Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:CETIN - připojení bytu
« Poslední příspěvek od JanBenicek kdy Dnes v 11:16:55 »
Snažím se z shit wifi přípojek odvést pokud možno na VDSL koho jen jde... Stabilita a 90-100% max. rychlosti po celý den je k nezaplacení.

Před cca 4 měsíci jsem z VDSL utekl, po dvou letech, zpět k místnímu wifináři... Stabilita sice není jak VDSL, ale zato mám dvounásobné rychlosti a hlavně symetriku (VDSL mi dal max 50/10mbps). Ano Rychlost kolísá, ale ve chvíli kdy maximální rychlost určuje jen síla signálu to není až takový problém. Pod 50mbps to nejde nikdy a maximálky:  (vše +- symetricky) za 250 měsíčně.
1.přes den: +- 90mbps
2.večer: +- 60mbps
3.v noci: +- 150mbps

Takže je to spíš závislé na tom kdo v konkrétní oblasti dělá místního wifináře...
2
Sítě / Re:Levný tarif pro mobilní data a volání - nápady
« Poslední příspěvek od Ondřej Caletka kdy Dnes v 11:02:23 »
2. Kaktus (virtuál) tarif Neřeš To data 10 GB rychle a pak neomezená data 2 Mbit/s (ještě rychlost stačí), volání 2 čísla neomezeně a jinak normální čísla v ČR i EU 2.5 Kč/min.

Lepší než Neřešto je trochu to řešit s klasickou předplacenkou od Kaktusu a dobíjet vždy během Happy Hours, které se konají dvakrát měsíčně. Tím prakticky cena všech služeb klesne na polovinu. Jen na rozdíl od Neřešto je po vyčerpání dat nutné dokoupit další; na druhou stranu nevyužitá data se neomezeně akumulují.
3
Hardware / Re:Uspávání JMicron převodníku USB-NVMe
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 10:59:10 »
asi by stálo za to na zkoušku zkopírovat systém na SD a mít to nvme připojené jen tak a koukat, co se děje

podle mě pomůže jiný převodník, případně zkusit na ten stávající nový firmware, jestli je

nevíme, co tam přesně máte, ale třeba tady firmware nějaký je: https://www.station-drivers.com/index.php/en-us/forum/enclosures-nvme-sata-usb-3-x/587-jmicron-jms-583-nvme-usb-3-1-controller-latest-tools-firmware
4
« Poslední příspěvek od Ondřej Caletka kdy Dnes v 10:46:17 »
No tak jsem se konecne dockal.
Vybral jsem t-mobile na 12m za 299, modem jsem nechtel, takze prijel pan z CETINu, za hodinku nainstaloval a dal "terminatora" opticky prevodnik, hned jsem vytocil PPPoE a vse fungovalo naprosto bez problemu. A co jsem ani necekal tak T-mobile mi dal statickou IP.
Nejspíš tam funguje i IPv6, na rozdíl od vlastní optiky T-Mobile.
5
« Poslední příspěvek od pruzkumbojem kdy Dnes v 10:45:06 »
Co presne si mam predstavit pod "hrozbou investicni akce"?

Statická neznamená veřejná  ;)

Jó s Cetinem je občas srandy kopec, ačkoliv ten se aspoň nějak snaží když se správně donakopne v dané věci... u známého byla kdysi linka, pak zrušena a převěsový kábl namotali po odpojení z domu zpět na telekomácký sloup. Po letech znovu žádost o internet, nejde. Tvrzení jak od TM tak přímo Cetinu. Po zaslání fotky že je to jen věc toho aby někdo ten smotaný kabel znovu natáhl 8 metrů na dům a zapojil se věci nějak hnuly. Pod hrozbou možné investiční akce dojel Cetin maník, kábl rozmotal, navedl na dům, udělal zásuvku, do 14 dnů dojel další a dovezl Terminátor, zapojil a tím bylo hotovo. Cena 0kč. Na 1,45km krásné 100/25Mbit.

Podobný scénář o asi 100m bokem, jen se dělal přípojka úplne nanovo. Opět hrozba investiční akce, naváděl se úplně nový kabel z telecom sloupku na sloup elektriky, z něj převěs na dům cca. 15 metrů, na půdě zakončeno zásuvkou. Poté asi do týdne Cetiňák s Terminátorem, vlastní router a jede se. Cena 0kč. Spokojený uživatel 50/10Mbit.

Snažím se z shit wifi přípojek odvést pokud možno na VDSL koho jen jde... Stabilita a 90-100% max. rychlosti po celý den je k nezaplacení. Když není zbytí, tak Nordic v nouzi.

Jen se toho prostě nebát  8)
6
Hardware / Re:Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy Dnes v 10:19:54 »
Promin, nevyjdril jsem se jasne. Myslel jsem volume ve smyslu "fyzicky" disk tak jak jej RAID controller prezentuje OS a jak je videt v device manageru.

MP
7
Sítě / Re:SIM karta pro příchozí SMS a hovory
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy Dnes v 10:14:23 »
M2M jsou tricky. Kdyz jsem chtel prevest zastaraly a drahy tarif na M2M, zjistil jsem, ze to nejmenovany operator (T-Mobile) NEUMI. Bylo potreba vypovedet starou smlouvu, prejit s ni na Twist a ten pak prevest na novou smlouvu s M2M. Nebo vypovedet stavajici smlouvu, uzavrit novou smlouvu na M2M, zahodit starou SIM a smirit se s novym cislem.

OBOJI POUZE FYZICKY NA POBOCCE Vitejte ve 3. tisicileti.

Nova smlouva/cislo M2M snad nebude problem uzavrit po telefonu a SIM si nechat poslat.

MP
8
Hardware / Re:Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 10:10:31 »
Jako me by zajimalo ktery HW raid controller/firmware umi treba TRIM na dane RAID10 konfiguraci.

Uff.. logická otázka, ale totální hell :)
LSI/Broadcom níže, i když tuším, že to podle různých příspěvků na fórech, bude bohužel platit i pro HP a Dell.

HBA v IT režimu (průchozím, bez RAIDu) funguje, starší RAID kontroléry vůbec, novější tri-mode kontroléry (SAS/SATA/NVMe) s velkým otazníkem.
https://www.broadcom.com/support/knowledgebase/1211161496937/trim-and-sgunmap-support-for-lsi-hbas-and-raid-controllers
Tam si sice citují vlastní release notes, ale je tam strašný guláš.

V LSI Storage Autohority (web gui) a cli nástroji se sice před časem objevily volby pro scsi unmap. Mám jeden server s Tri Mode LSI. U připojených SSD (4x NVMe Intel) mi indikují, že HW by uměl unmap, resp. NVME ekvivalent, ale nejde bohužel použít ve VD (RAID Volume, v mém případě RAID-10). Dál můžeš paušálně vypínat ten unmap pro celý VD, což se projevuje jen tak, že buď to selže už v hostu (zařízení nepodporuje command), nebo až dál v kontroleru (příkaz se pošle, VD to neumí)
Podle release notes od FW by to mělo umět s NVMe, naopak podle PDF návodu od LSI SA je tam omezení jen na SAS disky (WTF :) ).
Poslední šance by byla vytvořit celý VD znovu, ale na to jsem úplně neměl prostor na běžícím serveru a ani bych úplně netipoval, že to pomůže.

Jediný, kdo TRIM rovnou hrdě inzeruje i u RAIDU (0/1/10) je pak Highpoint s jejich novějšími modely RocketRAID karet na M.2, resp. U.2/U.3. Ale neměl jsem možnost to prakticky ozkoušet.

Citace
Jak uz se zminovalo NVMe - tak dat dve partisny pod windows sw raid nejde? (storage spaces??)

I u dynamických disků na Windows můžeš dělat "partišny", akorát tomu říkají volumes. Je to v podstatě jako když použiješ partišny místo celých zařízení na mdraidu.
9
/dev/null / Re:doména a
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy Dnes v 09:54:00 »
kdyz si koupis svou domenu xyz.cz nebo cokoliv, tak dalsich poddomen uz si muzes nasekat kolik chces.

seznam pouziva loadbalancing, tak treba na to maji.
10
Sítě / Re:SIM karta pro příchozí SMS a hovory
« Poslední příspěvek od noob kdy Dnes v 09:43:39 »
M2M nevyhovuje proc? Tarif za ~10 kc mesicne u vetsiny operatoru. Ceny odchozich SMS (tucet byva v cene) a hovoru samozrejme relatine vysoke, ale pises o prichozich SMS a hovorech.

Ale co by nevyhovovalo, prostě jsem o tom nevěděl :) Třeba Vodafone IoT Easy Connect za 179,- na 7 let vypadá dobře. Díky za tip.
Stran: [1] 2 3 ... 10