Poslední příspěvky

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Studium a uplatnění / Re:Jak se co nejrychleji posunout v IT? Nějaké tipy rady?
« Poslední příspěvek od martyd420 kdy 08. 03. 2025, 17:08:37 »
Proč? Docela mě nedávno překvapila poptávka po Pythonu, taková nebývala.
Já to beru jen jako snadný vstup do oboru. Nakonec si stejně každý najde svůj jazyk.
[/quote]
Jinak naprostý souhlas s peete, ta doba není vhodná, ted určitě ne pro každého. Juniorů je dnes na každém rohu plný kyblík a každý si nabere kolik potřebuje. A je to právě o tom, co člověk udělá "navíc" - vlastní projekty, široký rozhled, mimořádný zájem o obor a související technologie, prakticky každodenní sebevzdělávání. Junior životopisy v pdf/docx a podobné zvrhlosti zapadnou už v mailboxu, dnes musí být vidět, že to ten člověk myslí vážně a má aspoň osobní web se zdrojákem na githubu, apod.
22
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 08. 03. 2025, 16:39:08 »
Jinak ano rozhodně se dá v IT vydělat tolik, ale už to chce jistý metody. Jeden můj bývalý kolega mi řekl že dělá 2 zakázky najednou a firma mu to toleruje. Dosahuje tak skoro 400k měsíčně v praze,

Tak ona je v tomhle případě spíš otázka, jestli to tak i chcete. Ano, dokud člověk nemá rodinu a neví co s volným časem, asi fajn, ale já osobně třeba chci dělat i jiné věci, než trávit šestnáct hodin denně za monitorem. Relativně krátkodobě to lze ale nejpozději po pár letech to zavání problémy. Zdraví fyzické i psychické kafem ani energiťákem fakt neošidíte, člověka to časem dožene a není to pak fajn. A nejhorší je, že dožene i po dost letech; fakt neplatí, že když jste mladý, je to v pohodě. O to horší to pak bude později.
23
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 08. 03. 2025, 16:34:55 »
Přijde mi, že zkušených lidí o moc víc není. Končím teď s jedním projektem a poptávka po zkušených vývojářích mi přijde podobná jako dřív. Jako ano, dřív to bylo vyložené zoufalství že strany firem, to teď asi není. Někde jsem slyšel názor, že to celé vzniklo dotovanými v podstatě masovými rekvalifikacemi, které teď sice mají končit ale na trh vrhly spoustu juniorů -- navíc v nevhodnou dobu -- co se na něm chtějí nějak chytit.
24
« Poslední příspěvek od peete kdy 08. 03. 2025, 16:14:11 »
Gratuluji, začal jste ve chvíli, kdy je nejtěžší zíkat práci programátora za posledních mnoho let. Obrovský převis lidí, kteří se učí a málo míst. Nezájem o juniory. Nepříliš stabilní ekonomika a politická situace - firmy neradi investují, když neví, co bude. Na každé místo programátora se hlásí desítky až stovky lidí. Položte si otázku - co uděláte pro to, abyste byl lepší než oni, a budete? Konkurence u Javy a pod. je taková, že ani snad ani nemá cenu se to učit na nějakém kurzu (Java je ostatně nezajímavá nebo "samozřejmá", na interview budou chtít spíše detialní znalost Javového frameworku Spring). Nabídek Pythonu není zas tolik a umí to fakt i děcka (opět Python je naprosto nezajímavý (samozřejmý), co se očekává je Django). Stejně tak je to se všemi ostatními jazyky, ty už jsou jakousi samozřejmostí, je třeba umět frameworky, knihovny, prostředí jako Bootstrap, React, Node.js, backendové web frameworky jako Laravel/Nette a tak dále. Nemáte-li za sebou reálné projekty, nikdo se s vámi nebude ani bavit. Pokud se chcete do IT nějak dostat, udělejte to protekcí přes známé. Nebo pronikněte do díry na trhu: zkuste jiné obory, DevOps, SAP, legacy technologie (Delphi, Ruby), low-code (PowerApps, Mendix - nutná plynulá mluvená angličtina). Nebo datová analýza, IT support, tester, ale opět - přetlak juniorů. Trváte-li na tom, že na to půjdete přes kurzy v zásadě od nuly, připravte se na mnoho set hodin učení, měsíce nebo roky procvičování a nabírání zkušeností a pak peklo u pohovorů, když poslete 100 životopisů a 5 vám odpoví, že nemají zájem.
25
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 08. 03. 2025, 15:42:04 »
Velmi zajímavé čtení je https://junior.guru/ - jen je to trochu už staršího data a je potřeba všechny výskyty slova "python" nahradit za "javascript a typescript"

Proč? Docela mě nedávno překvapila poptávka po Pythonu, taková nebývala. A stejně tak byste tam mohl napsat Java nebo C#. JS/TS někdo sice potřebuje často, ale často tam taky máte pravdu podmínky typu zkušenost 4+ let. Ostatně bodejť; ten JS zprasíte podstatně snáz než třeba ten C#. Vzít juniora je mnohem větší riziko. Zrovna včera mi někdo říkal, že i když musí seniorovi zaplatit čtyřikrát tolik, ten frontendový junior je kvůli tomu extrémně drahý takže pořád ho senior vyjde zřetelně levněji.
26
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 08. 03. 2025, 15:27:54 »
S jednou vyjímkou, když nás cca 20letý chlapec začasl poučovat, že vysoká škola je nanic. Člověk, který to jen neprochlastal a dělal si své projekty ví, že si toho dost odnesl.

Nejsem dvacetiletý chlapec a rozhodně jsem to ani nebyl já, ale kdybych měl vysokou školu zhodnotit, asi jediné, co bych řekl je, že odborné předměty bych tam v době mého studia mohl vyučovat a zbytek mě jen zdržoval a otravoval a víceméně už nikdy jsem je nevyužil. V podstatě ji považuji za ztracený čas. A to to byla jedna z těch lepších škol a fakult v ČR. Poznámka: nepiju a nikdy jsem nepil :D

Ale samozřejmě to platí pro toho, kdo ji jde studovat kvůli tomu, aby si udělal papír na hlavu na něco, co už dávno stejně umí.
27
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 08. 03. 2025, 15:22:35 »
Asi tak, jak napsal RDa. V IT nemáte dost peněz za to, že jste se naučil programovací jazyk a napsal pět set řádků kódu ale za to, že máte praxi, technologickou agilnost, přehled a tunu zkušeností. A tomu ještě taky trochu talent a určitý mindset. A ty se neobjeví samy a rozhodně vás je nikdo nenaučí na nějakém kurzu.

Rada je stejná jako obvykle: naučte se programovat, pak programuje rok dva něco vlastního co půjde na GitHub a bude to dávat smysl (a ideálně to bude něco inovativního a k něčemu opravdu užitečné) a mít dostatečnou kvalitu, pak se nejspíš někde chytnete jako junior za pár desítek tisíc a po dvou třech letech toho budete umět dost, pokud nejste neschopný, abyste mohl začít chtít víc. Víc v magie v tom není a pokud je, sem s ní  :D

S tím bych úplně nesouhlasil. Samozřejmě je dobré něco umět, ale podle mě jsou daleko cennější třeba soft skilly. Kolikrát už mi recruiter řekl že u nich je důležité hlavně vidět z nováčka odhodlání, schopnost se učit, ochotu a hlavně že interaguje a skvěle zapadne do týmu.

On se ptal, jak to udělat, navíc udělat rychle. Ne, že byste nemohl soft skills trénovat, ale je to podstatně náročnější než ty hard skills a ovlivníte je stejně jen částečně. A už vůbec je nenatrénujete doma sám. Odpovídal jsem doslova na jeho dotaz, jinak samozřejmě máte pravdu.
28
« Poslední příspěvek od martyd420 kdy 08. 03. 2025, 14:23:03 »
Dneska není problém naučit se v podstatě cokoli zdarma. Youtube je nacpaný k prasknutí velmi kvalitním contentem v podstatě ke každému jazyku, ke každé technologii, ke každému vývoji hardwaru, bezpečnosti, chirurgie, ...  Samozřejmě je tam i nějaký bezcenný balast, ale ten po pár hodinách snadno poznáš.

Ač z toho jazyka vůbec nemám radost, v současné době je jasná první volba pro začátečníka typescript / moderní javascript.
Co se týče webových věcí a té teorie jak funguje IT pohovor, co musí umět začínající programátor, apod. doporučuju kanál rob web s yablkom :) https://www.youtube.com/@RobWebSK/videos
Ten člověk prostě umí učit a má tam o dost souvisejících témat ohledně hledání práce, proč je životopis webaře v pdf ostuda, apod. Kromě toho free obsahu má i placený kurz přes skillmea 100% dotovaný pracákem

Velmi zajímavé čtení je https://junior.guru/ - jen je to trochu už staršího data a je potřeba všechny výskyty slova "python" nahradit za "javascript a typescript"

29
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy 08. 03. 2025, 13:28:09 »
Jsem v IT celkem nový a chtěl bych se co nejrychleji posunout. Máte nějaké tipy na kurzy? Našel jsem, že je možné získat 50 000 Kč od státu, potom kurzy na Udemy a nějaký český Sharp Programmer Academy. Máte s tím někdo zkušenosti?

Nejvíce mě zajímá právě Sharp Programmer – jestli to někdo nezkoušel koupit třeba na měsíc? Prezentují se jako "jediné kurzy, které ti poskytnou ty nejdůležitější informace, jak maximalizovat svou odměnu jako programátor", ale otázka je, jestli se tomu dá věřit.

Přijde mi super, že vysvětlují hlavně jak si vydělat co nejvíc peněz – tedy jak funguje IT trh, jak na pohovory, vyjednávání a podobně. Ne jen tupě učit jazyk a nazdar. Pořád se mi ale nezdá, že bych mohl mít v IT tolik peněz.

Díky
Marťas

Zační tím, že v současné době něco umíš a zkus programovat pro danou doménu. Něco, co vyřeší problém, který máš. Tvoje cena nebude, v tom, že jsi dobrý programátor, ale v tom, že znáš doménu, pro kterou se programuje. V IT není jen role programátora.

Toto může být dobrá výchozí pozice a pak to bude hodně o tom, že dokážeš sedět a učit se, číst, chodit na meetupy a povídat si s lidma, co dělají, jak to dělají. Nesetkal jsem se s tím, že když se někdo zeptal na nějakou věc, že by se mu ostatní smáli. S jednou vyjímkou, když nás cca 20letý chlapec začasl poučovat, že vysoká škola je nanic. Člověk, který to jen neprochlastal a dělal si své projekty ví, že si toho dost odnesl.

Základní dovednosti bych viděl Angličtina a psaní všema deseti.
Proč angličtina? Spousta zdrojů je jen anglicky, máš větší šanci, že i zaměstnavatel ji bude požadovat.

Proč psaní všema deseti? Je velmi pohodlné psát bez dívání na klávesnici, šetří to čas a oči, ale hlavně je to něco, co můžeš udělat teď hned. Učil jsem se deset - dvacet minut každý den, Pokud nevydržíš ani toto, tak ty hodiny a hodiny do učení programování nedáš.
30
« Poslední příspěvek od retFox kdy 08. 03. 2025, 13:14:25 »
Asi tak, jak napsal RDa. V IT nemáte dost peněz za to, že jste se naučil programovací jazyk a napsal pět set řádků kódu ale za to, že máte praxi, technologickou agilnost, přehled a tunu zkušeností. A tomu ještě taky trochu talent a určitý mindset. A ty se neobjeví samy a rozhodně vás je nikdo nenaučí na nějakém kurzu.

Rada je stejná jako obvykle: naučte se programovat, pak programuje rok dva něco vlastního co půjde na GitHub a bude to dávat smysl (a ideálně to bude něco inovativního a k něčemu opravdu užitečné) a mít dostatečnou kvalitu, pak se nejspíš někde chytnete jako junior za pár desítek tisíc a po dvou třech letech toho budete umět dost, pokud nejste neschopný, abyste mohl začít chtít víc. Víc v magie v tom není a pokud je, sem s ní  :D

S tím bych úplně nesouhlasil. Samozřejmě je dobré něco umět, ale podle mě jsou daleko cennější třeba soft skilly. Kolikrát už mi recruiter řekl že u nich je důležité hlavně vidět z nováčka odhodlání, schopnost se učit, ochotu a hlavně že interaguje a skvěle zapadne do týmu. Technické znalosti už si ho pěkně sami doučí (samozřejmě musí něco umět, a ne nic).
Ovšem mít i vlastní github portfolio je super, opět to ukazuje zájem. Ale to si může člověk splácat s chatgpt za pár dní, stejně se na to do detailů nedívají (respektive alespoň ne na pozice kam se bude hlásit takový junior).

Opět vyhrávají informace o trhu a jak Funguje. Pro mě nehrálo moc roli kolik toho umím, ale spíš kam se hlásím a jak jim tam zapadám do systému. Pokud senior předává všechny informace o tom co se on nebo i já za ty roky dozvěděli o IT trhu v takovém kurzu, tak to může mít pro začínajícího, který se tomu opravdu chce věnovat, fakt velkou hodnotu.
Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10