Jinak to 4G je nutnost, protože 2G se bude vypínat, relativně brzy.
Už se alespoň ví, co to 2G nahradí vzhledem k tomu, že 2G se dostane tam, kam se 4G nedostane? Jak ví každý druhý majitel staré nemovitosti někde na Vysočině co má ze stejné BTS na obdobných frekvencích 2G v obýváku a 4G tak leda na půdě? Tedy co se stane, až tahle idea vymyšlená někým někde na panelákovém gauči ve městě odpojí polovinu Vysočiny od mobilních komunikací v interiérech? Funguje v tomhle ohledu 5G lépe? Ne, že by to přímo souviselo, jen se ptám...
Opet vam to opakuji jako jiz jinde. Na 2G frekvencich se rozjede alternativni technologie 4G/5G. To ze vam momentalne jede lepe 2G znamena jen to ze dana BTS ma v tom miste pokryti kde soubezne provozovane technologie 4G/5G nemaji.
A já vám opět opakuji, že na dané BTS je LTE na 800 MHz a je to jediná zdejší BTS -- kam je zařízení přihlášené není problém se podívat. A ano, jak jsem vám jinde psal, mohou tam být slabší antény, jinak směrované, jiný výkon... ale o tom dost pochybuji vzhledem k tomu, že jde o jedinou BTS umístěnou na svahu za městem. Jaký by k tomu byl technický důvod? Ano, teoreticky by na tom 4G mělo být lépe. V praxi nejen tady není. Proto jsem se vás taky ptal, čím to může být.
Ostatně pomněte další věc: typicky dnešní frikulínské vlaky s pokovenými skly. EDGE funguje, LTE na 800 MHz ze stejné BTS neprojde. Ve starých vagonech LTE všude. Proč? Tohle není jen u nás ve městě. V tom vlaku to můžete pozorovat na desítkách kilometrů. Prakticky (i když ne nutně fyzikálně) obdobný jev.
Podobne znovupouziti pasem se uz stalo a je zajimave ze nikdo neremcal kdyz se recyklovala pasmo po 3G (UMTS 2100 a CDMA2000-EVDO kolem 450Mhz) pro LTE.
Protože UMTS 2100 na venkově co se tohoto konkrétně týká nikoho moc nezajímá a CDMA2000-EVDO je úplně jiná technologie, kterou drtivá většina lidí nevyužívala takže těžko mohli postřehnout změnu.