Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Server / Re:VPS s najlepším pomerom cena/výkon
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 18:27:14 »
pěkně to VPS zabíjí

Ještě jedna možnost, tu aplikaci optimalizovat :)
2
Vývoj / Re:Projekt na Raspberry Pi a Python
« Poslední příspěvek od RadegastX kdy Dnes v 18:17:23 »

Z vlastní zkušenosti dodávám, že fotorezistor není jen hodně pomalá součástka, ale je to fakt extrémně pomalá součástka, jejíž odezva bývá běžně v řádu nižších stovek milisekund a je pro jakýkoli digitální přenos velmi špatně použitelná.
Raději bych se zaměřil na fotodiody, které nabízejí odezvu o několik řádů rychlejší a pro datové přenosy se hodí podstatně více.

Kdysi dávno jsem měl funkční Ronju: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ronja.
Tam by mohl autor vlákna jít pro inspiraci, jaké součástky použít.

Ono totiž na vzdálenost větší než malou bude potřeba ten signál z fotočlenu zesílit a neztratit se v šumu. Tam dělič stačit nebude.

http://ronja.twibright.com/
http://ronja.twibright.com/schematics/
http://ronja.twibright.com/ds.php
3
Odkladiště / Re:Zkušenosti s internetovým bankovnictvím
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák kdy Dnes v 18:16:32 »
Jste docela odvážní na odborném serveru tvrdit, že používaní bankovníctvi na jednom, opakuji jednom zařízení bezpečnější než kombinace desktopu + ověřovací sms tj dvou koncových zařízení.

Nejde o počet zařízení, ale o počet faktorů. Už to tu několikrát zaznělo, ale holt pro BFU je tohle dost obtížně pochopitelné.

Pokud se faktory sejdou v jednom zařízení, a je jedno zda dva či dvacet je pořád potíž pokud je to jedno zařízení kompromitováno. Pokud se dva faktory sejdou odděleně ve dvou různých zařízenich a pak až uživatel je "spojí" tak je to násobně bezpečnější. Ale to je pro zabedněnce dost těžko pochopitelné. A je mě jedno, že two faktor toto umožnuje, je to zhovadilost.
Zjevně tu máme dva tábory. Jeden tábor neuvádí žádné konkrétní příklady útoků, omezuje se na obecné „když to selže“ a za nejpádnější argument považuje označit ostatní za zabedněnce nebo tvrdit, že blábolí. Tento tábor tvrdí, že nezáleží na počtu a síle faktorů, ale na počtu zařízení.

Pak tu máme druhý tábor, do kterého patří odborníci na bezpečnost, ať už „obecní“ nebo z bank a z orgánů bankovního dohledu. Dále do tohoto tábora patří také diskutující L.. a _Tomáš_ (čímž je nevylučuji z předchozí skupiny odborníků, nevím, zda tam patří nebo ne), do tohoto tábora patřím i já (a nejsem odborník na bezpečnost). Tento tábor tvrdí, že záleží na počtu nezávislých faktorů a jejich síle a nezáleží na počtu zařízení. (Například proto, že není jasné, co je vlastně zařízení.)

Každý si může vybrat, kterému táboru bude fandit.

Jako pomůcka může sloužit takový drobný příklad. Zadáte příkaz k úhradě na počítači, a ten příkaz na počítači potvrdíte 4 hesly: zadáte své heslo k bankovnictví; zadáte jednorázové heslo, které vám přijde SMS (přijde identifikátor platby a jednorázové heslo, nebude tam číslo účtu nebo částka); zadáte jednorázové heslo, které vám nadiktuje automat, který vám zavolá na jiné číslo (které máte v jiném mobilu) – opět nadiktuje jen identifikátor platby a jednorázové heslo; a zadáte další heslo ze seznamu jednorázových hesel, který jste dostal vytištěný při poslední návštěvě banky a postupně si z nich hesla odškrtáváte. Takže tam zadáte čtyři různá hesla ze čtyřech různých zařízení – a stejně vám to bude houby platné, protože útočník, který ovládá váš počítač, přesměruje vaši platbu na svůj účet. Prostě jen vymění číslo účtu, které  se odešle do banky.
4
Vývoj / Re:Projekt na Raspberry Pi a Python
« Poslední příspěvek od RadegastX kdy Dnes v 18:06:00 »
Z vlastní zkušenosti dodávám, že fotorezistor není jen hodně pomalá součástka, ale je to fakt extrémně pomalá součástka, jejíž odezva bývá běžně v řádu nižších stovek milisekund a je pro jakýkoli digitální přenos velmi špatně použitelná.
Raději bych se zaměřil na fotodiody, které nabízejí odezvu o několik řádů rychlejší a pro datové přenosy se hodí podstatně více.

Kdysi dávno jsem měl funkční Ronju: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ronja.
Tam by mohl autor vlákna jít pro inspiraci, jaké součástky použít.

http://ronja.twibright.com/
http://ronja.twibright.com/schematics/
http://ronja.twibright.com/ds.php
5
Hardware / Re:Neznáme napájanie USB hubu
« Poslední příspěvek od ArnoldBorice kdy Dnes v 17:34:21 »
Při pohledu na fotku to bude chtít mininálně 3.5 A/5V zdroj (tedy dost tvrdý), takže spíš tipuji vyšší napětí, aby to ten konektor dal při normovaných max 5V/0.5A per port
6
Server / Re:VPS s najlepším pomerom cena/výkon
« Poslední příspěvek od Tonda kdy Dnes v 16:23:56 »
Nejlepší poměr má to, co je zadarmo. V Oracle cloudu lze jako always free mít docela pěkný stroj. Ale má to jen na hraní, nezkoušel jsem tam pouštět nějakou vytíženou službu.
7
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 14:49:36 »
Zkusil jsem říct Googlu, ať mi ho najde podle obrázku, a našel ho pod bambiliónem různých privátních paznaček. Nenašel mi nějaký upstream zdroj v Číně, ale asi jsem se jenom dost nesnažil. Tuzemský Botland má v parametrech zmínku "napájení 5V" - otázkou je, jestli to má znamenat ten barrel jack, protože o kus dál píšou "napájecí konektor: USB-A".

Bez ohledu na to, co poněkud nejistě tvrdí Botland, dovolím si prohlásit následující:

Napájecí napětí v USB portech je každopádně 5V ss. Na vstupním šlahounu, který se připojuje do PC, a nejlépe taky na sedmi podružných zásuvkách :-) Pokud to změříte pod zátěží, patrně naměříte o něco méně než 5V : úbytky na přechodových odporech jsou nevyhnutelné, občas vidím že někdo vloží do obvodu pro jistotu diodu proti přepólování apod. Ale obecně, pokud připojíte zvenčí do tohu dutého jacku +5V, chybu skoro jistě neuděláte. (Otázka je, jestli tomu nechybí nějaké součástky uvnitř.) Teoreticky, pokud hubu přivedete externí napájení +5V a necháte mu odpojený USB uplink, a rozsvítí se LEDky srovnatelnou intenzitou, jako když je hub napájený z USB, jste patrně doma :-)

Pokud tohle stačit *nebude*, tak je otázka, co zkusit dál. Ideálně nastavitelný zdroj např. laboratorní, začít na 5V, a pomalu zvedat, za stálého měření v některé výstupní zásuvce. Takhle naslepo bych nešel výš, než asi 12V, každopádně při odpojeném počítači. Je teoretická možnost, že uvnitř bude stabilizátor/regulátor, za tu cenu spíš lineární, než spínaný - každopádně snižující. Stabilizátor potřebuje vstup o něco vyšší, než je žádaný výstup - aby se pokryl vlastní úbytek na regulátoru.

Osobně bych se v tom případě spíš snažil dostat dovnitř a podívat se, co je na plošáku. Bude to nejspíš hodně jednoduché... Osobně tam popravdě čekám prostou propojku mezi středovým pinem dutého jacku a USB +5V. (Třeba i bez ochrany proti přepólování apod.).
8
« Poslední příspěvek od _Tomáš_ kdy Dnes v 14:41:17 »
tady tvrdí 5V/2A https://www.tsbohemia.cz/connect-it-ci-541-mighty-switch-usb-hub-se-7-porty_d231009/poradna, použít může třeba takovýhle kabel https://www.suntech.cz/delock-cable-usb-power-dc-3-5-x-1-35-mm-male-90-1-5-m_d420033.html?gQT=0

Je to tam asi hlavně proto, kdyby zdrojový port nestíhal. Osobně bych se tam bál přivést napětí z nějakého DC trafa, aby tam nevznikl nějaký nepěkný potenciál, kdoví jak to mají řešené uvnitř.
9
Odkladiště / Re:Zkušenosti s internetovým bankovnictvím
« Poslední příspěvek od Marvin kdy Dnes v 14:34:17 »
Apky bank používám jen v pasivním režimu a jako autentikátor.
Všechny aktivní operace zadávám přes IB na desktopu.

KB:
Měl jsem ještě v době autentizace čipovou kartou. Dnes by se mi líbil FIDO token.
Moh jsem si vybrat číslo účtu.
První IB mělo hromadu funkcí, KB+ je proti tomu zoufalství.
Přihlášení barevným QR kódem nahradilo přihlášení animovaným QR kódem.

AIR:
V IB hromada funkcí, ale problém je najít.
Používám jejich AvToMaty s kartama jiných bank.
Nechal jsem jen kvůli BankID.

FIO:
Používám od dob, kdy to byla ještě záložna.
K úročenýmu fio kontu může být platební karta.
Celkem jednoduché a použitelné IB. Umí turboplatby.
Apku jde používat v pasivnim rezimu nebo jen jako autentikator.
Fallback na SMS - jde se prihlasit bez apky, ale muze to zneuzit utocnik.
Neustále se měnící podminky, o kterých je informováno v pátek v noci, s platností od soboty.
Škoda, že nepodporují FIDO token, na přímý dotaz mě přesvědčovali, jak jsou SMS bezpečné.

UniCredit:
Nejhorší bankovnictví co jsem viděl. Apka umí offline autentizaci vyfocením QR.
Když dojdou peníze na BU, platby kartou se zaúčtují ze spořicího.

Rajfka:
Nejhorší kurzy pro placení v zahraničí: Kradou 3-4% z transakce.
Nepřehledné IB vnucující nové produkty.

Ukulele Branka:
Zajímavé kurzy pro placení kartou v cizí měně, možná někdy vyzkouším.
IB jsem neviděl.

Spořka:
Měla přehledné bankovnictví s hromadou funkcí. Zrušil jsem s příchodem Džordžína.

BAWAG/LBBW:
Měli 4-faktorovu autentizaci:
OTP kalkulátor + čip karta + PIN + návod jak to všechno použít dohromady.

Revolut:
Obsluha jen přes apku.
Používám jen jako směnárnu a na placení v zahraničí.
V případě zblokovaní účtu je zůstatek nedobytný.

mBank:
Nepřehledné přeplácané punkovnictví s polskou logikou.
Apku je vhodne mit na dvou zarizenich jako zalohu, bez ni se neda prihlasit, ani aktivovat na dalsim zarizeni.
Pořád volají a vnucují úvěry.

Moneta:
Schizofrenní IB, starý a nový xicht paralelně, něco tam, něco jinde.

Creditas:
Banka co vyrostla ze záložny.
IB použitelné, umí připojit cizí banky.
Má hotovostní pokladnu.
Nabízí i EUR účet + EUR kartu.

Maxbanka:
Po tom co to koupil creditas jdou úroky dolů, platby váznou, plno chyb.
Čekám sloučení IB s creditas.
Úročený EUR účet.

Trinity:
Malá banka s mentalitou záložny.
Stále se měnící obchodní podmínky
Jednoduché IB, ale na běžné placení bych to nechtěl.

SBERBANK:
Autentizace RSA tokenem, účet se zrušil sám i s bankou.
10
Hardware / Neznáme napájanie USB hubu
« Poslední příspěvek od rooobertek kdy Dnes v 14:05:34 »
Ahojte, mám usb hub connectIT CI-541. Je tam vstup na prídavné napájanie, ale netuším, aký adaptér by tam mal ísť bez toho, aby som niečo spálil. Nejaký nápad, ako to zistiť?

Skúsil som kontaktný formulár na ich stránke, ale pochybujem, že by som niekedy dostal odpoveď. Od korporátov neočakávam žiadnu komuníikáciu, pokiaľ nejde o veľký biznis.
Stran: [1] 2 3 ... 10