A funguju tie krabice s Tmobile optikou?
Lebo toto vidim ako zakaldny problem a aj zakladnu otazku. Ak som pochopil spravne, tak Samuel1234 zhana hlavne router, ktory by vedel zapojit namiesto GPON routra od Tmobile.
Do libovolny krabice das jejich sfp. To by musel dat i do ty krabice od unifi.
Tak to úplně není, na zakončení GPON, XPON atp. potřebujete ONT (koncové zařízení), nestačí jen strčit SFP se správnou vlnovou délkou do nějakého routeru, nebo síťovky.
Osobně jsem s tím nikdy nelaboroval a tam, kde jsem se s tím setkal, tak bylo zařízení (Segacom, Huawei) od operátora, který to případně nastavil jak bylo potřeba (bridge, router) a bral jsem to dál víceméně jako blackbox, kde byla IP konektivita.
Nicméně při splnění daných technických podmínek operátora by se to mělo dát i vyměnit za jiné kompatibilní zařízení.
ONT boxy (často je to škatule, co má 1G PoE port a pak rovnou druhý opt. port) dělá třeba i TP Link, BDCom a není to úplně drahé.
Jsou tam standardy pro fyz. vrstvu, konkrétní varianty FEC, pak i třeba vzdálenou správu a upstream monitoring (OMCI).
Mimo to je tam i jedinečná identifikace každého konc. zařízení - vendor + seriové číslo. To může ta druhá strana oveřovat a jiné konkrétní zařízení bude nutné explicitně povolit.
Takže i s těchhle důvodů bych to spíš konzultoval s operátorem, případně pořád používal jejich dodané zařízení v bridgi.
Ubiquity také má různá koncová GPON zařízení, ale nikdy jsem je prakticky neviděl, a jestli jsem to správně pochopil, tak jsou primárně míněny na provoz, kdy beží zas jejich škatule na druhé straně. Tzn. někdo dělá komplet rozvod fiberu na jejich technologii, třeba někde v činžáku.
Každopádně to je řešitelné, pokud to někdo chce provozovat s dalším routerem/gatewayi.