Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od Syu- kdy Dnes v 15:10:01 »
mi by vyhovovalo zit v nacionalistickem..

bohuzial, vdaka hitlerovej porazke bol nacionalizmus vilifikvoany prakticky celosvetovo. a preto dnes biele zapadne krajiny vyzeraju skor ako tuttifrutti zmrzlina nez rasovo a kulturne koherentna spolocnost. ale o politike sa nema hovorit, ze...

K teme, Syu by mal napisat svoje poziadavky, co chce, nechce..proste co som spomenul v predoslom prispevku, a potom sa mozeme pohnut dalej, nez takto do nekonecna naslepo nadhadzovat krajiny.

Tak požiadavky sú také tie obvious...
- fungujúce zdravotníctvo aspoň na úrovni ČR/SR,
- sociálny systém (tu si nie som úplne istý... silný sociálny štát ako v Dánsku no s vysokými daňami môže byť asi rovnako super ako štát s minimálnym sociálnym systém a nízkymi daňami - najhoršou kombináciou by ale boli vysoké dane a slabučký sociálny systém),
- bezpečnosť... pre mňa je dosť dôležitá, preto vybrané lokality neobsahujú napr. Nemecko, ktoré je plné .. no veď viete koho.
- ceny nehnuteľností - dosť dôležité kritérium. Mali by byť primerané k mzdám. Po zaplatení všetkých utilities a jedla by som bol rád, keby mi nejaká suma zostala, napr. na tie zmieňované investície, zábavu atď. Keby som minul všetko čo zarobím ani by sa mi neoplatilo sa kamkoľvek inam sťahovať.
- mhd - funkčná a lacná doprava je základ!
- dane - asi nikto nechce platiť zbytočne vysoké dane, ale pokiaľ mi napriek tomu zostane slušná suma na účte, tak by som s tým nemal problém
- vzdialenosti a doprava - do práce ideálne tak max. 30 min. metrom/autobusom/električkou/vlakom do práce.. pri dlhšom cestovaní na väčšie vzdialenosti sa viac oplatí zostať v CZ,
a čo sa týka vzdialenosti domov za rodinou na SK - čím bližšie tým lepšie..
- geografia, mentalita - tu nemám preferencie, asi jediné, čo by ma potešilo, keby som nechodil furt do kopca a z kopca.
- infraštruktúra - pitná voda v kohútiku by bola fajn, vysokorýchlostný internet nevyhnutnosť, a potom taká tá klasika - kvalitná cestná sieť a možnosť zaparkovať, obchody v blízkosti (a ceny primerané)
2
« Poslední příspěvek od ogdru6jahad kdy Dnes v 14:59:23 »
mi by vyhovovalo zit v nacionalistickem..

bohuzial, vdaka hitlerovej porazke bol nacionalizmus vilifikvoany prakticky celosvetovo. a preto dnes biele zapadne krajiny vyzeraju skor ako tuttifrutti zmrzlina nez rasovo a kulturne koherentna spolocnost. ale o politike sa nema hovorit, ze...

K teme, Syu by mal napisat svoje poziadavky, co chce, nechce..proste co som spomenul v predoslom prispevku, a potom sa mozeme pohnut dalej, nez takto do nekonecna naslepo nadhadzovat krajiny.

Evidentně to není vilifikované dostatečně, když náckové bez problémů píšou na veřejná fóra, místo aby se schovávali v kanále kam patří.

ty si totiz pletes ruzne pojmy, nacismus je nemecky nasilny nacionalismus, ja jsem nacionalista slovansky a urcite nemam potrebu kohokoliv likvidovat, deportovat to ovsem jo.
dale napriklad italsky fasismus, nebyl rasisticky, protoze cleny fasisticke strany byli i zide, az pozdeji mussolini vyhovel hitlerovi. napriklad i islam je nacionalisticky, protoze koran se musi cist arabsky jinak to nema vyznam. takze se dovzdelej.
3
Windows a jiné systémy / Re:DOS: Error on drive A při čtení z diskety
« Poslední příspěvek od martin . kdy Dnes v 14:26:56 »
Podla rychleho zhliadnutia wiki FAT12 nema access time. Tak ako pises, to by som si pamatal, ze by hadzalo errory pri kopirovani diskiet (dolezite hry sme vzdy davali read-only aby sme to nezmazali :) ).

Vramci testu v DOSe skus pouzit copy prikaz na tie exe. Je mozne, ze VC cosi robi naviac. Mne sa nikdy nepacil VC, pouzival som NC (norton) a potom DN (dos navigator).

4
Odkladiště / Re:Zkušenosti s internetovým bankovnictvím
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 13:54:31 »
Další zrůdnost je třeba to, jak různí „bankovní experti“ propagují platební brány integrované do webu prodejce. ... např. koupí věc v neznámém obchodě za pětistovku a maximální škoda, kterou riskuje, je ta pětistovka. Ale když je ta brána integrovaná do webu obchodu, tak musíš důvěřovat každému tomu obchodu, že ti nevyluxuje kartu, nezapamatuje si tvoje údaje, neposkytne je někomu dalšímu atd.

Blast from the past, ty mi chceš říct že platíš v roce 24/25 ještě svojí hlavní platební kartou, že nepoužíváš virtuální karty při placení na webu (eg.: Revolut) ?
5
Odkladiště / Re:Zkušenosti s internetovým bankovnictvím
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 13:35:03 »
Vždyť i vzdělaný kolegové z IT oboru běžně odkliknou chybu certifikátu, protože to vidí pořád..

Nevím, mluv za sebe nebo za tvoje "vzdělaný" kolegy.
Já a lidi co znám máme nastaveno vynucovaní https ve všech prohlížečích. Pomocí GPO a v celé firmě, kde se objevím a vidím že to nemají, tak je to jedna z prvních věcí co tam tlačím.
Pokud to hodí chybu, heh nebo pokud stránka jede jenom na http, tak mám v hlavě hned alarm a řeším co se děje.
A řeší se to opravou webu, komunikací proč nemají zapnuté https atd. odklikávání je zakázano.
Pokud se nevyřeší, tak se ten web prostě nepoužívá.
6
« Poslední příspěvek od ogdru6jahad kdy Dnes v 13:28:09 »
mi by vyhovovalo zit v nacionalistickem polsku, slovensku, madarsku a v madarsku nejvice.

znami odesli na vychod madarska a maji tam farmu a maji se paradne, sice se musi pomalu ucit jazyk,
ale dostavaji od obce drevo, kdyz se pokaci obecni les a vztahy jsou jako na vesnici, parada.
7
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 13:18:46 »
A my tu delame nejakou praci, ze se musis nekam fyzicky stehovat? (ano NOC, atd. smutne vyjimky)
Existuji firmy co jsou full-remote a najimaji po celem svete.
Remote contract je jeste lepsi v tom, ze jim muzes nabulikovat ze v CZ mame MD rate, jako cele zapadni EU. :)
Vsichni kamosi co maji remote pro zahranici, tak si zijou jak kralove. V te zemi kde ma konkretni firma sidlo, US (SF), tak by tam bydleli v krabici a navic H1B visa dostat bude asi trochu tezsi, navic to z tebe dela otroka -> nemuzes zmenit praci, protoze vypovedi ti zanika visa. (malej pokoj ve spolubydleni je tam $1.5k++/mo, lol)
8
Server / Re:Registrace .cz domény přes Monero (XMR)
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 12:55:00 »
Realne na co potrebujes cz TLD?

BFU stejne  "vidi" jenom zacatek url, TLD ho vubec nezajima.

Priklad za vsechny, blokovani dezo webu na cz TLD, co ty dezo-koumaci vymysleli? Zacali si po telegramu posilat, jak si nastavit IPnu napevno v hosts. Lol.
Zbytek BFU v diskuzich na idnes,novinky,.. zacal nadavat jak si mohl CZ.NIC dovolit "zablokovat" nejaky servery. Zablokovat, heh tak urcite, dokonce ty novinari o tom informovali tak, ze CZ.NIC >blokoval< servery.

BFU vubec netusi, jako vzdycky.
9
Hardware / Re:Zkušenosti s notebooky Dell Rugged
« Poslední příspěvek od krouziciorel kdy Dnes v 12:52:26 »

Přímou zkušenost s typem Dell Rugged sice nemám, již téměř deset let používám k práci nejodolnější řadu Panasonic Toughbook a neměnil bych. Ač to může znít jako reklama, mohu vřele doporučit obchod PC Outlet, kde mi velmi ochodný prodavač ukázal modely od Panasonicu, Getacu a Dellu a mohl jsem si je "osahat". Už zde jsem viděl, že Panasonic je v odolnosti asi nejdále, v každém případě doporučuji udělat si čas na podobnou zkušenost (zde je k dispozici srovnání jednotlivých řad: "https://www.pcoutlet.cz/faq/skupiny-odolnych-notebooku/").

Proč bych neměnil?

Prvním důvodem je odolnost, která je zde i přes vyšší váhu opravdu vidět - rád pracuji venku a pád na tvrdou zem, déšť či jiskry od otevřeného ohně nepředstavují žádný problém (jen bacha na displej, naštěstí stroj vždy spadne tak šikovně, že se mu nic nestane). TN zobrazovadlo také není žádná moderna, má však velmi vysokou svítivost a na plném slunci je výborně čitelný (jen bacha na oči, takto se déle pracovat opravdu nedá). Můj první stroj byl CF-30 a momentálně běžím na CF-31, první je i přes vyšší věk stále zcela funkční. Jediný problém představuje touchpad, který se rád porouchá u obou modelů, jiné potíže jsem nezaznamenal (krytky i po letech parádně sedí). Prodejce mi také doporučil nebrat stroje po vojácích operujících v pouštních oblastech, tam si stroj opravdu užije své. Mimochodem CF-30 je chlazen pasivně, CF-31 už aktivně, větrák se ale zapíná jen při vyšší zátěži. Celkově jsou oba stroje velmi tiché.

Druhý důvod je spolehlivost, výrobce tyto stroje osazuje serverovými komponentami, které jsou přeci jen dimenzovány na delší použití, proto deseti, patnácti nebo dvacetiletý stroj není problém plnohodnotně využívat. Vhodná linuxová distribuce a mírně odlehčené grafické prostředí jim otevírají cestu i do roku 2025. Podpora linuxu je bezproblémová (Arch Linux, Debian i Ubuntu plnohodnotně fungují). Je však nutné si uvědomit, že tato řada nevyniká vysokým výkonem, zvláště s integrovanou grafickou kartou, s tím je nutné počítat.

Na co časem přejdu? Nejspíše na Toughbook 40, až vyjde nový model, protože na nový stroj tohoto typu nemám a to asi většina z nás. Spíše tabletový typ CF-33 mi zrovna odolný nepřijde, právě pro takové případy vyšla čtyřicítka. Repasy okolo 20 000 Kč však již reálné jsou a to je cena, kterou již jsem ochoten zaplatit.

Další možnost je menší řada CF-19 nebo CF-20, tyto spíše tablety jsou jen o něco méně odolné, než stroje uvedené výše a rozhodně lehčí na přenášení.

Co říci závěrem? Tento stroj má své specifické využití a ano, pro většinu z nás je zbytečný. Osobně jsem si našel výhody, které opravdu využiji, nikomu bych však tento stroj nenutil, spíše naopak, zde se jedná opravdu o velmi individuální volbu. Pro mnoho uživatelů bude vhodnější poohlédnout se po střední řadě typu CF, která má zodolněnou konstrukci např. proti vodě, ale nikoliv tak odolné tělo, poloviční váha a přeci jen vyšší odolnost, než klasické stroje, může být velmi zajímavá kombinace.
10
« Poslední příspěvek od Syu- kdy Dnes v 12:36:00 »
Ides na to zle.

Ak riesis stahovanie, musis si zadat jasne poziadavky co chces ale hlavne aj co nechces - a tiez co mozes a co nemozes(tzn. ake su limitacie tvojej aktualnej situacie).

To sa tyka vsetkeho, uplne od podlahy - ceny, demografia, politika, socialny system, pocasie, geografia, geologia(hory/more), jazyk, kultura, hodnoty... milion veci na ktore si musis len ty sam odpovedat a stanovit si kriteria.

Potom z toho mozes zacat filtrovat krajiny jednu za druhou. Od ITckara by som cakal teda logickejsi pristup nez "kde sa vam paci?". Hodis sem noridcke krajiny, potom spanielsko a na koniec este malajziu. To si nasiel na internete nejaky generator nahodnych krajin? Absolutne nic nemaju spolocne, takze ocividne si nad tym moc casu nestravil.

Preto radim brat otazku stahovania vaznejsie, lebo to naozaj to nie je tak, ze sa prestahuejs z Prahy do Brna a ked sa ti tam nebude pacit pojdes do Olomouca a podobne. Navyse vobec sa nezda ze si do tejto otazky zatiahol manzelku(pises o rodine) ktora ti do toho teda urcite bude mat co povedat. Lebo ako pisem, nie je to ze sa prestahujes z jednej mestskej casti do vedlajsej. A na deti si tiez akosy pozabudol, ze bdu vyrastat v uplne inom prostredi a ake to bude mat na ne dlhodobe nasledky a ako to ovplyvni ich moznosti a smerovanie v zivote.

Ano, to je všetko pravda, presťahovať celý svoj život napr. do Španielska bude problematickejšie než presťahovať sa z Brna do Prahy. Zvlášť s rodinou. Ale netvrdím, že by to malo byť hrr a hneď zajtra kúpim byt pri mori a o týždeň všetci balíme kufre.. ten proces je dlhodobý.. vytipovať krajinu, sledovať situáciu v spoločnosti, na trhu práce, ako to tam vlastne funguje, aká je mentalita a v neposlednom rade si to tam aspoň vyskúšať na vlastnej koži, či by mi tam život vyhovoval. Ja som v tej fáze, že sondujem potenciálne príležitosti a selektujem.. i keď, samozrejme, je ďaleko pravdepodobnejšie, že nakoniec zostaneme niekde v tomto stredoeurópskom priestore, kde to poznáme, než že by sme odišli niekam do Ázie.
Ono tie lokality môžu vyzerať chaoticky, ale majú predovšetkým niečo spoločné - dostupné bývanie vo väčšom meste, relatívne vysoký štandard života atď. Podnebie, mentalita a ďalšie veci by som riešil až v ďalšej fáze selekcie, ťažko sa to takto strieľa od stola, pretože ja neviem či by mi vyhovovali temná severská zima alebo celoročný hic pri mori. Nikdy som to reálne nezažil a nejaký poznávací zájazd alebo týždeň dovolenky sa nemôžu zase brať ako nejaka relevantná skúsenosť. Pred samotným usadením sa by sme tam museli nejakú dobu žiť v nájme a vyskúšať si to.
Navyše, ja som už raz nohami hlasoval, nebol by pre mňa problém spraviť to znova. Ako rodina sme stále mladí, dieťa máme ešte malé, takže s adaptáciou na nové prostredie by nemal byť veľký problém.
Stran: [1] 2 3 ... 10