Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Levný nevýkonný hardware na virtualizaci
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 12:19:00 »
[...] Lenovo M720q Tiny [...] Chlazení je "notebookového typu" s heatpipe a radiálním ventilátorem, velmi tiché (když CPU jede naprázdno), i když ne úplně neslyšné. [...]
btw: s ovladacem nct6683 v jadre nejde fancontrol, ale s out-of-tree nct6687d ano, v idle lze snizit asi o 200rpm a pak uz je skoro neslysitelne ;-)
2
/dev/null / Re:netcup - podivne obchodne praktiky
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 12:16:55 »
Odkud jsi na netcup narazil? Neznám ho, ale když jsem sháněl VPS, tak na lowendspirtit/lowendtalk(s) jsem narazil na takovou stránku jako "flash sales" (toto slovní spojení si zapamatujte), a mám poci,t že jsem se dostal do divných vod. Princip je, že to generuje celkem různorodé nabídky v řádu minut a musíte brát nebo nechat plavat, jednou tam je nevýhodná, pak je tam levné a pomalé, pak něco jiného, pak je tam něco s hodně ramkou, ale jedním jádrem, něco jako kolo štěstí bédy trávníčka nebo slávka boury

Dokonce už jsem si od jednoho objednával (těžko si už vzpomenu na jméno, datacentra byla v USA, NY) a dokonce se zaregistroval, platil zadáním čísla platební karty, jenže tím to haslo, dál se nic nedělo a peníze nebyly strženy
3
Nová témata / ffmpeg - ako validovat multimedialny subor?
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 11:53:08 »
Nahram na web audio/video a zbehnem ho cez ffprobe. Ak nedostanem confidence aspon 51, tak upload je neplatny.

Toto je bezny problem pri mp3, kedy perfektne validny subor nedosiahne vyssie skore proste. Neviem preco ale proste je to tak. Takze preto pouzivam take nizke skore. Tiez kontrolujem ci je tam nejaky audio/video track a nejde iba o prazdny kontajner.

Nasledne audio/video konvertujem do nejakeho nakonfigurovaneho formatu a kvality.

Problem je, ze niekedy mi ffmpeg vrati error. Napriklad naposledy:
Citace
ffmpeg error: [mp3float @ 00000000026e6f00] Header missing
[aist#0:0/mp3 @ 00000000026ce140] Error submitting packet to decoder: Invalid data found when processing input

Otazka je, ako zachytit/validovat audio/video subory pred tym, nez sa ich pokusim konvertovat? Myslel som ze ffprobe mi zaruci, ze ked vie precitat metadata, tak subor nemoze byt problem nasledne konvertovat. No ocividne to tak nie je.

Je teda nejak mozne priamo ffmpegom validovat multimedialny subor?
4
Studium a uplatnění / Re:Jak učit dětičky na základní škole?
« Poslední příspěvek od Mintaka kdy Dnes v 11:29:59 »
Citace
Ale to není argument, proč bychom se měli linuxem zabývat v "základním kurzu".

Ano, nerozumíme si, já tady neobhajuji Linux ve výuce.
Vy (několik lidí v diskuzi) si, bez znalosti kontextu uděláte nějakou představu a pak, na základě té mylné představy, argumentujete, jako byste ten kontext znali.

Když tedy:
Citace
bavíme se o výuce, o tom co a jak učit.
Pak můžeme řešit velmi podstatné otázky:

Kolik hodin výuky informatiky mají mí žáci na prvním stupni ZŠ?
Kolik hodin z toho se cíleně věnujeme Linuxu?

Chápete, jak je nesmyslné něco kritizovat, když neznáte ani tak zásadní údaje?

A nejde o to, jestli je učím o Linuxu nebo programování ve Whitespace, podstatné je, že neznáte podrobnosti a místo toho, abyste se na ně doptali, pokud vás to skutečně zajímá, tak se tu stavíte do pozice, že tomu rozumíte lépe. Nezasvítí vám červená kontrolka "teď tady chci šířit moudra, ale nic moc o tom nevím", ne, potřeba vyjádřit svůj "názor" za každou cenu, i když je totálně mimo, má navrch.

Citace
Každý, kdo do procesu vstupuje, má určeno, co bude učit, ale když to striktně určeno nemá, tak si látku nesmí vybírat, aby to hlavně bavilo jeho, ale jen a pouze podle toho, co potřebujou ty děti.

V rámci tohoto výroku se mýlíte v několika věcech.

Co se má v rámci povinného vzdělávání učit je dáno pomocí RVP (které můžete připomínkovat a podílet se na jeho sestavení). RVP si škola zpracuje do ŠVP, kam si může přidat věci dle svého zaměření, materiálních a personálních možností. ŠVP zpravidla sestavují učitelé dané školy. Na ŠVP navazují tematické plány a pak je skutečná výuka s žáky, která vám leckdy přiohne celou tu soustavu někam ještě jinam.

Na VŠ/VOŠ a některých jiných místech se jede formou akreditací vzdělávacího obsahu a vzdělávacích oborů. Moduly pro akreditace také stavují učitelé. A to je jen povinná část výuky.

Pak tu máme široký prostor v rámci zájmových kroužků.
Takže zdaleka to není vše jen podle toho, co ty děti "potřebují", ale podle mnoha dalších faktorů. To že učitele baví, to co se snaží dětem předat, nebo kudy je vede, považuji za jeden z těch hlavních faktorů. Navíc mimo úplně základního učiva ani nemáme jistotu, co skutečně budou potřebovat.

Citace
Každého jednotlivého, bez ohledu na jejich talent. Souzním s názorem učitele dílen

Rozhodně si nemyslím, že ze všech budou, nebo by měli být, ajťáci. Ale co se týče talentu, opět nesouhlasím. Pokud mám možnost rozvíjet jejich talent, rád to udělám a podpořím je v dalším směřování. Naopak, podporu talentů považuji za velmi důležitou.

Citace
Obávám se, že u prvňáčků žádná smysluplná představa, co to je operační systém, nevzniká
Opět se neshodneme, protože neznáte kontext. Stejně jako si s žáky označujeme hmotné věci kolem sebe: monitor, základní jednotka, PC myš / klávesnice, dataprojektor, flashdisk, a říkáme si k nim hlavní funkce a principy, tak si označujeme i nehmotné věci software, programy/aplikace, dokumenty,... a operační systém je prostě jeden z pojmů. Je to pojem, kterým strávíme cca 3 minuty a podané to mají tak, aby to navázalo na jejich zkušenosti. Pojmy jako Windows / Android mnozí znají. Co si z toho kdo odnese je věc druhá, ale vzhledem k tomu, že v tomto věku nasávají tisíce pojmů a významů kolem sebe, povětšinou tam něco zůstane.

Kromě klasických kroužků vedu Otevřenou dílnu.
Její navštívenka je zde: https://technicka-liga.cz/
Tak třeba na viděnou.
5
Bazar / Re:Prodám Argon EON RPi4 case
« Poslední příspěvek od malyponikvtlacence kdy Dnes v 11:26:11 »
Zlevněno na 1500.
6
Sítě / Re:Jumbo frames v kombinaci s VLAN
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 11:23:20 »
Ta dvoji by sla takto:

Jj. taky jsem k tomu došel, když jsem něco podobného potřeboval řešit. Konkrétní podřízený VLAN interface šel s menším MTU, ale fyz. interface se musel nastavit na 9k, aby to pak chodilo.

U mě to v ten moment bylo ještě trochu komplikované tím, že to byl server s hypervizorem a více síťovkami, jedna šla napřímo do konrétní VLANy (netagované pakety), ostatní pak šly do uplink portů na switchi (pakety s VLAN headerem k rozebrání v serveru). Do toho pak spousta interních bridge rozhraní pro virtuály (fakticky pro každou VLANu).
Nejvíc jsem se pak zasekl na tom, že jsem to nastavoval přes NetworkManager, který zarputile odmítal nastavit MTU pro fyz. interface po startu, pokud neměl žádné IP adresování (což bylo až výš na těch virt. rozhraních).
Nakonec se to povedlo, ale byl to stejně jen přechodný stav, kdy jsme přešli se všemi VLANami a infrastrukturou na jumbo framy, s tím že tam sice zůstávají nějaká koncová zařízení s MTU 1500, ale není to prakticky tak problematické.
7
Sítě / Re:Souběžné posílání souboru multicastem
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 11:00:07 »
Na podobnou distribuci přes UDP multicasty existuje software.. UFTP
https://uftp-multicast.sourceforge.net/
Přenosy se iniciují ze strany odesilatele pomocí uftp. Na straně příjemce pak běží instance uftpd, co přijímají ty multicasty a ukládají soubory. Ty jdou buď do finálního umístění, nebo se dá nastavit dočasný adresář během přenosu a až když je to celé, tak se to přesouvá.
Řeší to spousty dalších věcí okolo, je tam nastavitelná velikost bloku (chunku), re-transmission, volitelné AES šifrování, součástí je i proxy (pro oddělené sítě to tuneluje multicasty).
Primární důvod, proč to vzniklo, byla distribuce dat ze zařízení s limitovaným uplinkem přes sítě s velkou latencí (např. satelit), kde se už výrazně projevuje bw latency product s normálními TCP pakety, takže to používá UDP a potvrzují se celé chunky. Ale jak už tu bylo zmíněno předtím, UDP má také svá úskalí a bez správného nastavení multicastů to může udělat pěkný flood.
Také je třeba rozumně zvolit rychlost posílání tak, aby to pobrala všechna zařízení, co to mají přijímat, a nebylo tam moc opakování. Což může pro větší přenosy na rychlejších sítích vyžadovat i trochu systémového ladění přijímacích bufferů (to je typické např. na některých BSDčkách nebo Windows) a případně počítat, že tam může být i nějaký ramping na začátku přenosů.

Osobně teď v reálných projektech nemám potřebu to používat, ale před pár lety jsme si spolu s kolegou blbli v nějaké WAN síti, šlapalo to, a za určitých okolností to může být výhodné.
8
Vývoj / Re:ISDOC builder
« Poslední příspěvek od wajta kdy Dnes v 10:49:26 »
Nic vám přece nebrání poslat zákazníkovy krásné pdf se všema slevama, logem, pěknou grafikou apod. a do přílohy tohoto pdf vložit .isdoc fakturu jako přílohu. Tím uvidí zákazník to, co potřebuje a účetní sw si načte ten isdoc dokument.
9
Vývoj / Re:Komunikace mezi ESP a RPi
« Poslední příspěvek od wajta kdy Dnes v 10:39:50 »
Zkusím také přispět.
Pokud není podmínkou "drátová" komunikace, šel bych touto cestou:

RPi - nainstalovat mqtt brokera, např. moquitto, NodeRed a na něm postavit dashboard

ESP32 - bude číst čidla a data posílat přes mqtt do RPi, zde je pak možnost programovat vše např. pomocí Arduino IDE nebo využít nějaký hotový firmware jako je třeba zmiňovaná Tasmota.

Pokud se vydáte touto cestou máte výhodu v tom, že už budou existovat hotové příklady, které stačí jen přizpůsobit a nevymýšlet kolo. Navíc každý zásek bude již v takovém scénáři, který chystáte někde popsán.
10
/dev/null / Re:Nenajde žádné wifi sítě a hotspot nefunguje + nejde vypnout !
« Poslední příspěvek od Martin-2 kdy Dnes v 08:38:51 »
Začněte tím základním a restartujte telefon. To vyřeší většinu těchto prapodivných problémů.
Stran: [1] 2 3 ... 10