Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Nová témata / Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy Dnes v 20:38:01 »
Zdravím mám připojení 500 Mbps. Koupil jsem si nový router 1000Mbps. Vše je ok ale potřeboval bych router jenoduše přepnout na 100 Mbps. Je to kvůli nepravidelnému rušení po utp kabelu, které nelze ovlivnit. Vypadá to že při provozu na 1Gbps je mnohem a mnohem citlivější na rušení. To nechci rozebírat, ale pomůže mi pouze před router zapojit switch 100 Mbps a je pokoj. Jenom je škoda nevyužít těch 500 Mbps. Prosím existuje nějaký router, který by šel přepínat 1000/100Mbps? Jak jsem zjistil ten můj to asi umí, ale neustále se sám přepíná a tak je video/audio nepoužitelné  :(
2
Sítě / Re:Jaký switch pro domácí síť?
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 20:06:14 »
Mám TP-Link TL-SG116 a vím, že se na něm mezi dvěma porty dostanu spolehlivě přes 800 Mbps. Což je omezení mojí přípojky, testovat specificky ten switch v rámci LAN jsem nezkoušel, ani ho saturovat paralelními přenosy. Spotřeba <10W. Je to z kategorie "trochu lepší SOHO."
3
Sítě / Re:Root.cz přes IPv6 se nezobrazí ve Firefoxu
« Poslední příspěvek od metabug kdy Dnes v 18:44:57 »
Pro IPv6 přes PPPoE je MTU 1452 byte (1500-8-40), viz https://baturin.org/tools/encapcalc/?protocols=PPPoE,IPv6
4
Sítě / Jaký switch pro domácí síť?
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 18:35:12 »
Čau síťaři,

chtěl jsem se poradit jestli má cenu elaborovat u switche pro domácí síť. Mám asi 14 zásuvek (portů) a chtěl bych nějaký 16 port 1Gbps switch (infrastruktura pro to je připravená). Nechci aby ten switch měl nějaké šílené funkce (nechci aby uměl wifi nebo měl storage, popř. USB, atd...), které nepotřebuju a hodně váhám mezi totálním hlupákem nebo něčím co je "managed".

Moje preference v podstatě je: nízká spotřeba v idle (je to prvek co poběží pořád a většinu času se stejně bude flákat) a stabilita (nechtěl bych nikdy restartovat tento HW kvůli tomu, že má nějakou chybu). Pokud bude trochu míň efektivní než konkurence (třeba nedosáhne 1Gbps ale jen 0.95Gbps tak je mi to fakt jedno).

Upřímně nevim co vybrat, asi mi bude stačit nějaký TP-Link TL-SG1016D (popř DE pokud budu chtít managed), ale nechám si poradit od lidí, co mají třeba dobré zkušenosti s nějakým jiným kusem HW. BTW ta spotřeba mě fakt zajímá, nechtěl bych něco co žere 40W v idle.
5
Hardware / Re:Výběr telefonu - jak si vybrat správný model
« Poslední příspěvek od kotelgg kdy Dnes v 18:34:44 »
Dík za tip. Beru ten Unihertz Titan. Jinej telefon už stejně není dostupnej a bude dobrej i na čtení článků/knih.
6
Bazar / Re:Prodám - zbytky smart home, hardware ze šuplíku
« Poslední příspěvek od nocturne.op.15 kdy Dnes v 18:05:24 »
Zbývá pouze:

- Thunderbolt diskové pole Promise Pegasus2 R6, vč. kabeláže TB2 a origo apple přechodky na TB3 - 6000,-  (otestované v něm mám 18TB disky, můžu osadit 6x 4TB WD RED po 600,- za kus)
- 4x malé PC HP Prodesk 600 g3 Micro, i5-6500T, bez RAM a HDD - 1200,-/kus
7
Sítě / Re:WireGuard pro domácí síť
« Poslední příspěvek od Pentheus kdy Dnes v 17:44:38 »
Citace
Pokud by tedy takový resolver nabízející třeba DoH byl blízko uživatele v jeho koncové síti, problém odposlechu z hlediska poskytovatele to neřeší. Směrem ven totiž stále používá DNS a poskytovatel by se mohl dívat, na co se uživatel ptá autoritativních serverů.

Řeší to odposlech domácí sítě např. přes WIFI? Co ISP přesně může vidět?

8
Distribuce / Re:Automatická aktualizace Fedora
« Poslední příspěvek od riesner kdy Dnes v 15:37:21 »
To funguje bez problému. Dneska mám čas, tak se tomu pověnuji hlouběji. 
9
Distribuce / Re:Konfigurace Samba v Ubuntu
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 14:51:59 »
Hele za mě máš úplně nejednodušší nainstalovat na hlavní stroj openssh server, pak si dáš nastavit složku kterou chceš sdílet. A ostatních počítačích se v caja nebo nautilus nebo co vlastně používáš dáš přípojit na síťovou složku, a ono už tě to navede samo, mě to trvalo asi 5min rozchodit. když si to síťový spojení uložíš do oblíbených, tak to funguje úplně stejně jak ty popisuješ (jenom klikáš na ikonky a přetahuješ soubory).

Tenhle workaround se záložkami už jsem popisoval včetně postupu v Caja (nemá na rozdíl od Dolphinu wizard).
https://forum.root.cz/index.php?topic=29908.msg414005#msg414005
Pokud by to chtěla připojovat přes SSH/SFTP, jak navrhuješ, tak jen modifikace sftp:// místo smb:// v adrese.
Jasně, jenom jsem ji to chtěl napsat jednodušeji a dát jí tam příklad. Samozřejmě by šlo u dělat i openssh na každým, pak si to tam naklikat a mohla by si přetahovat soubory z třetího počítače mezi dvěma jinýma kompama(vím není to zrovna elegantní)
10
Distribuce / Re:Konfigurace Samba v Ubuntu
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 14:38:06 »
Hele za mě máš úplně nejednodušší nainstalovat na hlavní stroj openssh server, pak si dáš nastavit složku kterou chceš sdílet. A ostatních počítačích se v caja nebo nautilus nebo co vlastně používáš dáš přípojit na síťovou složku, a ono už tě to navede samo, mě to trvalo asi 5min rozchodit. když si to síťový spojení uložíš do oblíbených, tak to funguje úplně stejně jak ty popisuješ (jenom klikáš na ikonky a přetahuješ soubory).

Tenhle workaround se záložkami už jsem popisoval včetně postupu v Caja (nemá na rozdíl od Dolphinu wizard).
https://forum.root.cz/index.php?topic=29908.msg414005#msg414005
Pokud by to chtěla připojovat přes SSH/SFTP, jak navrhuješ, tak jen modifikace sftp:// místo smb:// v adrese.
Stran: [1] 2 3 ... 10