Poslední příspěvky

Stran: 1 ... 8 9 [10]
91
Sítě / Re:SIM karta pro příchozí SMS a hovory
« Poslední příspěvek od noob kdy 12. 02. 2025, 14:05:44 »
Před lety jsem někomu zařizoval ČEZ mobil. Faktura měsíčně za 0. Pokud se sem tam zavolá, po pár měsících pošlou fakturu na provolanou částku.

Podle webu to nejspíše nabízí stále.

Zajímaloby mě, kde přesně takový tarif inzerují.
Na webu ČEZ jsem našel nejlevnější tarif "0 minut" za 39,- měsíčně. To není špatné, ale pořád vede Kaktus :)
92
Server / Re:Utilizace disku zahlcuje celý server
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 12. 02. 2025, 14:01:29 »
...
Takže nezbývá asi než zapnout trim každé dvě hodiny?

Nikoliv, tím byste se možná pokusil řešít následek. Navíc není žádná jistota, že to i do budoucna pomůže, protože nevíte, proč se to děje.
Je tam určitá šance, že pokud ty ostatní tenhle problém nevykazují a je tam na oba RAIDy víceméně podobná zátěž, tak je prostě jeden kousek ze čtyřech vadný.
Ale jak jsme tu psali, abyste si to potvrdil, vyhoďte nejdřív ten podezřelý z RAIDu, neznám úplně jiný způsob, jak to zjistit. Pojedete chvíli bez redundance, ale jestli je to SSD skutečně nějak nakopnuté, má dlouhé latence a celý RAID na něj čeká, tak by ty problémy měly ustat.

Jinak samozřejmě, je pravda i to, že nezávisle na případném vadném kousku jde o entry-level consumer SSD. Jestli je ten server vytěžovaný a jde vám o spolehlivost a dostupnost, tak ty serverová SSD mají své opodstatnění a samozřejmě i důvody, proč pak stojí třeba dvakrát tolik.
93
Windows a jiné systémy / Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 12. 02. 2025, 13:59:14 »
Když jsem do mapy.cz chtěl doplnit přijezdové cesty k chalupám, které tu stojí 100+ let, tak jim to trvalo 2 měsíce. A to jsem si u nich ještě musel dělat seznam účet, a pak ho zase rušit. To samé jsem pak musel absolvovat u google. Oni mi sem totiž furt bloudili nějací doručovatelé a kurýři, protože nevěděli kudy dál, a už to bylo otravné. V OSM to byla práce na minutu.

Ona i ta aktuálnost mapy.cz je především díky OSM komunitě. Prakticky vše nové v mém okolí pochází z OSM, kam jsem to sám už před dlouhou dobou doplnil. Seznam na tom má pramalý podíl. Přesto ale zdá se při importu dat z OSM nepřebírají určité typy cest, takže některé cesty zdánlivě končí v poli, i když cesta dál pokračuje.
94
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy 12. 02. 2025, 13:33:37 »
No, já bych ten disk osobně teda vyhodil a pořídil něco vhodného pro servery.
95
« Poslední příspěvek od Darkhunter kdy 12. 02. 2025, 13:18:39 »
Tak jsem to dále zkoumal. Když spustím fstrim, tak to zhruba 2 hodiny je ok a pak postupně to jde do toho maximálního loadu. Vidím i jak utilizace časem stoupá. Pro všechny FS, které jsou na ext4, jsem zapl discard, ale nepomohlo to. Takže nezbývá asi než zapnout trim každé dvě hodiny?
96
Windows a jiné systémy / Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Poslední příspěvek od Tomas-T kdy 12. 02. 2025, 12:47:53 »
Já si na aktuálnost mapy.cz tedy nemůžu stěžovat, všude, kde se pohybuju (pěšky, na kole) je to OK.
Dokonce, když jsem jim jednou do formuláře nahlásil chybně umístěný vrchol jedné hory ve Venezuele (o 10 km, výška vůbec neodpovídala vrstevnicím), tak to sami v OSM opravili.
Jediné, s čím trochu bojuju, je plánování trasy na kole (výběr silniční/horské), ale i to se má prý brzy vylepšit a v nabídce přibýt gravel (umožní zkombinovat nezpevněné cesty i silnice I. třídy v rámci jedné trasy).
97
O serveru Root.cz / Re:Mastodon - neskutečně otravná vyjíždějící animace
« Poslední příspěvek od Petr Krčmář kdy 12. 02. 2025, 12:17:04 »
Výborně, díky za potvrzení.
98
Sítě / Re:Nastavení a ověření DoH DNS na MikroTiku
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 12. 02. 2025, 12:11:12 »
Technitium neznám, na první pohled se to zdá, že tam jsou pohromadě všechny možné myslitelné fíčury a napsal to víceméně jeden člověk z Bombaje úplně zgruntu, aniž by to využívalo nějaké další hotové komponenty.
Což je svým způsobem obdivuhodné, ale asi by to chtělo fakt otestovat. Zas na druhou stranu, jestli je to na domácí síť a dá se to případně snadno nahradit, tak to nemusí být tak úplně kritická věc.
Měli reportovaných pár CVEček, takže se tím evidentně někdo zabýval. Podle changelogu to vypadá, že je i fixli.
https://github.com/TechnitiumSoftware/DnsServer/blob/master/CHANGELOG.md
Ale je to teď opravdu pohled z rychlíku.

Jak jsem psal a vysvětloval předtím, já nejsem obecně moc fanda těch sinkhole DNS. Takže pokud by tam ta filtrace byla aktivní (nevypadá, že by se dala explicitně povolit jen pro určité hosty) a používaly se tam hromady filtrů z nějakých anonymních blokačních seznamů, tak bych to měl spíš jako sekundární, ručně volitelný DNS server. Tzn. nechal bych pořád běžet ještě normální DNS server/forwarder, nejspíš bych ho přiděloval jako výchozí z DHCP a pouze u těch klientů, kde bych manuálně přenastavil DNS by pak byla aktivní filtrace.
Ale to samozřejmě záleží na vás, jak k tomu přistoupíte.
99
O serveru Root.cz / Re:Mastodon - neskutečně otravná vyjíždějící animace
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy 12. 02. 2025, 12:04:18 »
Tak jsem se dopátral k rozšíření Graze, koukám, že včera proběhla nějaká aktualizace, tak se asi léta nefunkční věc zas aktivovala. Zlikvidováno, možno uzavřít, díky.
100
Sítě / Re:Nastavení a ověření DoH DNS na MikroTiku
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy 12. 02. 2025, 11:29:08 »
ak je to myslene z pohladu vyvojarov, ze je to ich vlastne riesenie, tak aj PiHole je vlastne riesenie tych yvojarov

PiHole je zlehka upravený dnsmasq plus omáčka kolem. Jako nevím, kolem se kolem toho motá lidí, aby to bylo nějak delší dobu udržitelné, nebo jestli ten kód někdo někdy aspoň zlehka zkoumal.
Stran: 1 ... 8 9 [10]