1
Bazar / Re:Sháním starší notebook pro kamaráda na web
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 08:55:52 »Ubuntu (což mi připadá jako nejjednoduší systém, kamarád se v PC nevyzná skoro vůbec)Jo, nám na rootu to tak připadat může, ale z vlastní zkušenosti BFU tyhle alternativní systémy moc neocení. Být tebou bych přece jen zvážil Windows.
No nevím. Linux jsem teda nikdy nikomu nikam neinstaloval ale má naprosto netechnická žena dostává třeba z toho, že by se měla vrátit z macOSu k Windows vyloženě osypky a v podstatě ten její počítač narozdíl dřív od těch Windows nemusím prakticky řešit protože pokud něco přece jen potřebuje (což není často), najde si to díky přívětivosti toho systému skoro vždy sama. A na dnešním Linuxu to není o moc jiné, tohle se za poslední roky hodně zlepšilo.
Dokud se při běžném updatu nezapomene do nového jádra přidat nějaký modul, kvůli kterému jádro neuvidí disky, a skončí to v kernel panic při bootu. Zrovna včera jsem tohle řešil na Fedoře. A to tam nic nestandardního nemám, normální SATA, normální consumer Samsung SSD.
Po nějakém experimentování se to rozfungovalo i na původní konfiguraci, jen teď mám v initramfs nějaké moduly navíc - ani jeden z nich nevypadá, že by měl být na tomhle stroji potřeba, ale některý z nich to očividně byl. Posunulo se to, ale ne dost, bohužel - ručně pouštět dracut a diffovat lsinitrd není to, co bych si pod pojmem "bezúdržbový" představil.
Jo a spousta lidí "nutně potřebuje" MS Office (ale jen za pět prstů, licence se jim zdá moc drahá), a když jim to nedodáš, tak je to špatně a ty jim "cpeš nějaký nefunkční linuch, zatímco Frantovi z hospody to na windousech funguje". A řeknou ti to týden poté, co jim ten stroj nainstaluješ a dáš. Takže já se starání se o cizí počítače zbavuju, jak jen můžu.