Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Distribuce / Re:Konfigurace Samba v Ubuntu
« Poslední příspěvek od TechnikTom kdy Dnes v 21:37:51 »
Celou dobu říkám, že si z nás dělá srandu a celé to směřovala k tomuto závěru.
Už v říjnu řešila na jiném fóru 5.1 zvuk na počítači s Win10.
Teď najednou znovu koupila licenci na Windows???

Používá nějaké minoritní až obskurní distribuce, o nichž jsem doteď neslyšel, třeba ClearOS.
Což není divu, nejsem žádný Linux guru, jen to prostě používám.

Do konfiguráku Samby jsem dle nějakého návodu přidal pár řádků a ve svém Lubuntu vidím jak flešku píchnutou do routeru, tak úložiště v Kodi běžící na RPi3.
Naopak z toho Kodi vidím nasdílené složky z Lubuntu, stejně tak ze Samsung TV.
2
Sítě / Re:Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy Dnes v 19:51:04 »
Šmucr: Pokud tam 100ka projde nestíněným, tak to rušení je evidentně "na hraně". Frekvence gigabitu je navíc vlastně stejná, jako 100Mbit, čím se to liší je víceúrovňové kódování a tedy větší náchylnost na rušení. Takže bych se nebál, že by stínění nepomohlo. Samozřejmě, že nějaká šance, že to i tak bude blbnout je, ale podle mne dosti minimální.

A když si vezmu, že koupit kabel, zkusmo ho natáhnout (dočasně na vyzkoušení klidně po podlaze) a vyzkoušet je otázka stokorun a řádově jedné hodiny práce, tak oproti tomu řešit optiku, což většinou normálně člověk neumí, a ve výsledku tam pak má aktivní prvky, které jsou další věc, která se někdy může pokazit a která něco žere, tak bych prostě jako první zkusil tu metaliku. Jako kdyby na obou stranách měl SFP slot, tak by mi to dávalo smysl jako první volba, ale pokud tam má RJčka, tak bych šel nejjednodušší cestou.

Asi máte pravdu to víceúrovňové kódování může být příčinou. Určitě by to optika vyřešila o to žádná. Jenom jestli to stojí za to když těch 100 Mbbs je zcela bezproblémové a prakticky stačí. Switche 100 Mbbs jsem zkoušel dva a nebyl mezi nimi rozdíl. Ještě zkusím jiný 1Gb router, třeba je ten můj extra náchylný na rušení při víceúrovňovém kódování.
3
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 19:41:28 »
Do reality mě vrátila Abby

Tak jestli byla rada tam pridat/nastavit Avahi mDNS/DNS-SD, tak to je to, co jsem zde uz davno zminoval:

To je proto, ze samotna samba resi jenom sdileni souboru. Viditelnost PC zalezi na nejakem UPNP / network discovery protokolech, ktere jsou separatni veci. Samotna samba to sice dokaze taky, ale stylem ze jeden z uzlu bude manazovat tu sit - a pokud ho budete vypinat/zapinat, tak chvili trva nez se role ujme jinej.

Takze vyzadujete nejakou auto-konfiguraci, kterou ale asi nemate rozjetou.

Namisto lpeni na instantnim reseni a nadavani, zkuste chvili premyslet co jak funguje - pak zjistite, ze to co mate vam fungovat nemuze, protoze tomu neco schazi. A pak uz je jen maly krok k naprave.

4
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy Dnes v 19:35:32 »
zvlášť jestli to rušení má tak velký výkon.

Nojo, kilowatta, to je hotovej Temelín. Taky běžně shazuju net v celý ulici, když zapnu rychlovarnou konvici. A když pustím  indukční desku, je v pytli celá čtvrť.  ;D

optika to řeší principiálně

To ano, ale ne při výchozím stanovisku, že kabelem to není.  ;D
Njn tak speciálně tobě povídat něco o EMC normách je zcela zbytečné  ;D
5
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 17:57:30 »
Nojo, kilowatta, to je hotovej Temelín. Taky běžně shazuju net v celý ulici, když zapnu rychlovarnou konvici. A když pustím  indukční desku, je v pytli celá čtvrť.  ;D

Indukční deska má desítky kHz podobně jako třeba předřadník na světla. Konvice je zas jen topná spirála, co je na frekvenci nap. sítě. Ulice bude nejspíš v pohodě ;D

Šmucr: Pokud tam 100ka projde nestíněným, tak to rušení je evidentně "na hraně". Frekvence gigabitu je navíc vlastně stejná, jako 100Mbit, čím se to liší je víceúrovňové kódování a tedy větší náchylnost na rušení. Takže bych se nebál, že by stínění nepomohlo. Samozřejmě, že nějaká šance, že to i tak bude blbnout je, ale podle mne dosti minimální.

Nevím, jak jsem psal, nemám zkušenosti s tím, jak moc takový gener na 13,5 MHz proleze do běžných zařízení, vedení v několika metrech okolo a případně na kolik to pak reálně ovlivní funkčnost.

Jen mi přišlo, že tazatel zkoušel víc routerů, nějaký izolátor/odhnojovač za 5k a trápí se s tím dál. Zároveň je vedle nějaká laboratoř/dílna, kde je předpoklad, že se podobné zdroje rušení budou dál používat. Nevím, ta optika mi za daných okolností přijde jako nejjistější volba i do budoucna a nemusí to být ani nutně tak drahé.
Ale jestli má možnost a čas si to pustit třeba přes STP metalické vedení s odp. zakončením, tak jasně, proč to nevyzkoušet...

Citace
optika to řeší principiálně

To ano, ale ne při výchozím stanovisku, že kabelem to není.  ;D

To máte samozřejmě pravdu :)

6
« Poslední příspěvek od Darina Lakovičová kdy Dnes v 17:55:38 »

Prosímtě můžeš ještě vyzkoušet následující postup? Je to jen alternativní způsob, jak v MATE zjišťovat počítače se Sambou na síti. Možná by to mohlo pomoct.

- stáhni si dva balíčky
https://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/w/wsdd/wsdd_0.8-2ubuntu3_all.deb
https://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/w/wsdd/wsdd-server_0.8-2ubuntu3_all.deb

- nainstaluj je z terminálu (použij raději celou cestu k souboru)
sudo dpkg -i /cela-cesta/wsdd_0.8-2ubuntu3_all.deb /cela-cesta/wsdd-server_0.8-2ubuntu3_all.deb

- restartuj počítač

Tohle pak zopakuj na všech počítačích, co se mají vidět.
Jinak když zapneš počítač, přihlásíš se a otevřeš hned ten prohlížeč sítě, tak to trvá cca 30 sekund, než se tam začnou objevovat.

NE.
Mišo, mám tu dnes jen 4 počítače. PC1 (notebook) je out of my area.
Udělala jsem přesně co jsi napsal.
Na PC5, to je ten MMPC vedle televize, je už Windows. Koupila jsem licenci a vše je excelentní.
Pokračovala jsem tedy na počítačích 2,3 a 4.
Instalace všude z terminálu podle tebe. Po instalacích a restartech se síť jeví takto.
PC3 vidí pouze sebe a jde pingnout ostatní.
PC4 vidí pouze sebe a jde pingnout ostatní.
PC2 nefunguje síť viz obrázek.

Ne. Tady se nedá pracovat a já to zasíťování potřebuji. A je to obrovsky zdržování. Potřebuji dělat a ne trávit 10 dní opravami a úpravami. Kdybych měla blízko sebe někoho od Linuxu tak prosím. Ale kolem mě jsou lidi jen s Windows a přímo mi nemá kdo poradit. A přes fórum to je katastrofálně zdržující a zdlouhavé.

Do reality mě vrátila Abby Jsem ji vděčná a zavázaná tím, co mi napsala. Ještě jsem ji nepoděkovala ale udělám to.

Děkuji všem, kteří se mi snažili pomoci.
Darina.

7
Bazar / Re:Prodám použitý MikroTik RB5009UG+S+IN
« Poslední příspěvek od mikrotik kdy Dnes v 17:45:28 »
Jako standardní cenu (i4wifi) jsem bral cca 5000,- vč DPH, tedy cca 4100,- bez DPH. Teď koukám na heuréku a nejlevnější je tam Mironet s 4657,- vč DPH, tedy cca 3850,- bez DPH.

OK, jaká cena by byla adekvátní?
8
« Poslední příspěvek od Logik kdy Dnes v 17:44:11 »
redustin:
SOHO věci mají porty často plastové, takže to nemají. Lepší switche/routery mají porty kovové a ty by měly být uzemněné. Ale stejně je to potřeba trochuřešit, protože zas uzemnit to na obou koncích (prý, osobní zkušenost nemám) také není dobrý nápad, pak tam tečou vyrovnávací proudy.
9
Bazar / Re:Prodám použitý MikroTik RB5009UG+S+IN
« Poslední příspěvek od chdpctkkt kdy Dnes v 17:24:04 »
Aj som sa zamyslel, ci by som ho nekupil, ale tvoj navrh ceny je zhodny s cenou noveho stroja.
10
« Poslední příspěvek od M_D kdy Dnes v 17:16:13 »
Hm, pěkná rušička. 13.56 MHz? Nevypne ti to za provozu třeba i RFID otvírání dveří u baráku? :-)
Jinak i hodně šmejd routery měly v nastavení možnost přepínání WAN portu mezi auto/1G/100M natvrdo, tak by to možná šlo i bez toho switche.
A nebo si pořid jako router něco, co se dá rozumně ovládat na dálku. Pokud tu rušičku ovládáš třeba Modbusem, tak takový Mikrotik i přes MQTT/HTTPS API a když pošlu příkaz k zapnutí rušičky, tak i pošlu i routeru, ať přepne WAN port na 100 Mbps a budeš to mít pěkně sjednocené....
A máš představu, kudy je trasován Ethernet kabel ISP k té zásuvce? Zda ten kabel náhodou nevede pár cm ve zdi vedle té rušičky, pak ten poslední kousek patche, i kdyby byl máčen ve svěcené vodě, tak už to nezachrání.
A tahle rušička i s tím, co bude za tím, tak to nějaké to tisíci EURo stojí, takže dát už pár stovek za to, ať ti tu linku ISPík vymění v baráku od toho jeho switche/rádia přímo v optice a dáš si router s WAN portem přímo na SFP a budeš mít klid (nebo zjistíš, že se ti to ruší někudy úplně jinudy, než přes ten WAN Ethernet kabel).
Stran: [1] 2 3 ... 10