Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Jak učit dětičky na základní škole?
« Poslední příspěvek od Mintaka kdy Dnes v 13:52:27 »
Lidi, proboha... To fakt myslíte vážně?
Vždyť to co tady na mě zkoušíte je někde na úrovni placaté Země.
Neuvědomujete si tu neskutečnou míru hlouposti a malosti, která za takovými výroky, bez znalosti jakýchkoliv podrobností, je?

Za prvé: Neučím děti na prvním stupni ZŠ "Linux", když je to nezajímá nebo to nepotřebují.
Za druhé: Velmi rád je naučím něco o Linuxu, když o něj mají zájem a mají pro něj využití.

Co s toho je špatně?

Předpokládám, že každý kdo vzdělávacího procesu vstupuje, buď učí to co "má určeno (RVP/ŠVP/TP)", nebo to co má zájem učit. Rozhodně vám nebudu hanět pokud budete chtít děti naučit něco o elektřině, nebo to vezmete "od železa".  Proč máte potřebu, ze svého omezeného pohledu (i můj pohled je mnoha směry omezený), hanět něco, co pro všechny zúčastněné bylo pozitivní a přínosné.
Tomu klukovi z videa je teď 16 let a baví ho upravovat a kompilovat jádra Linuxu, které nasazuje na mobily. O některých oblastech Linuxu víc víc než já. Běžte mu říc do očí, že Linux není důležitý :-)

BTW: Co je OS chápou i děti v první třídě, když jim to vysvětlíte vhodným způsobem k jejich věku. Ano, je to abstraktní pojem. Stejně jako stovky jiných abstraktních pojmů, které chápou také.

Mohu se zeptat na vaše zkušenosti s výukou na IT?
2
Nová témata / Re:Připojení ke SmartTV přes síť (ne bezdrátový displej)
« Poslední příspěvek od xnd kdy Dnes v 13:49:32 »
napr. pripojit nejake SBC (Raspberry Pi) k TV (cez HDMI) a potom len posielat data do Raspberry Pi - takto nie sme obmedzeni TV.
3
Nová témata / Připojení ke SmartTV přes síť (ne bezdrátový displej)
« Poslední příspěvek od Ge Bu kdy Dnes v 13:44:40 »
Ahoj,
nemáte někdo vyřešené, jak z počítačů (notebooků) v síti (kabelové, WiFi) zobrazovat obraz na SmartTV (Samsung), které jsou také připojené do sítě?
Jedná se o učebny, ve kterých jsou SmartTV napevno na zdi a připojené kabelem do sítě. Učitelé si nosí svoje notebooky, které připojují buď kabelem nebo WiFi.
S HDMI jsou problémy: kabel je nemotorný a konektor není příliš odolný, výměna drahá. Průzkumem u jiných organizací vyšlo najevo, že s HDMI mají podobné problémy. Většinou je řeší umístěním pevných počítačů do učeben. Touto cestou jít nechceme.
Bezdrátový displej také (zřejmě z důvodu velkého počtu zařízení) nefunguje spolehlivě.
4
Hardware / Re:Levný nevýkonný hardware na virtualizaci
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 12:59:19 »
Pořád nechápeš pointu (navíc jsem psal, že to platí v mém případě). Pokud si můžu vybrat ze dvou věcí, z nichž ta jedna je nejspíš levnější a téměř jistě spolehlivější, přičemž ostatní parametry mě ani v nejmenším pro dané využití nezajímají, pak si prostě vyberu tu spolehlivější. Nikoliv proto, že bych pak třeba nemusel data zálohovat, ale proto, že si tím potenciálně ušetřím starosti. Nevím, co je na tom k nepochopení. Jestli to někomu vyhovuje jinak, je to úplně v pořádku.

Ale už jsme tu trochu OT...
5
« Poslední příspěvek od Jiri Dobry kdy Dnes v 12:47:32 »
Spolehlivost disku ma smysl resit az kdyz jich mas tisice jako ekonomickou kalulaci. Pokud ma jeden disk a na tom data, je nutne povazovat disk za predem mrtvy (HDD i SSD)  a mit data minimalne v jedne dalsi kopii jinde.
Diskuse ze ktereho media se lepe zachranuji data je uplne zcestna. Stat se muze cokoli. Od poruchy samotneho zarizeni, pres poruchu zdroje, co vypali cely pocitac, pres zasah bleskem, nebo vyplaveni vodou. Vse z toho uz jsem videl.
6
Software / Re:tsocks: všechno přímo a něco přes proxy
« Poslední příspěvek od dezo2 kdy Dnes v 12:37:26 »
Staci do path pridat fallback = yes a uz to svisti.

Diky.
7
Studium a uplatnění / Re:Jak učit dětičky na základní škole?
« Poslední příspěvek od Jiří Poucha kdy Dnes v 12:35:29 »
No jo, sraz trollů. Že bychom bez linuxu nemohli psát na server o linuxu  je nepochybně pravda, ale dost banální. Kdyby neexistovaly parní lokomotivy nebo rakety, tak bychom taky nemohli psát na server o parních lokomotivách nebo raketách, protože by prostě nebyl.
Jestli to bylo míněno tak, že bez linuxu, ve kterém ten server běží, by to nefungovalo, tak na to přesně sedí podobenství s K-popovou holčičkou. Namátkou bez elektřiny by to nefungovalo, bez PVC by to nefungovalo, bez změny 11-cis na all-trans by se nikdo nedíval, bez žádné z mnoha takových jednotlivostí by to nefungovalo tak, jak to je, ale zároveň žádná z nich není natolik zásadní, aby to bez ní nemohlo fungoval v trochu jiné podobě. A v celém řetězci lze zrovna operační systém serveru nejsnáz vyměnit bez dopadu na ostatní články.

Ale k věci: když chci děti učit pracovat s elektřinou a s IT z toho konce "od železa", tak o linuxu nemá smysl vůbec mluvit, protože nemá smysl mluvit o operačním systému. To je v té chvíli úplně nepochopitelný abstraktní koncept.
8
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 12:33:14 »
V téhle kapacitě už snad ani nedává smysl kupovat klasický rotační disk.

Pořád bude s největší pravděpodobností spolehlivější - hlavně pokud by se jednalo o levnější SSD. Pokud to slouží jako odkladiště dat, nemá smysl o SSD uvažovat (alespoň pro mě ne).

Jak muzoum mit ty stroje spotrebu 7W, kdyz TDP procesoru (obou) je 10W? :-)
A to je jenom spotreba CPU. A kde je spotreba ostatnich komponent na MB? Pod 20W se nedostanes.
Pak jak znamo Intel TDP rad prekracuje 2x. Pokud ale tyto pocitace jsou chlazeny pasivne tak to narazi na thermal throtling limit a v tom pripade by CPU na TDP nedosahlo.
Proč by nemohly? TDP původně plus minus mělo význam maximálního tepelného výkonu, později si to hlavně Intel začal vykládat po svém a stala se z toho ne moc vypovídající hodnota - nicméně to je jedno, TDP neříká vůbec nic o tom, jaký bude minimální příkon (resp. tepelný výkon) CPU, resp. jak bude CPU topit, když se fláká.

Mám tam 1TB disk, podařilo se mi za pěknou cenu koupit prakticky nepoužitý disk od HGST. Jakýkoliv disk s větší kapacitou znamená SMR (pokud se pletu, budu jedině rád, když mi to vyvrátíš :-)), a to odmítám akceptovat v jakékoliv podobě, pro jakékoliv použití.
Napriklad tady je datasheet 24TB CMR disku od WD. 2.4TB na plotnu, 10 ploten.
https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/assets/public/western-digital/product/data-center-drives/ultrastar-dc-hc500-series/data-sheet-ultrastar-dc-hc580.pdf
Ano, až na to, že to není 2,5" disk, o kterém byla v daném kontextu řeč.

Citace
U 1TB kapacity dnes nema vubec smysl resit rotacni disk. SSD je v teto kapacite za prijatelne penize a ma vyrazne vetsi vykon pri vyrazne mensi spotrebe (takze i vyrazne mene hlucne chlazeni).
Viz výše.
9
« Poslední příspěvek od Jiri Dobry kdy Dnes v 12:28:35 »
Mám tam 1TB disk, podařilo se mi za pěknou cenu koupit prakticky nepoužitý disk od HGST. Jakýkoliv disk s větší kapacitou znamená SMR (pokud se pletu, budu jedině rád, když mi to vyvrátíš :-)), a to odmítám akceptovat v jakékoliv podobě, pro jakékoliv použití.
Napriklad tady je datasheet 24TB CMR disku od WD. 2.4TB na plotnu, 10 ploten.
https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/assets/public/western-digital/product/data-center-drives/ultrastar-dc-hc500-series/data-sheet-ultrastar-dc-hc580.pdf

U 1TB kapacity dnes nema vubec smysl resit rotacni disk. SSD je v teto kapacite za prijatelne penize a ma vyrazne vetsi vykon pri vyrazne mensi spotrebe (takze i vyrazne mene hlucne chlazeni).
10
Sítě / Re:Horší WiFi na MikroTik hAP ax3
« Poslední příspěvek od TomaMal kdy Dnes v 12:24:16 »
K bodu tři:
Pro "běžné domácí použití" není potřeba používat unifi controller aktivní trvale. Stačí ho mít na PC pro nastavení. Takže tohle bych určitě nebral jako překážku. Nastavení je mírně složitější, než je běžné u domácích WiFi routerů, ale zase o proti Mikrotik mi přijde jednoduší.
Dále může controller běžet třeba na NAS (tak to mám já) nebo třeba na malině.
V jedné aplikaci mám 3 AP bez běžícího controlleru, jeden využívá wireless uplink a funguje to absolutně bez problémů
Stran: [1] 2 3 ... 10