1
Studium a uplatnění / Re:Státní zákázky - má malý dodavatel šanci?
« Poslední příspěvek od Miroslav Šilhavý kdy Dnes v 17:31:03 »Ano, vím, že to nemají úradové jednoduché, a že do dnešní chvíle netuší, že NIKDY SPECIFIKACI napsat nemůžou, protože to je typický waterfall - a tohle je přesně ten důvod proč jsem se šel o veřejné zakázky zajímat, než jsem zjistil, že s tím úřeníci vyčůrali tak, že zakázky šijí na míru.
PS: to šití na míru je často dané pohodlností, tím, že známý dodavatel právě ví, co oni vlastně chtějí. Dokonce často takový dodavatel to řešení nejprve vymyslí a nabídne ho, a teprve pak úředník zjistí, že na to, co už někdo z dodavatelů vymyslel, musí vypsat soutěž. Mnohdy tedy úřad nevymýšlí zadání na míru, ale pouze soutěží řešení, které mu už jeden z dodavatelů vymyslel - nabídl. Tím pádem je - logicky - napsané rukou toho dodavatele. A pak se ptám, pokud nastane tato situace, skutečně šije úředník někomu něco na míru (tj. aktivně pozměnuje zadání), nebo jen zanedbává svoji práci (tj. pasivně přejímá zadání ze specifikace jednoho konkrétního dodavatele)? Podle mě je to velký rozdíl jak morálně, tak ale i v tom, co je potřeba udělat pro nápravu.