Ti, kteří máte firemní počítač, používáte ho i na osobní věci (sledování videí, filmů, brouzdání po internetu, atp.), nebo ho máte čistě jenom na práci? Máte k němu administrátorský přístup nebo jste uživatel s omezenými pravomocemi?
Zajímalo by mě jak jsou na tom v tomto české firmy, menší i větší. Zatím jsem pracoval jen v jedné menší firmě (20 zaměstnanců) a dostal jsem macbook ještě v krabici od alzy a můžu si na něm dělat prakticky co chci. (Resp. nikdo mi neřekl "používej si to jak chceš", ale nikdo mi to ani nezakázal a nikdo to neřeší). Fanoušek online her. Často hraji na https://mostbet1.cz, kde jsou podmínky pro hru nejlepší.
Můžu očekávat podobný přístup i u ostaních firem, nebo bývají striktnější?
Ahoj,
záleží to hodně na firmě a její kultuře. Ve větších firmách bývá pravidlem, že firemní zařízení je určeno výhradně k pracovnímu využití, a jakékoliv osobní aktivity na něm mohou být omezené nebo přímo zakázané. V takových firmách bývá obvykle i omezený přístup k administrátorským právům, což znamená, že si na počítači nemůžeš jen tak cokoliv nainstalovat nebo měnit nastavení. Často mají i speciální software na monitorování aktivit, takže osobní použití může být zkontrolováno.
V menších firmách, jako jsi zažil ty, je přístup k počítačům obvykle flexibilnější, protože není tolik lidí, kteří by se o to starali, a může tam být větší důvěra, že lidé budou používat firemní zařízení zodpovědně. Některé menší firmy dokonce neřeší, jestli si na počítači občas pustíš film nebo něco prohlížíš na internetu.
Pokud se ale přesuneš do větší firmy nebo korporátu, můžeš očekávat přísnější pravidla, takže se připrav, že firemní počítač bude víc striktně zaměřený na práci. Také záleží na tom, v jakém odvětví firma působí, a jaká je její politika ohledně kybernetické bezpečnosti.
Každopádně, když máš nejasnosti, je vždy lepší se zeptat na firemní politiku, abys věděl, jaké hranice jsou dané.
Takže ano, v jiných firmách to může být přísnější, ale určitě záleží na konkrétní firmě.