1
Sítě / Re:Cena ethernetového kabelu pro 40Gbps CAT8
« Poslední příspěvek od mikesznovu kdy Dnes v 10:37:06 »Díky z vášnivou debatu. Já jsem třeba nevytáhl ani z 5Gbitu, tak se ptám spíš teoreticky. On ten kabel je plochý a textilně opletený a nedá se libovolně kroutit jak klubko provazy - svinuje se jen do spirály - jde kroutit jen v rovině.
na wikipedii je to krásně rozepsaný, každý standard (i ty neprosazený) bandwidth, symbol rate, bits/Hz, schéma
a podle mě se hledá, jak schovat víc bitů na Hertz + zajistit DC balance, minimalizace rušení ("TMDS") a ještě hlídání dlouhých sérií nul (jako gray/BCD code ) a ještě samopravné mechanismy , Trellis (dokonce i kodování datastream na symbolybere ohled i na sousední pár), viterbiho kódy
No otázka je, co považovat za vícestav.modulaci , on i ten gigabit má nějaký PAM5 nebo PAM16. AI mi dávala šílený odpovědi, fakt je tam napětí -15až15V? Jestli kromě QAM (fáze+amplituda) taky tam patří i PAM.diskrétní napěťové úrovně
BTW metalickej transceiver už na 10Gb jede nějakou vícestavovou modulaci, na 40Gb tím spíš, musí to trénovat frekvenční přenosovou charakteristiku trasy apod. Pravda taky je, že tyhle vícestavové techniky se používají už i na optice.
na wikipedii je to krásně rozepsaný, každý standard (i ty neprosazený) bandwidth, symbol rate, bits/Hz, schéma
a podle mě se hledá, jak schovat víc bitů na Hertz + zajistit DC balance, minimalizace rušení ("TMDS") a ještě hlídání dlouhých sérií nul (jako gray/BCD code ) a ještě samopravné mechanismy , Trellis (dokonce i kodování datastream na symbolybere ohled i na sousední pár), viterbiho kódy