zdravotníctvo, školstvo je tam snáď na vyššej úrovni než v ČR, ale náklady na život nižšie. Rozhodne by som sa v Kuala Lumpur bál menej než v Berlíne.

Citace
OMG proč z dvoupokojáku? Vždyť tam koupíš RD za cenu garáže v Praze. A to, že tam IT byznys chybí, může být dokonce výhoda, pokud děláš správný segment. Další exkolega tam dělá ISPčko a vlastní hosting, a má se velmi příjemně.

Ako ano, ale ja moc na RD nie som, byt je bez starostí. Ďalšia vec je, že tieto lokality sú lacné z nejakého dôvodu. Konkrétne tu preto, že ľudia migrujú preč z regiónu kvôli nedostatku práce a vznikajú tam vylúčené lokality. Verím tomu, že asi mnohím by to vyhovovalo bývať v lacnom zapadákove a pracovať z domu remote, ale jaby som takýto životný štýl asi nedal.

Malajsie je rozvojovka asi jen podle HDP na hlavu a stavu infrastruktury na venkově :-)

Přesně tak, největším problémem našeho venkova je nedostatek dobře placené práce, která ale zároveň vyžaduje osobní přítomnost, tzn. v segmentu výroby. Odborná práce, osobní přítomnost nevyžadující a umožňující fungovat na dálku je naopak problém úplně všude, protože za současného stavu je pro firmy levnější lidi nutit denně jako trotli jezdit do kanclu, protože na to jim firma přispívat nemusí. Naproti tomu na HO přispívat musí, takže držet lidi na HO nedává firmě smysl, protože prezenční výkon je pro ni levnější a zároveň je má pod dohledem. A náklady na dopravu a zmařený čas si nesou sami. Zato když se takovou práci povede sehnat s bydlištěm na venkově, je to jackpot. Tuplem, pokud nemusíš dodržovat fixní pracovní dobu, a stačí stíhat úkoly v termínech. To pak potřebuješ fakt jen dobrý připojení a vnitřní disciplínu.
Stran: [1] 2 3 ... 10