Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Státní zákázky - má malý dodavatel šanci?
« Poslední příspěvek od honzako kdy Dnes v 22:16:19 »
Nechápu co se ti na tom nezdá.
Prostě jako živnostník na to nemáš!
Ty tvé 3 milióny jsou pouze zatajený švarcsystém (děláš pro jednoho zákazníka), zvláště když ani nejsi zaměstnancem s adekvátními odvody.

Účelem těchto omezení je právě vyloučení firem které na to nemají ať kapacitně, tak i finančním krytím. Zároveň se tak dá i předpokládat, že mají i dostatečně zmáknuté procesy a řízení rizik.
Neber to osbně.
Možná jsi dobrý, ale jsi sám a v případě nemoci či jiné horší události, jim po tobě nezbyde vůbec nic.
Většinou tito lidé ani nemají zmáknutou dokumentaci a nejsou ani ochotni udělat systém takový aby v něm mohl následník pokračovat. Otázka licence je další věcí.
2
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 21:26:39 »
Je to pro někoho známého na míru. To nemusí vždy nutně byt motivováno finanční korupci.

V zadání zakázky min obrat 800 000 000,- Kč za poslední 3 roky - to bylo co za známého, bratranec z druhého kolena?
3
Hardware / Re:Dell H330 s HBA330 FW nevidí disky
« Poslední příspěvek od vojta.p99 kdy Dnes v 21:25:39 »
A pred flashnutim to fungovalo ?

Kupoval jsem to na domácí hraní s tím, že tam budu muset ten flash provést, abych mohl místo RAIDu mít JBOD, takže jsem šel najisto a rovnou flashoval... budiž mi to poučením pro příště.
4
« Poslední příspěvek od ogdru6jahad kdy Dnes v 21:23:32 »
ale nejakou obludnost nechces delat sam jako jedinec.
jedine, ze bys mel ambici dat dohromady vetsi skupinu a pak zacit delat nejaky projekt.
to by me ale nebavilo ja chtel vzdycky mit one-man-show a prace na upwork mi vyhovuje.
5
« Poslední příspěvek od to_je_jedno kdy Dnes v 21:23:05 »
Je to pro někoho známého na míru. To nemusí vždy nutně byt motivováno finanční korupci.

Překvapuje mě naivita tazatele.
6
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 21:20:54 »
Jako, pokud v tom není korupce, tak já to asi beru, že si úřadové naporoučí produkt existující, kde mají jistotu že to bude dobře fungovat. Ok. Ale sakra! Jak se má potom člověk vyznat v těch nabídkách? To je úplný chaos, co nabídka, to šité na míru pro něco, a než se těmi smlouvami člověk prokousá, tak uběhne doba.
7
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 21:08:35 »
Jo, je to tak, to je něco podobného co bylo u jiné zakázky na IS pro správu sociálních agend:

https://nen.nipez.cz/verejne-zakazky/p:vz:dodavatelNazev=marbes/detail-zakazky/N006-23-V00003348/vysledek

Kde to vyhrála firma Marbes s produktem Proxio:

https://www.proxio.cz/

Jako, za 900 000,- bych jim to taky asi udělal tu jejich správu. Ale mají tam požadavky:

Citace
Softwarové produkty je dodavatel povinen dodat objednateli, implementovat, zahájit pilotní provoz nejpozději do 60 dnů ode dne nabytí účinnosti smlouvy a produktivní provoz zahájit do 120 dnů ode dne nabytí účinnosti smlouvy, a to na základě předávacího protokolu (dodacího listu).

A vzhledem k funkčním požadavkům opět problém s tím, že výše uvedené nemůžu ganatovat, mají tam totiž i různé integrace na další inf. systémy, nebo že to obsahuje editor dokumentů, el. podepisování dokumentů, tisky v souladu s požadavky MPSV, KÚ (ó bóže kdoví co to bude), a k tomu plně rezponzivního klienta na mobil.

Takže pro výše uvedené je 60 dní šibeniční lhůta. Přinejhorším bych mohl na te zakázce dělat třeba 1 celý rok, kdyby něco, ale nemůžu se upsat k tomu, že nejpozději za 60 dní je testovací provoz.

Takže opět asi šito na míru firmě, která již má hotový produkt, a to je kdo? No to je Marbes.
8
« Poslední příspěvek od androfx kdy Dnes v 20:46:46 »
Pak tam najdu zajímavý projekt, inf. systém malého rozsahu pro ČIŽP, který limit za obrat stanoven nemá:

https://nen.nipez.cz/verejne-zakazky/p:vz:druhVZ=Sluzby%2CDodavky%2CKoncese_na_sluzby&stavZP=planovana%2Cneukoncena&sort-podaniLhuta=desc&sort-stavZP=desc&datumPosledniUver=2024-11-01%2C&query=software/detail-zakazky/N006-24-V00038949

Načež opět se dočtu ve smluvních podmínkách, že jakýsi JUDr. Ing. Petr Bejček si tam naporoučí, že nabídka nesmí být vyšší než 400000,- Kč, načež v ceně je zahrnuta podpora po dobu 2 let a hromada pokut, jako např. 5000,- Kč za každou jednu vadu kterou software bude mít, atp. A požadavků mají teda dost a to vč. toho, že chtějí mít videonávody k používání softwaru (Ok, to není zase takový problém) ale pak tam mají, že chtějí i vysvětlující videa pro uživatele k chemické legislativě - takže já jáko vývojář si k ceně musím připočíst asi několik desítek tisíc za konzultace s právníkem kvůli chemické legislativě, abych následně z toho vyrobil školící videa, aby mě následně nějaký Judr. Bejček nepopotahoval za ona videa a neudělovat mi 5000,- Kč pokuty jak na běžícím pásu.

V tomto případě zakázku vyhrála firma: https://www.sblcore.cz/ a její produkt přesně zapadá do objednávky, včetně těch videí. Jinými slovy, se libil jejich software, či ho už dávno používají a napsali poptávku přesně na to... a nebo to bylo trochu jinak. Každopádně dostat se do toho vyžaduje hodně risku, ale pak už soutěžíš zakázky pro tebe - nikdo jiný to nemá vyvinutý a prakticky se platí jen za provoz a údržbu.
I proto se do toho pouštějí více-lidné firmy, kde působí zákon velkých čísel kdy na vývoji tratíš, ale dosáhneš zisku z dlouhodobé podpory a supportu.
9
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 20:44:06 »
Ked nam zaslali poziadavky tak sme tam nasli rozne blbosti a doteraz si pametam ze tam bola poziadavka na vlastnenie stavebnej firmy(islo len o printrovu grafiku). Takze bolo jasne ze to bolo vzdy site na mieru tomu komu to bolo uz od zaciatku dohodene, len to muselo proste ist "oficialnou" cestou.

Ano, tak mi přesně některé ty požadavky přišly. Třeba požadavek na obrat 1 miliardu za poslední 3 roky, a ve výpisu účastníků na vypracování zadání pro státní správu byly samé velké korporáty jako je CGI atd. No co to je za nesmysl. Ale až takovou blbost jako stavební firmu jsem tam doposud neviděl teda :D

Chtěl jsem si teď udělat srandu z případu Kuciak, ale pak mi došlo, že na tom vlastně není vtipného ani špetka ničeho...
10
Software / Re:Rsync se nezastaví na chybě
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 20:33:31 »
Netuším, jak přesně se chová rsync při kopírování z toho konkrétního zařízení. To že to neskončí chybou a kopíruje nuly rozhodně není košér. Nezměnilo by tam přidání parametru timeout, kdy mu přidáš nějaký časový limit - nevím vteřina - pro získání konkrétního souboru? Pokud při tom read requestu to blokové zařízení nějak váhá, tak by to možná mohlo něco hodit.

Jinak ještě mimoběžně. jediné, co mi trochu vysvětluje, proč by mělo projít kopírování, ale ddrescue selže takhle brzy, je to, že si při sekvenčním kopírování všech bloků FS hrábne na nějakou oblast, kde sice nejsou reálně není žádné alokované soubory, ale SSDčko se z toho přístupu už nevzbelhá.
Já už párkrát používal ddrescue dohromady s partclone - primárně aby netrávil čas zbytečnými opakováními při čtení z oblastí, kde nejsou užitečná data. Pokud je čitelná alokační tabulka, tak partclone vytvoří mapu alokovaných oblastí, a ddrescue pak ignoruje zbytek.
S exfatem a omezením rychlosti čtení u ddrescue by to mohlo být něco jako..

partclone.exfat --domain -s /dev/partition -o /tmp/partition.domain
ddrescue --max-read-rate=$((1024*1024)) --domain-mapfile=/tmp/partition.domain /dev/partition /tmp/image
mount -o loop /tmp/image /mnt/tmp

I když vím, že jestli už máš zachráněno větší část dat rsyncem, tak to možná nebude dávat úplně smysl, krom zkoušky s více možnostmi čtení a chování při chybě, co nabízí ddrescue oproti rsyncu.
Další možnost s ddrescue je - udělat si seznam zbývajících souborů ke zkopírování (třeba rsyncem s dry run), pak případně vytvořit cílovou adresářovou strukturu a finálně to protáhnout smyčkou ve skriptu nebo xargs, co bude pro každé kopírování souboru volat ddrescue s parametry.
Stran: [1] 2 3 ... 10