Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Po připojení do LAN se nastaví brána 0.0.0.0 a nejde změnit
« Poslední příspěvek od nonius kdy Dnes v 12:03:13 »
CFM to napsal dobře, pokud jste to tak ještě nezkusil, tak to zkuste. Víc vám neporadím. Možná se zeptat také jinde, kde jsou lidé, kteří mají zkušenosti s PLC Siemens.
2
Hardware / Re:Proč se zapíná soundbar?
« Poslední příspěvek od LamZelezo kdy Dnes v 11:02:22 »
Mne takovou vec dela tv pri prechodu z lehkeho spanku do tezkeho. Verze firmwaru tv aktualni v dobe nakupu se dokonce (asi) vypinala cca sekundu a poustela do zpetneho kanalu, co bylo zrovna naladeno, takze treba v noci v byte zaznelo par slov nejakeho poradu ci fragment hudby, pokud zesilovac bezel. Very spooky :))) (pokud zesilovac nebezel, tak se zapnul, ale repra se pripojuji se zpozdenim, takze ducharina se nekonala)
3
« Poslední příspěvek od LamZelezo kdy Dnes v 10:42:31 »
To mi tu také někdo radil. Připojit do routru namísto kabelem.  Jen zkouším.

a) Jaky je tvuj matersky jazyk?

b) Nechces to zkusit psat anglicky? Je to fakt tezce nesrozumitelne.
4
Hardware / Re:Upgrade PC nebo to nemá smysl?
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 10:27:27 »
Současné PC je skládačka z dob covidu a krize Grafik.
Cpu - amd 5700G (integrovaná gpu)
Deska - gigabyte B550 aorus Elite v2
Ram - crucial Ballistix 16GB 3200mhz
Zdroj - Silentium PC 500w bronze
(+ 2x nvme ale to nehraje roli)

Chtěl jsem teďka dokoupit 7800XT a 5700x3d ale začal jsem přemýšlet zda to má smysl do této staré platformy investovat, jelikož si myslím že zdroj by to již nedal, ram od crucialu se již nedá sehnat a navíc by mi doma ležel procesor do kterého bych musel sehnat jinou starou desku včetně rámek atd.

Druhá varianta je koupit dražší grafickou kartu 7900 XT nebo 7900 XTX a podtaktovat. Opět mám za to že karta by jela jen na 70% a tim by to nemělo smysl připlácet. Tady si myslím, že by to zdroj ještě zvládnul.

Třetí varianta je nekupit nic.

Potřeboval bych názor těch co se tomu pravidelně věnují a dokáží posoudit přínos či nevhodnost tohoto upgrade. Zajímá mě spíše osobní zkušenosti než na LTT je video atd.

Pokud do této doby jsi ok s grafikou v Ryzenu 5700G tak by možná stačilo přikoupit jen novou nebo bazarovou GPU RX 6xxx, tak aby to zdroj utáhl, možná přidat ram a doslova za pár tisíc máš počítač mnohem lépe vyhovující na hry a peníze dej do kasičky na lepší počítač někdy jindy, nebo třeba uvidíš lepší způsob jak je utratit. Po čase koupit-poskládat celý nový počítač.

Podobný stroj mám doma, mám Radeon RX 6600 - doporučený zdroj je 500w, ale mám silnější zdroj a MSI Tomahawk B450 desku. Pokud se vydáš touto cestou nezapomeň se podívat jestli nové součástky jsou testované se základní deskou. Vyhneš se tak možným problémům.

Pokud za to opravdu chceš utratit víc peněz, tak kup celé nové pc. Výrazně lepší grafiku bude už možná brzdit ta stará sestava, bude potřeba nový zdroj a možná nová ramka.
5
« Poslední příspěvek od CFM kdy Dnes v 09:51:17 »
Propojit přímo kabelem (tj. žádné krabičky mezi).
Na PC nastavit manuálně 192.168.0.1/255.255.255.0, GW nenastavovat, vypnout firewall a odpojit ostatní síťová rozhraní.
Na PLC nastavit manuálně 192.168.0.X/255.255.255.0 (X v rozsahu 2 až 254) a GW 192.168.0.1.
Zkusit PING z obou stran. Pokud PING funguje a origo SW ne, tak zkusit čistou instalaci na jiném PC se stejnou konfigurací. Pokud to nefunguje, tak je to nejspíš nekompatibilita verzí PC SW a PLC FW o které je na webu hromada diskuzí.

GW je adresa, kam zařízení směruje pakety pokud je cílová adresa mimo rozsah sítě dostupné jeho lokálním rozhraním. Takže pokud mají oba konce 192.168.0.X/255.255.255.0, tak se tohle pravidlo/nastavení neuplatní.
6
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 09:44:40 »
Jen v tom zařízení musím nastavit gateway. Bez toho to nelze. Jakou tedy tam? Na nuly? Nenabízí jinou možnost.

Tak já bych tam nastavil IP toho PC, ke kterému to je připojené, ale když takovou možnost nenabízí, tak bych to asi odnes do šrotu.
7
« Poslední příspěvek od lukovic79 kdy Dnes v 09:28:50 »
To mi tu také někdo radil. Připojit do routru namísto kabelem.  Jen zkouším.

Zkusím tedy znovu napřímo kabelem jak popisujete. Jen v tom zařízení musím nastavit gateway. Bez toho to nelze. Jakou tedy tam? Na nuly? Nenabízí jinou možnost.

To je jak u bláznů... Jaký zase router? Co s tím má co dělat wifi? Máš tam Windows PC a nějaký krám propojené napřímo kabelem. Hrozně se mi líbí ten fokus na urážení lidí, co se z tebe už několik dní snaží vymámit srozumitelnou informaci, ale namísto toho tady vylejzaj čím dál tím větší tatarštiny, a ignorování většiny rad, vyvěštěných víceméně z lógru vzhledem k výše popsanému.

Utřiď si myšlenky v hlavě.
Nastav na PC na ethernetovém rozhraní statickou adresu z jiného subnetu, než ve kterém je ta wifi.
Totéž udělej na krámu připojeném kabelem.
GW žádnou nikde nenastavuj.
Nenastavuj žádné DHCP tam, kde žádné neběží.

::) ::) ::) ::)
8
« Poslední příspěvek od lukovic79 kdy Dnes v 09:24:51 »
Zkoušel jsem různá nastavení od té doby co to přestalo fungovat. Jen zkoušením jsem přišel na to, když připojím již dříve naprogramované, tak to funguje atd. V předchozí odpovědi jsem popsal poslední zkoušku. Je mi záhadou, že aniž bych něco přenastavil, tak se změní ip adresa PC i gateway PC a to na nuly.

Pokud chce poradit, tak napište co kde mám nastavit. Né jen zázrak. Jinak asi nepište.

Chtělo by to popsat Váš problém a hlavně konfiguraci pořádně, síťařsky, takhle je situace (aspoň pro mě) dost nejasná. Tak třeba co je to 192.168.0.5? Je to vidět v obrázku hned ve Vašem prvním příspěvku, ve směrovací tabulce, jako adresa výchozí brány - ovšem ty tam jsou dvě.
Kromě toho je rozpor mezi výpisem tamtéž, získaným příkazem ipconfig (lepší by bylo použít volbu /a) a obrázkem z 06. 12. 2024, 09:39:53, kde je vidět, že by PC mělo dostat adresu od DHCP - tak jak to vlastně je? Může to být problém Windows, zkusil bych zakázat a zase povolit dané rozhraní (to mi ale pomáhalo, pokud jsem nastavil IP adresu staticky, přes grafické rozhraní, ale ipconfig ji neviděl - W10). Pokud máte adresu rozhraní 192.168.0.1 a GW také 192.168.0.1, umím si představit že některý systém přestaví GW na 0.0.0.0 - funkce by měla být tatáž ("já jsem GW").
Napadají mě další odbočky, třeba ICMP redirection.
Co byste ale měl udělat bezpodmínečně je nainstalovat Wireshark, pokud jej již nemáte, a zkoumat!
No a problém samozřejmě může být úplně jinde. Ve firmwaru toho PLC nebo v oné aplikaci. Je to od Němců, od těch lze čekat cokoliv.
9
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 09:22:00 »

To je jak u bláznů... Jaký zase router? Co s tím má co dělat wifi? Máš tam Windows PC a nějaký krám propojené napřímo kabelem. Hrozně se mi líbí ten fokus na urážení lidí, co se z tebe už několik dní snaží vymámit srozumitelnou informaci, ale namísto toho tady vylejzaj čím dál tím větší tatarštiny, a ignorování většiny rad, vyvěštěných víceméně z lógru vzhledem k výše popsanému.

Utřiď si myšlenky v hlavě.
Nastav na PC na ethernetovém rozhraní statickou adresu z jiného subnetu, než ve kterém je ta wifi.
Totéž udělej na krámu připojeném kabelem.
GW žádnou nikde nenastavuj.
Nenastavuj žádné DHCP tam, kde žádné neběží.

::) ::) ::) ::)
10
« Poslední příspěvek od lukovic79 kdy Dnes v 09:12:54 »
A pardon routr nemá gateway. V routru jsem nastavil ip 192.168.0.1 maska 255.255.255.0
Jedno zařízení 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1
Druhé zařízení 192.168.0.3 ostatní stejně.
V PC ve kterém mam program jsem zadal DHCP automaticky. Připojím se do routru přes wifi. Pustím program a obě zařízení fungují. Vymění za jiné se stejným nastavením a program hlásí že nastala změna nastavení sítě a už se do něho nedá připojit. Vrátím zpět předchozí a opět vše funguje.
Ping na dané zařízení které je zrovna nefunkční jde.
Zkusil jsem se starší firmware a s novějším a žádná změna.

Odpoledne zkusím Wiresharkem.

Myslím si, že jsem již zkoušel nastavení PC ručně, ale zkusím znovu. Třeba jsem se někde překlepl.
A zkusím odpoledne program naistalovat do nového PC. Mám nejnovější verzi.

Citace
Zjevně neumíš číst a inteligence na 0.
S takovouhle Vám tu, pane, brzy nikdo nebude chtít poradit.

Citace
V routru nastaveno ip 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 WG 192.168.0.1
V jakém routeru? V tom windows pc? Router nemůže mít jako gateway sám sebe (192.168.0.1).

Citace
už se nedá připojit.
Mohl byste toto rozvést? Co znamená "nedá připojit", jakou IP má počítač, jakou IP má zařízení, ping z počítače na zařízení v tu chvíli funguje/nefunguje, jakou chybovou hlášku píše program?

Zkusil jste Wiresharkem sejmout provoz na tom LAN rozhraní? Co tam běhá ve chvíli, kdy a) jedno zařízení komunikuje, b) druhé zařízení nekomunikuje?
Ideálně udělejte snímky provozu v obou případech (pcap/pcapng) a nasdílejte je s námi.

Zároveň pokud používáte na těch PLC statickou konfiguraci, proč máte ve Windows výchozí nastavení adaptéru "z DHCP"? Nastavte tam tu adresu (192.168.0.1 nebo 192.168.0.254, trochu se to tu v příspěvcích míchá) a masku sítě 255.255.255.0 ručně. Bránu nevyplňujte, to u tohohle scénáře stejně nemá smysl.
Stran: [1] 2 3 ... 10