Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Root.cz přes IPv6 se nezobrazí ve Firefoxu
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 21:48:55 »
Pro IPv6 přes PPPoE je MTU 1452 byte (1500-8-40), viz https://baturin.org/tools/encapcalc/?protocols=PPPoE,IPv6

Tohle ale není délka MTU, co se posílá přes ICMPv6 RA.

Délka MTU je pro interface a o úroveň níž na linkové vrstvě L2 - tzn. s PPPoE je to 1500 (standardní délka rámce) - 8 (PPP header) = 1492 B.

A ano pak je tam nad ní L3 IP header (dalších 40 B pro IPv6) a následně na L4 typicky buď TCP (20-60 B) nebo UDP header (8 B). Tím se pak dostáváme k maximální velikost segmentu - MSS.

Jen teď rychle z hlavy. Možná když se zastaví Danny, tak dodá i odkazy na ta správná RFCčka :)
2
Sítě / Re:WireGuard pro domácí síť
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 21:04:17 »
Co to má společného s odposlechem domácí sítě? ISP je na jedné straně routeru a je mu jedno, co se děje na té druhé. Ale jak to teče ven, tak to ISP vidí a pokud to není šifrované, může to číst. A DNS samo o sobě je prostě plaintext, byť někdy chráněný proti podvržení (dnssec).

Nějak se tu míchají různé vektory útoku. Chvíli je problém s důvěrou v lokální síť, pak v ISP, pak zas v lokální síť... :o To se těžko radí, když se zadání pořád mění.
3
Sítě / Re:Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 20:53:43 »
Obávám se, že moje křišťálová koule je zrovna v servise, takže nevím, co za router tam máš. Ale vzhledem k formě dotazu si myslím, že nejjednodušší formou přepínání bude tam mít ten switch a manuálně přepojit kabel, když to je potřeba. Nebo si zaplatit nižší tarif, smířit se se stovkou trvale, a ušetřit. Nebo přejít na wifi.

A jsi si jistý, že třeba neumírá ten router, respektive jeho napájecí zdroj, či jiná část tvojí sítě?
4
Sítě / Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy Dnes v 20:38:01 »
Zdravím mám připojení 500 Mbps. Koupil jsem si nový router 1000Mbps. Vše je ok ale potřeboval bych router jenoduše přepnout na 100 Mbps. Je to kvůli nepravidelnému rušení po utp kabelu, které nelze ovlivnit. Vypadá to že při provozu na 1Gbps je mnohem a mnohem citlivější na rušení. To nechci rozebírat, ale pomůže mi pouze před router zapojit switch 100 Mbps a je pokoj. Jenom je škoda nevyužít těch 500 Mbps. Prosím existuje nějaký router, který by šel přepínat 1000/100Mbps? Jak jsem zjistil ten můj to asi umí, ale neustále se sám přepíná a tak je video/audio nepoužitelné  :(
5
Sítě / Re:Jaký switch pro domácí síť?
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 20:06:14 »
Mám TP-Link TL-SG116 a vím, že se na něm mezi dvěma porty dostanu spolehlivě přes 800 Mbps. Což je omezení mojí přípojky, testovat specificky ten switch v rámci LAN jsem nezkoušel, ani ho saturovat paralelními přenosy. Spotřeba <10W. Je to z kategorie "trochu lepší SOHO."
6
Sítě / Re:Root.cz přes IPv6 se nezobrazí ve Firefoxu
« Poslední příspěvek od metabug kdy Dnes v 18:44:57 »
Pro IPv6 přes PPPoE je MTU 1452 byte (1500-8-40), viz https://baturin.org/tools/encapcalc/?protocols=PPPoE,IPv6
7
Sítě / Jaký switch pro domácí síť?
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 18:35:12 »
Čau síťaři,

chtěl jsem se poradit jestli má cenu elaborovat u switche pro domácí síť. Mám asi 14 zásuvek (portů) a chtěl bych nějaký 16 port 1Gbps switch (infrastruktura pro to je připravená). Nechci aby ten switch měl nějaké šílené funkce (nechci aby uměl wifi nebo měl storage, popř. USB, atd...), které nepotřebuju a hodně váhám mezi totálním hlupákem nebo něčím co je "managed".

Moje preference v podstatě je: nízká spotřeba v idle (je to prvek co poběží pořád a většinu času se stejně bude flákat) a stabilita (nechtěl bych nikdy restartovat tento HW kvůli tomu, že má nějakou chybu). Pokud bude trochu míň efektivní než konkurence (třeba nedosáhne 1Gbps ale jen 0.95Gbps tak je mi to fakt jedno).

Upřímně nevim co vybrat, asi mi bude stačit nějaký TP-Link TL-SG1016D (popř DE pokud budu chtít managed), ale nechám si poradit od lidí, co mají třeba dobré zkušenosti s nějakým jiným kusem HW. BTW ta spotřeba mě fakt zajímá, nechtěl bych něco co žere 40W v idle.
8
Hardware / Re:Výběr telefonu - jak si vybrat správný model
« Poslední příspěvek od kotelgg kdy Dnes v 18:34:44 »
Dík za tip. Beru ten Unihertz Titan. Jinej telefon už stejně není dostupnej a bude dobrej i na čtení článků/knih.
9
Bazar / Re:Prodám - zbytky smart home, hardware ze šuplíku
« Poslední příspěvek od nocturne.op.15 kdy Dnes v 18:05:24 »
Zbývá pouze:

- Thunderbolt diskové pole Promise Pegasus2 R6, vč. kabeláže TB2 a origo apple přechodky na TB3 - 6000,-  (otestované v něm mám 18TB disky, můžu osadit 6x 4TB WD RED po 600,- za kus)
- 4x malé PC HP Prodesk 600 g3 Micro, i5-6500T, bez RAM a HDD - 1200,-/kus
10
Sítě / Re:WireGuard pro domácí síť
« Poslední příspěvek od Pentheus kdy Dnes v 17:44:38 »
Citace
Pokud by tedy takový resolver nabízející třeba DoH byl blízko uživatele v jeho koncové síti, problém odposlechu z hlediska poskytovatele to neřeší. Směrem ven totiž stále používá DNS a poskytovatel by se mohl dívat, na co se uživatel ptá autoritativních serverů.

Řeší to odposlech domácí sítě např. přes WIFI? Co ISP přesně může vidět?

Stran: [1] 2 3 ... 10