Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Kde koupit 10m HDMI kabel?
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 13:33:37 »
Pardon - ten dodatek se jmenuje HDMI® Cable Power :)
2
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 13:26:00 »
Odpojitelné přechodky HDMI-D na HDMI-A součástí kompletu, optické vlákno, HDMI 2.1.

Tady bych upozornil na jeden potenciální zádrhel. Až do HDMI 2.1 (2022), kde je dodatek o vlastnosti "HDMI Power" a 300mA na 5V, tak nebyl žádný dohodnutý standard, co by definoval, jaký má HDMI zařízení dávat proud.
Což bylo přesně peklo s různými kabely s integrovanými repeatery nebo AOC, které pak dost často prostě nefungují.
Ale i to, že má zařízení HDMI 2.1 nebo 2.2 automaticky nezaručuje, že to bude chodit. Protože tam právě musí být ještě ve specifikaci zmíněna ta vlastnost "HDMI Power".
DisplayPort to měl dřív a striktnější, u něj jsem nikdy neměl problém s AOC, které byly napájené přímo ze zařízení.
3
Odkladiště / Re:Jak správně přeložit „handle“?
« Poslední příspěvek od B.H.L. kdy Dnes v 13:25:42 »
Osobě bych řekl, že pokud je cílová skupina aspoň trochu technická, tak vůbec nepřekládat.

Jinak z Vašeho popisu mi přijde, že výstižný by mohl být systémový název.
4
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 13:09:21 »
Pokud to ma byt jen FHD / 1080p60 reseni, tak bych sel cestou konverze na 3G SDI a potahnul pouze koaxialni kabel. Na nej se koncovky nakrimpuji celkem v pohode.

To může být samozřejmě taky cesta, ale podle mě dává smysl jen v prostředí, kde už máš natahané ty SDI koaxy a zároveň víš přesně, že tam půjde jeden konkrétní druh signálu (třeba nějaký náhledový video monitor).
Jinak oproti tomu HDMI extenderu přes UTP za mě převažují spíš negativa.
- je to typicky dražší (převodníky, kabel)
- potřebuješ napájet obě strany
- má to jen vybrané režimy se standardními video rozlišeními, co projdou přes SDI (pokud to není specifické kombo přijímač/vysílač s funkcí DVI/HDMI extenderu jako dělal kdysi např. Blackmagic). Kdežto ty obecné extendery pracují typicky s normálními EDIDy a sink pošle podporovaná rozlišení, z kterých pak zdroj nastaví, co je třeba - může to být i něco s atypickým refreshem nebo poměrem stran.
- při použití s počítačem, konzolí se u 3G SDI přenosu zvolí bar. režim s rozdílovými složkami a 4:2:2 subsamplingem, což prostě vidíš třeba kolem diagonálních rozhraní u barevných ploch. Ano, sice existují i RGB 4:4:4 video režimy po SDI, ale pak už je potřeba 6G nebo 12G SDI, aby ses tam vešel s FHD a 50/60p.
Oproti tomu HDMI extender to typicky dá nativně v RGB, pokud je monitor/sink umí.
- rozbije to ověření HDCP (může a nemusí být problém podle aplikace) a vlastně všechno, co potřebuje obousměrnou komunikaci (CEC, auto-lipsync atp.)
5
Server / Re:Hosting pro Python à la PHP hosting
« Poslední příspěvek od by_cx kdy Dnes v 12:57:23 »
Spoluvlastním Roští.cz, tak bych chtěl reagovat na diskusi o databázích.

Možná jim křivdím, ale čekal bych, že to bude stejný jako s vytěžováním CPU toho sdíleného serveru - budou mít nějaký monitoring a když jim bude připadat, že někdo žere moc, tak ho časem odstřihnou. A do té doby to ostatním holt pojede blbě. Za 80 korun měsíčně člověk nemůže čekat moc zázraky.

Databáze v administraci jsou sdílené, tzn. na jedné instanci PgSQL a MariaDB běží více uživatelských databází. Takovéhle databáze jsou omezené počtem dotazů za hodinu. Problémy s výkonem tam běžně nemáme. Prakticky vždy to náš monitoring chytí dřív než to způsobí nějaký problém. Pokud někdo používá databázi nad nějaký běžný průměr, tak se s ním snažíme domluvit. Většinou stačí přidat index nebo upravit nějaký neefektivní SQL dotaz.
6
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 12:35:29 »
Chtělo by to kontext - větu ve které to chceš použít.

Jednoducho handle ako nazov pre policko vo formulari, pripadne ako sucast popisu takehoto policka.

Aktualne som pouzil vyssie uvedene madlo(eventualne som zvazoval klucka, rucka, porisko) a v popise "identifikator kanalu...".

Ide primarne ale aj o to ze "handle" sa pouziva rozne v texte na inych strankach, takze ja musim zachovat unifikovany nazov a nemenit to podla toho co sa mi paci a nepaci. Handle ma specificky vyznam skratka takze sa nemoze zamienat ako sa mi zachce. Napriklad "id kanalu" je kompletne zle lebo kanal ma aj id objektu, takze to je zase uplne iny udaj. Handle znamena globalne unikatny mechanicky nazov objektu proste.
7
« Poslední příspěvek od Tomáš Vála kdy Dnes v 12:31:48 »
Pokud se skutečně protáhne micro HDMI koncovka včetně pouzdra (což není tak jisté), tak za mě jednoznačně něco takového. Odpojitelné přechodky HDMI-D na HDMI-A součástí kompletu, optické vlákno, HDMI 2.1.
https://www.conrad.cz/cs/p/maxtrack-hdmi-kabel-10-m-cerna-c504-10ml-8k-uhd-hdmi-kabel-3307075.html

Provozuji 15m HDMI 2.1 na podobném kabelu, akorát s HDMI-A koncovkami, od jiného výrobce, a úplně v pohodě. Je třeba počítat s dodržením doporučeného poloměru ohybu, který je logicky větší než u drátu, ale není to žádné drama, záleží na konkrétní situaci.
8
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 12:18:36 »
Pokud to ma byt jen FHD / 1080p60 reseni, tak bych sel cestou konverze na 3G SDI a potahnul pouze koaxialni kabel. Na nej se koncovky nakrimpuji celkem v pohode.
9
« Poslední příspěvek od Tonda kdy Dnes v 12:06:39 »
Z toho co nabízí Google Translator se mi nic nelíbí, ani z toho co tu padlo, přelož to jak si sám napsal jako "id kanálu" nebo "identifikátor kanálu"

Chtělo by to kontext - větu ve které to chceš použít.
10
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 12:01:26 »
Ako by ste prelozili slovo "handle" ktore reprezentuje id kanalu na youtube, ako youtube.com/@fooBar, pripadne uzivatela na twittri ako tritter.com/@hello_world ?

V tomto kontextu bych to překládal jako účet a četl to bez zavináče - schválně dejte příklad v jaké formě to chcete použít.
Stran: [1] 2 3 ... 10