Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Windows a jiné systémy / Re:Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 11:11:00 »
Steam Proton je ale jen pro Linux? Zkousel jsem nejake hry na macbooku s M4 Max a je to fakt bozi hardware. Ale ve Steamu pro macos je jen velice malo her a zadny Proton jako v Linux verzi tam neni (?) a na Windows hry je treba placeny CrossOver  ...
Ha, pravda, omlouvám se za mystifikaci, na Macu je potřeba si Wine řešit samostatně - ať už placený CrossOver, nebo free tooly jako WineSkin. Očividně jsem Win-only hry už nějakou dobu pouštěl jen na desktopu s Linuxem. :D
2
Sítě / Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy Dnes v 11:07:36 »
Televes, viz výše, fungovat bude (používá pásmo do 200 MHz).

Televes je PŘÍŠERNĚ drahej, master přes 1000€ a stanice tuším kolem 150€. To je vyhazování peněz
To je pravda. Možná se ale dá ještě sehnat starší model Ref.769201, který stál tuším kolem 6-7t. Kč a fungoval dle nastavení jako master nebo slave, takže stačily dva kousky a bylo to. Akorát ta rychlost byla jenom kolem 200 Mbps.
3
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 11:06:53 »
G.hn má své využití a svůj půvab, ale taky to není silver bullet. Ohledně MoCa jsem nenašel až tolik podrobností ohledně modulace, ale wikipedia uvádí aspoň frekvenční plán a fakt, že i zde se jedná o sdílené médium s half-duplexním provozem na bázi TDMA. Základní fyzika patrně bude platit pro obě technologie podobně.

Možná v rovině frekvenčního plánu bych okomentoval, že sice obě technologie chodí až někam ke 2 GHz, ale zatímco MoCa začíná někde na 450 MHz, G.hn teoreticky umí využít pásmo už někde od 2 MHz. Což je relevantní v situaci, kdy řešíme několik set metrů koaxu, který bude mít na 1 GHz na té vzdálenosti snadno kolem 60 dB útlum. Ale na 100 MHz třeba jenom 20-30 dB. Což je rozdíl mezi go a no-go. Požadované megabity se na vyšších frekvencích snáz poskládají do frekvenčního pásma, na nižších frekvencích do útlumového budgetu (jde o využitelný odstup signál-šum na přijímajícím konci). Obě zvažované technologie každopádně "trénují" frekvenční charakteristiku kanálu / dostupnou šířku pásma a hloubku modulace napříč spektrem, dokonce se teoreticky umí "vyhnout" úzkopásmovému rušení (OFDM, redundantní počet subnosných, FEC).

Zdá se, že obě zmíněné technologie "ethernetu po koaxu" používají konektory z oboru "konzumní audio-video techniky", tzv. "F", což dále ukazuje na koax o jmenovité impedanci 75 Ohmů. Inu proč ne, tenhle konzumní sortiment a 75Ohm impedance vykazuje relativně dobrý poměr "bang for the buck", ve smyslu "měrného útlumu dostupného za peníze", ve srovnání s profesionální 50-Ohm sférou. Jako takový referenční kabel bych zvolil teoreticky tuzemský a vcelku neznačkový CB113UV od EMOSu. Trochu dumám, jestli ten produktový list nekecá, protože hodnoty útlumu třeba na 100 MHz (5,8 dB / 100m) jsou až nepravděpodobně dobré, pokud srovnám s ještě tlustšími komoditními RG6 nebo RG11. CB113UV se prodává běžně ve 100m klubech, viděl jsem i balení 250m. Taky jsem zaznamenal bílého bráchu CB113 v balení 500m, ale ten není UV-stabilní. Kabel se dá samozřejmě taky naspojkovat někde cestou...

Mimochodem potkal jsem taky kabel zn. Schwaiger tlustý asi 8 mm, který se tváří velmi sebevědomě, ale zřejmě je tlustý spíš svým pětinásobným stíněním (má údajné potlačení přeslechů -135 dB) ale nemá vůbec udávaný měrný útlum podle frekvence...

Co mi z toho plyne:
- budete pozorovat nějaké omezení datové průchodnosti podle kvality koaxu a délky trasy
- může se lišit reálně dosahovaná průchodnost a spolehlivost G.hn vs. MoCa
- ten přenos je každopádně half-duplexní a TDMA, takže bude mít delší ping round-trip než nativní symetrický Ethernet

Ohledně jištění proti přepětí:

- galvanický izolátor má izolační pevnost řekněme pár set Voltů až kolem 1 kV. To Vás před bleskem samo o sobě neochrání.

- galvanický izolátor za stovku, to jsou dva keramické kondenzátory v plastovém pouzdře s dvěma konektory. Spodní konec frekvenčního rozsahu je omezený kapacitou použitého kondíku. Pokud použijete příliš velký kondík, popřete ochranný efekt, a taky si patrně zhoršíte šířku pásma směrem nahoru, protože ESL (což by ale tady nemuselo tolik vadit, protože kabel utlumí vysoké frekvence ještě mnohem hůř, takže modem stejně využití horního konce pásma omezí). Tuším jsem zahlédl, že běžné "televizní" oddělovače mají udávanou šířku pásma třeba 5 - 2000 MHz... no budiž. (Mimochodem oddělení signálovým trafem není úplně řešení, protože izolační pevnost nemusí být lepší, trafo chodí tak do nízkých stovek MHz, a taky spodní konec pásma bude mít relativně nevhodně vysoko.)

- koaxové bleskojistky pro širokopásmové použití se dělají s plynovým jiskřištěm. Které má zápalné napětí třeba 70 Voltů. Bohužel pro signálové přenosy nemůžete použít transil (natožpak varistor) protože parazitní kapacita a nelinearita hodí vidle do pokročilých modulací (QAM/OFDM). Pokud použijete transil dostatečně maličký, aby nemrvil přenos, tak zas bude postrádat "ochranný účinek" (energetickou odolnost).
Výborným a lineárním svodičem je zkratovaný čtvrtvlnný pahýl - jenomže ten je úzkopásmový, a z praktických důvodů realizovatelný tak od stovek MHz výš. Šířka pásma je pár desítek procent kolem jmenovitého laděného středu, kde se pahýl chová "jako že tam není" (nekonečná impedance). Takže když si pahýl naladíte třeba na 500 MHz, na nějakých 100 MHz se bude chovat jako prakticky dokonalý zkrat pro užitečný signál.

- optimální ochrana proti přepětí je svodič a za ním galvanická izolace. Svodič je první na ráně, schytá energii výboje a ořízne smetí na únosné napětí, které pak už nepřeskočí oddělovací mezeru. I tak se ale může stát, že oříznutá VF energie proleze oddělovačem v dostatečné síle, aby zničila signálový vstup. Dosáhne nicméně kýžené ochrany zdraví a zamezí požáru. Svodiče se případně dají osadit v kaskádě více stupňů, se sestupnou energetickou odolností a vzestupnou rychlostí reakce - takhle to chce norma EN62305.

- čím kvalitnější použijete koax, tím bude dražší, a tím větší bude mít průřez mědi = tím kvalitněji přivede přepětí z okolí, a tím silnější svodiče byste teoreticky měl osadit na konec (pro shodný ochranný účinek).

A teď si proti tomu postavte singlemode optiku:
- dokonalá galvanická izolace (pokud nepoužijete kabel s kovovým nosným lankem)
- prakticky nekonečná šířka pásma. Osaďte si transceiver podle svého vkusu.

BTW respect k tomu co psal @neregistrovany - má zjevně praktické zkušenosti přímo s technologií ethernet over coax. Já tahám po koaxu nějaké mezifrekvence, data jsem na větší vzdálenost držel v ruce jenom na SHDLS (po různě kvalitním twistu).
4
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 10:52:15 »

Televes je PŘÍŠERNĚ drahej, master přes 1000€ a stanice tuším kolem 150€. To je vyhazování peněz
5
« Poslední příspěvek od Tom5 kdy Dnes v 10:52:15 »
Jediný větší projekt, co se o to snaží, je https://asahilinux.org/about/. Ale nevím, jak moc je to produkčně použitelné, i když vynecháme fakt, že je potřeba být o několik generací HW pozadu.

On je obecně problém arm notebookama. Nevím, že by na nějakém běželo FBSD. MS má svůj Surface X Pro, ale existuje nějaký armový notebook, kde by běžel slušně Linux (GPU, audio, toupad, USB-C, WiFi, BT, power mgmt, ...) a bylo by to zároveň rozumně výkonné (v porovnání s běžným x86-64) a šel by sehnat u nás?

6
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy Dnes v 10:43:27 »

MoCa podle mě - na tu vzdálenost - ne, protože pracuje na frekvenci 1125 - 1675 MHz, což znamená, že útlum signálu u koax. kabelu Belden PRG11 bude cca 20dB na 100m, plus k tomu útlum v konektorech, což bude už moc, aby to fungovalo spolehlivě. On taky výrobce dobře ví, proč kolem toho tak mlží a záměrně neuvádí žádné bližší údaje, např. výstupní úroveň MoCa a tabulku přenosových rychlostí v závislosti na útlumu koax. kabelu (čím větší útlum, tím pochopitelně i nižší rychlost).
7
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 10:37:16 »
Skusim este pockat ci sa tu neobjavi niekto so skusenostou s koaxom v podobnych pripadoch.

Už jsem tu linkoval náš katalog, takže disclaimer: Prodáváme to

Data přes coax děláme 15 let, takže zkušenosti jsou. Podzemní instalaci jsme pravda ještě nedělali, ale (pokud to bude v chráničce - nepoteče do toho voda) nebude se to lišit od nadzemních instalací, jen s tím rozdílem, že můžete použít UV nestabilní (levnější) kabel. Kabel protáhnete, našroubujete F-konektory, případně stínění JEN NA JEDNOM KONCI (!!) uzemníte. Zapojíte modemy (naše mají spotřebu 3.5W v klidu a 4.5W s plným vytížením) a jedete. Není nutná žádná konfigurace, pokud chcete monitoring tak si v modemech nastavíte IP adresy (v4 nebo v6). Na 300m to pojede full rychlostí s velkou rezervou (dosah s full speed je 800m, se sníženou až 1km).
8
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 10:34:12 »
Jen drobná poznámka, ty současné armové verze jsou, vzhledem k rozměrům a výdrži, celkem slušně použitelné i na to hraní. Včetně malého Airu a Windows her (Steam Proton).
Steam Proton je ale jen pro Linux? Zkousel jsem nejake hry na macbooku s M4 Max a je to fakt bozi hardware. Ale ve Steamu pro macos je jen velice malo her a zadny Proton jako v Linux verzi tam neni (?) a na Windows hry je treba placeny CrossOver  a v nem Windows verze Steamu a jen v nem jedou Windows hry. Ale jedou fakt dobre i v nativnim Retina rozliseni.

Bohuzel mi nezafungoval Xbox USB gamepad protoze je to od nejake verze macos rozbite
https://github.com/Heroic-Games-Launcher/HeroicGamesLauncher/issues/4519
tolik k tomu ze vsechno jede a updaty macos nic nerozbijeji :-) Ale bluetooth gamepad zafungoval.

Ten hardware je super (teda krome leskleho displeje, to jsem nevericne koukal ze leskly displej dnes nekdo mysli vazne) ale software nic moc, v necem je to jako se vratit zpet do 90tek a doby Windows 95. Je to minoritni uzavreny system a je to videt. I na mentalite apple fans v ruznych diskuzich kde se resi problemy. Takhle se lidi okolo Windows  chovali v tech devadesatkach.
9
Bazar / Daruji 3× Wi-Fi router, 3× RouterBoard, 2× LTE modem
« Poslední příspěvek od PitB kdy Dnes v 10:21:41 »
Daruji:
2x Mikrotik RBSXTR SXT LTE6 kit (bubínek)
3x Mikrotik RB 750Gr3, jeden bez zdroje
1x ASUS RT-AC66U
1x TP-LINK TL-WDR3500
1x D-LINK DGS-1016D

Vše použité, funkční, bez poškození
Osobní odběr ideálně all-in-one v Brně - Komárově po předchozí domluvě.
10
Hardware / Re:PC sestava pro Linux
« Poslední příspěvek od Vít Šesták (v6ak) kdy Dnes v 10:14:46 »
Z hlavy nevím, ale minimálně u starší generace (Zen 3) znamenalo X3D pro mé použití horší výsledek za více peněz. A zvlášť pokud bych to srovnával s modelem ve stejné cenové hladině (tzn. vyšší model, ale bez X3D), rozdíl už může být značný.

Kolik s tím strávit času – otázka preferencí. Dneska bych asi sestavu naházel do Perplexity, popsal svoje použití a požadavky, zapnul režim Labs, a dostal bych nějaký feedback i se zdroji. Nebude to dokonalé a nevěřil bych tomu bezmezně, ale na poměr cena (tzn. strávený čas) / výkon (tzn. dobrý výběr) to může být celkem dobré.
Stran: [1] 2 3 ... 10