Poslední příspěvky

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Bazar / Re:Prodám Tuxedo InfinityBook Pro 15 - Gen9 - AMD
« Poslední příspěvek od Rike kdy Dnes v 12:32:50 »
Je to zánovní a nové to stojí cca 55 tisíc, takže fakt ne  :)
22
Hardware / Re:Flipper Zero - zkušenosti a zkoumání možností
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 12:28:36 »
Abych to shrnul, můj názor.
Pokud se chceš co nejvíc naučit, za Flipper neutrácej ale kupuj si levné HW z Číny na konkrétní use-case co tě zrovna zajímá.
A dražší HW si kupuj až zjistíš, že tě ten levný z Číny limituje.
23
/dev/null / Re:vyhoření
« Poslední příspěvek od xyz kdy Dnes v 12:26:24 »
No docela problem je, ze vetsina inzeratu
a) hleda bud juniora a nebo supermana (senior developer s presahem bud na team leada nebo architekta/ full stack developer)
b) vsude vidim hesla jako startup atmosfera, dynamicky tym, dokonce jsem i videl pozadavek na obcasnou praci o vikendu

Jako vyhorely bych potreboval nejaky java medior maintanance job, ktery bych zvladal.
24
Software / Re:BTRFS replace - zapisuje něco na původní disk?
« Poslední příspěvek od stemar kdy Dnes v 12:25:05 »
Jasně, když člověk ví co má hledat (_BHRfS_M) hned se ta informace hledá snadněji:
https://archive.kernel.org/oldwiki/btrfs.wiki.kernel.org/index.php/On-disk_Format.html#Superblock

O něco jsem se pohnul, teď už hlásí
[ 6224.497322] BTRFS: device fsid 2db8f54a-3a36-4e3c-8e1f-6ef781966d66 devid 0 transid 0 /dev/loop30 scanned by mount (7926)
[ 6224.497921] BTRFS info (device loop30): first mount of filesystem 2db8f54a-3a36-4e3c-8e1f-6ef781966d66
[ 6224.497939] BTRFS info (device loop30): using crc32c (crc32c-intel) checksum algorithm
[ 6224.497944] BTRFS error (device loop30): superblock checksum mismatch
[ 6224.497956] BTRFS error (device loop30): open_ctree failed

Nadějí mě naplňuje že to 2db8f54a-3a36-4e3c-8e1f-6ef781966d66 je opravdu UUID toho původního disku/raid1.
25
Hardware / Re:Low-power low-cost HW na virtualizaci
« Poslední příspěvek od Jiri Dobry kdy Dnes v 12:24:32 »
Na podobny ucel pouzivam ASUS PN50 s 64GB RAM, 1TB SSD, virtualizace Proxmox a v tom trvale 4 virtualy (napr homeassitant, OPNsense). Spotreba iddle ~10W (s 32GB to zralo jen ~9W, ale virtualy obcas proste pamet potrebuji), v zatizeni stoupa na 20-30W.
Drobna chyba je chlazeni konstrukcne vhodne pro notebook, takze to mam prestehovane na velky zebrovany pasivni chladic co k tomu delala Acassa.
Ted bych sel do novejsiho Asus PN53 (opet prestehovat na pasiv)
Nevyhoda obou zminenych je pouze 1 ethernet port, takze pro virtualni firewall (OPNsense) mam USB3 sitovku (nebo je mozne provozovat ten jeden port s tagovanyma VLANama)

A na hrani mam HP T640 (aktualne k sehnani jako repase za cca 1600Kc, jde do toho narvat 64GB RAM, takze jede i na Proxmoxu, ale neni vhodny na ulohy s naroky na CPU, ten je slaby https://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t640/linux.shtml ).
Vsechny 3 pripady jsou s Ryzen procesorem (protoze pomer spotreba / vykon je proste lepsi nez co nabizi Intel)
26
Hardware / Re:Low-power low-cost HW na virtualizaci
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 12:17:20 »
Ahoj,

potřebuji trochu zkonsolidovat služby běžící v mém home-labu, které aktuálně běží na OrangePi 3 LTS, Raspberry 4 a na windowsí mašině, a přesunout je do virtuálek, ať běží na jednom železe v racku.
Jako bonus se rád naučím třeba s Proxmoxem (potažmo variantou je i libvirt/KVM).

Prosím o radu, co byste použili za fyzický stroj.

Jen tak pro představu, na čem teď co běží:

HP EliteDesk 800 G2, Core i5-6500T, 24GB RAM
- Win Server 2008R2 (prosím nekomentovat), slouží hlavně jako NAS, Veeam backup, pokusné interní AD, doteď se na tom občas pouštěly filmy

Raspberry Pi 4, 4GB RAM, Armbian 23
- Docker, kontejnery Portainer a Guacamole
- Zabbix
- nginx jako reverse proxy pro několik hostů
- apache2 (4 nenáročné virtualhosty) + php + mariadb
- tvheadend, 2 DVB-T2 tunery
- samba share
- chronyd + gpsd
- avahi-daemon
- rsyslogd
- snmpd
- mosquitto

Orange Pi 3 LTS, 2GB RAM, Armbian 23
- RTL-SDR receiver, dump1090-mutability, agenti pro čtyři feedy
- OpenWebRx

Většinu času se stroje v podstatě flákají v idle a jediné významnější loady vycházejí ze Zabbixu. Spotřeba HP EliteDesku je 8W, RPi4 žere 5W, OPi3 žere 3.8W.

Tudíž když to shrnu, hledám nějakou mašinku typu toho EliteDesku (ten budu potřebovat použít jinde), aby to žralo v idle míň jak 20W, nacpal bych do toho aspoň 16GB (lépe 24 nebo 32GB) RAM a komfortně bych na tom rozfungoval jedno VM s Windows a dvě VM s Linuxem. CPU asi nijak zvlášť nehraje roli (jen by to samozřejmě chtělo VT-x).
Budu potřebovat promapovat fyzické USB porty dovnitř VM - nějak jsem nedohledal, zda to vyžaduje nějakou featuru CPU (VT-d by se měl týkat PCI, nevím jak u USB).
1U form factor by byl obrovský plus, ale klidně to položím na poličku (a nebo "bare motherboard" položím do prázdného 1U kejsu).
Ale nejvíc jde asi o tu "idle" spotřebu, pojede to 24/7/365.

Co by vás napadlo za optimální mašinu? Klidně i jen inspiraci (nebráním se i nějakému miniITX či tak nějak, nebráním se bastlení, určitě hraje roli i cena)

Virtualni server u některého providera, tam přesunout aplikace, které už současný lab nestíhá a ostatní nechat jak je? Raději bych víc zařízení, než jedno. Když se něco pokazí, tak není hned vše mimo provoz.

Pokud trváš na konsolidaci na jedno zařízení a pořád se to fláká, tak možná nějaké mini-pc?

Já jsem třeba začal používat MS Office pro rodiny. Za pár korun to vyřešilo dost věcí jako 1T záloha pro každého člena rodiny, data mimo Google ekosystem k tomu mám jeden virtuál u Contabo, ale tam zatim nic moc nejede. Jen to zkouším jestli a jak to pojede.
27
Hardware / Re:Flipper Zero - zkušenosti a zkoumání možností
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 12:16:49 »
Čau,
máte někdo zkušenosti s Flipper Zero? Bude se mi teď hodit na práci s čipy, ale chci prozkoumat další možnosti, co všechno se s tím dá dělat. Nezajímá mně gaming. Samozřejmě hledám na internetu, ale zajímají mně reálné zkušenosti kde to zařízení může být užitečné v naší kotlině. A taky pokud máte tip na dobrý eshop příslušenství/rozšíření, tak budu rád. Dík.

Ano mám zkušenost. Zamyslel bych se prvně jestli se ti Flipper vyplatí za tu cenu. Protože to na oko umí hodně funkcí a zároveň je to jen taková hračka co nic pořádně neumí. Potom musíš dokupovat moduly, vytvářet si vlastní. Ale to už se ti vyplatí koupit specializovaný HW na konkrétní use-case co potřebuješ.

Příklad,
1. RFID tagy to načítat, klonovat, emulovat umí. Ale nevyplatí se ti radši koupit Proxmark, který toho umí daleko víc.
2. Bluetooth (eg.: mouse jacking), Flipper v základu neumí, musíš koupit/vyrobit desku. Nevyplatí se ti radši koupit nRF52840 Dongle, kde stejně na určitý typ útoků potřebuješ 3x tyto zařízení. (přičemž umí daleko víc protokolů)
3. Zigbee to samé jako 2.
4. SDR, Flipper taky nic moc neumí. Spíš nic, než moc. Není lepší HackRF One (který má také určité omezení) popřípadě dražší SDR TRX.

takto můžu pokračovat.

Takže pokud dělám penetrační testování v terénu a potřebuju něco do kapsy co dokážu schovat a zároveň nemám problém bastlit si vlastní moduly. Tak se mi to "asi" vyplatí.

Pokud jen sedím doma a všechno dělám v laboratorních podmínkách, tak bych řekl že nevyplatí.

ps.: nemusím doufám zmiňovat, že se bavím jenom o povoleném penetračním testování/red teaming.

28
Software / Re:BTRFS replace - zapisuje něco na původní disk?
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 12:12:46 »
Ve zkratce, na tom disku na přesně dané lokaci je informace "tohle je btrfs disk" (to je ta magická hodnota) a v rámci replace příkazu se tahle informace smaže. Pro obnovu je potřeba ji tam zase vrátit (zapsat na konkrétní adresu toho disku). Komplikované je to tím, že superblok, co tu magickou hodnotu obsahuje, se kvůli odolnosti zapisuje duplikovaně na víc záložních pozic v rámci disku, takže to tam dělá 3x.

Ale je to dva roky stará odpověď, nevím, jestli se něco změnilo v superbloku, a nezkoumal jsem, jestli se ty adresy záložních superbloků posunuly.
29
Sítě / Re:Routa nepřejde do stavu linkdown/dead
« Poslední příspěvek od mensinamlcici kdy Dnes v 12:11:22 »
Na ciscu bych použil udld, neni odpověď, shodím interfejs, ospf si toho všimne hned ... ?
30
Sítě / Re:Routa nepřejde do stavu linkdown/dead
« Poslední příspěvek od M_D kdy Dnes v 11:58:31 »
neregistrovany: BFD není rozšíření OSPF, je to dost samostatný framwork, kdy použití s OSPF je jedna z aplikací. Tady je pár oslavných slajdů v PDF, co vše je s tím zamýšleno řešit: https://web.archive.org/web/20051104185353/https://www.ripe.net/ripe/meetings/ripe-48/presentations/ripe48-eof-bfd.pdf
Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10