Poslední příspěvky

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Vývoj / Re:Lazarus nespustí zdroják na jiném RPi
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 14:59:12 »
A je tam nejaky rozdil v OS mezi tim Rpi4 a Rpi5 ?
Aneb encodovani souboru atd.

OT: Free Pascal, o tom uz jsem neslysel roky. V tom se jeste dneska neco vyviji?
22
Studium a uplatnění / Kniha o C či C++
« Poslední příspěvek od greenlinuxguru kdy Dnes v 14:53:13 »
Pročítám si Linux Programming Interfaces a chtěl bych se naučit víc C či C++ pro potřeby programování v Linuxu a rozumění open source nástrojům uvnitř, doporučíte nějakou literaturu? Ideálně dostupnou i jako PDF, něco komplexního. Umím skriptovat Python, Typescript, i nějaká Java, ale s C jsem dělal už před nějakým časem a chtěl bych to pochopit.
23
Bazar / Re:Prodám miniITX PC, Ryzen 5600G
« Poslední příspěvek od tanaci319 kdy Dnes v 14:43:51 »
Psal jsem SZ
24
Hledám práci / Re:Scripty v C#, C++ pro game engines
« Poslední příspěvek od GlennHumphrey kdy Dnes v 14:41:56 »
Dnes zde můžete see here nejnovější hry
25
Sítě / SMB client - multichannel support
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy Dnes v 14:40:30 »
Ahoj, je tu nejaky zkuseny CIFS/Samba odbornik? Nedari se mi prinutit smb klienta, aby pouzival 2 sitovky v multichannel modu:

Konfigurace klienta: UBUNTU server, Samba client 4.19.5-Ubuntu.

Problem:
server ma 2 GBe adapters, IP addresses: 10.0.0.242, 10.0.0.243 (fixed)
client ma 2 GBe adapetrs, IP addresses: 10.0.0.19, 10.0.0.36 (DHCP)
(takze celkem 4 kabely v temze switchi)

1) primountuji share ze smb serveru pomoci libovolne z jeho IPs:
mount -t cifs -o multichannel,username=******,pass=******,vers=3.11 //10.0.0.243/WindowsImageBackup /mnt/WindowsImageBackup

2) samba client korektne pozna obe server IPs a pouzije je, viz log:
[   19.356382] CIFS: Attempting to mount //10.0.0.243/WindowsImageBackup
[   19.471326] CIFS: VFS: successfully opened new channel on iface:10.0.0.242

3) ale klient ma bind jen na JEDNU local IP (.19). Druha klientova IP (.36) se flaka:
netstat -n|grep 10.0.0.24[23]
tcp        0      0 10.0.0.19:45554         10.0.0.243:445          ESTABLISHED
tcp        0      0 10.0.0.19:33314         10.0.0.242:445          ESTABLISHED

Takze rychlost je samozrejme jen 1 Gbps misto ocekavanych 2. Bottleneck je pouzivani jedineho adapteru klienta.
Server ma pouzite / vytizerne oba adaptery, celkem rovnomerne  (kazdy ~ 500 Mbps)

Pokud na teze konfiguraci nabootuji Win 11, mam samozrejme rychlost 2 Gbps dle ocekavani

Predem dik za rady

MP

26
Hardware / Re:Zvuková karta pro Linux
« Poslední příspěvek od redustin kdy Dnes v 14:06:03 »
Jediné, co je jisté, že na počítači pojede Ubuntu Studio. Nevím to jistě ale asi jsem někde četla, že Ubuntu Studio má nějak upraveny jádro právě kvůli latencím.

Pokud k PC chceš připojovat MIDI klávesy a normálně na ně hrát, pak  lowlatency kernel defaultně instalovaný Ubuntu Studiem využiješ. Nicméně je to i normální balík v běžném Ubuntu, který stačí nainstalovat. Nicméně Ubuntu Studio je určitě dobrá volba.

Citace
Napadla mě ale jedna věc a nevím jestli by to k něčemu bylo. Nejsem totiž elektrikářka. Bylo by k něčemu, kdybych na celou svoji sestavu, použila oddělovací transformátor? Kamarád by mi to udělal. Jen bych mu musela říct jak silny a z jakyho vstupu. Jestli z 380 nebo z 220.

Zemní smyčka by byla mezi PE vodičem PC a PE vodičem mixu (nebo zesilovače, pokud bys zvolila takový). Tudíž bys pro její přerušení musela přes oddělovací trafo připojit jen jednu stranu, např. ten mix by dával smysl, i pro připojení dalších zařízení. Vzhledem k jeho udávané spotřebě < 35W by stačilo i malé trafo, např. https://www.kvelektro.cz/transformator-elzat-jt-40-230-24v-40va-p1856098 . Samozřejmě by se to muselo udělat pořádně, bezpečně. Tahle trafa od českého Elzatu jsem si vestavěl do krabičky od ATX zdroje. Některá mají i stínící vrstvu mezi primárem a sekundárem (když jsou na sobě). Naměřil jsem docela malou kapacitu mezi nimi (což má vliv na přenos střídavých složek trafem) - viz https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=26896 (obrázky bohužel vyžadují registraci).

Nicméně to by mělo smysl řešit, až pokud by opravdu zemní smyčka způsobovala problémy. Nejdříve je třeba vyzkoušet interní zvukovku  a možná (dost pravděpodobně) už nic dalšího řešit nebudeš.

Citace
A pokud by to šlo, nenarušilo by se toto oddělení v momentě, kdybych počítač připojila k internetu?

Ethernet má na všech koncích vlastní izolační trafa dimenzovaná dle normy minimálně na 1,5kVrms dle IEEE 802.3 (viz google). Tudíž by to fungovalo dál správně. Ale je dobré, že o tom takhle přemýšlíš, protože např. připojením PC s trafem k monitoru bez trafa by se oddělení zrušilo a smyčka by šla zemí toho monitoru.
27
Vývoj / Re:Lazarus nespustí zdroják na jiném RPi
« Poslední příspěvek od BigSandy kdy Dnes v 13:30:30 »
Nenapada někoho, kde by moh byt problem?
Je to řešitelne?
Děkuji.
28
Bazar / Re:Prodám miniITX PC, Ryzen 5600G
« Poslední příspěvek od Jiri Dobry kdy Dnes v 13:24:27 »
Jo za ty prachy slusny pocitadlo, to se proda. Bohuzel jsem v listopadu menil 2 pocitace a ted nic nepotrebuji.
29
Hardware / Re:Zvuková karta pro Linux
« Poslední příspěvek od Darina Lakovičová kdy Dnes v 13:01:27 »
Dočítám se tady o velmi zajímavých věcech. Nic jsem, krom počítače, nepořizovala. Řekla jsem si, že se napřed zeptám ať finance, docela omezené, nejdou vniveč.  Jediné, co je jisté, že na počítači pojede Ubuntu Studio. Nevím to jistě ale asi jsem někde četla, že Ubuntu Studio má nějak upraveny jádro právě kvůli latencím. Ale nejsem žádná Linux guru takže nevím. Čtu vše co napíšete a tak nějak si v tom dělám jasno.

Napadla mě ale jedna věc a nevím jestli by to k něčemu bylo. Nejsem totiž elektrikářka. Bylo by k něčemu, kdybych na celou svoji sestavu, použila oddělovací transformátor? Kamarád by mi to udělal. Jen bych mu musela říct jak silny a z jakyho vstupu. Jestli z 380 nebo z 220. A pokud by to šlo, nenarušilo by se toto oddělení v momentě, kdybych počítač připojila k internetu?
30
Studium a uplatnění / Re:Byli jste někdy na podpoře?
« Poslední příspěvek od Marvin kdy Dnes v 12:23:44 »
Citace
Možnost být na podpoře bych si šetřil.do před důchodového věku. Jen tuším 1,5 roku podpory.se.zapocitava.do.duchodu za celý.zivot.
Započítává se max 1 rok do 55 let a max 3 roky na podpoře za život, vše zkrácené na 80%.
Na výši důchodu mají větší vliv získané zápočty (odpracované roky), než výše odvodů na asociální dani.
Zásluhová složka je sotva 25%. Nevyplatí se do systému sypat víc než je průměr.
Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10