Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Odkladiště / Re:OSVČ a komunikace s OSPOD
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 09:01:25 »
Existuje více druhů datových schránek. Pokud podnikáte jako fyzická osoba (OSVČ), máte povinně zřízenou datovou schránku podnikající fyzické osoby (DS PFO). Přes tu s vámi budou úřady komunikovat v souvislosti s podnikáním.

Vedle toho si jako občan můžete dobrovolně založit datovou schránku fyzické osoby (DS FO). Přes tu s vámi budou úřady komunikovat v případech souvisejících s vámi jako občanem – např. byste tam dostal pokutu za překročení rychlosti.

Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) s vámi bude komunikovat jako s občanem (nedovedu si představit důvod, proč by s vámi komunikoval jako s podnikatelem), takže pokud máte datovou schránku fyzické osoby (DS FO), bude s vámi komunikovat přes datovou schránku.

Obecně pro orgány veřejné moci platí, že pokud má subjekt, se kterým chtějí komunikovat, zřízenou datovou schránku, musí mu úřední dokumenty zasílat prostřednictvím datových schránek – pokud to povaha dokumentu nevylučuje.

Tj. pokud máte příslušnou datovou schránku, OVM je vždy musí použít (pokud to nevylučuje povaha dokumentu, že by do datové schránky poslat nešel). Záleží ale na tom, zda máte odpovídající datovou schránku, tedy pro občanské záležitosti datovou schránku fyzické osoby (DS FO).
2
Vývoj / Re:Prečo nie je Lisp populárnejší?
« Poslední příspěvek od vcunat kdy Dnes v 08:23:37 »
U Lispů z hlediska syntaxe zvítězila jednoduchost na použitelností.  To kdysi možná nijak drastický rozdíl nebyl, ale dnes mi to přijde výrazné.

A pak jistě nepomohlo, že i ten mentální model je přinejmenším exotičtější, pokud ne těžší na uchopení, takže je těžší se do toho dostat.  Tohle se naopak časem trochu mírní, protože funkcionální uvažování se přece jen trochu rozšiřuje postupně.

S Pythonem bych nesrovnával, to je prostě úplně jiné.
3
Desktop / Re:Způsob používání klávesových zkratek
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 08:05:44 »
V IDE zkratky používám hodně, v prohlížeči trochu, v OS skoro vůbec.

Hodne me prekvapil MacOS jak jsou tam zkratky neergonomicky navrzeny. Na win+linux hodne vyuzivam insert/deletel/home/end/pgup/pgdown. Absenci techto Mac hodne trpi (hlavne forward delete a home/end).
Ano, na té jejich defaultné klávesnici je to peklo. Naštěstí existujou "větší" Mac klávesnice, kde tyhle tlačítka jsou (akorát teda stojí nesmysl nebo se musí koupit napodobenina), a pak se to používá skoro normálně.
4
« Poslední příspěvek od Ink kdy Dnes v 07:04:08 »
Není to taková sláva, jak se někteří tváří. Nepřináší nic moc navíc, jen problémy.

Problémy s Lispem nebo s Pythonem? Jaké problémy?

Nevlídná syntaxe, horší infrastruktura, méně knihoven. Tu první otázku nechám bez odpovědi, bylo by to nedůstojné řešit.

Tak pokud ti Python nevyhovuje, používej jiný jazyk. Je jich dost.

O nevlídnosti syntaxe Lispu se nedá mluvit. Je totiž až směšně jednoduchá, jednodušší to snad už nejde. Knihovny jsou, ale programátor si zpravidla navrhne svůj jazyk nad Lispem, ve kterém si pak napíše zbytek aplikace. Pokud nevíš, co je CAR a CDR, tak asi netušíš, o čem je řeč.

Ne, Kite, myslel jsem Lisp a domníval jsem se, že trollíš. Python je populární, takže tyhle věci má dobře. Lisp jsem zažil na škole, s Common Lispem i Scheme jsem se snažil sžít a nešlo nám to. Stejně tak v době, kdy jsem začínal s Linuxem, objevil jsem v distribuci Perl a Python (verze 1.5 nebo kolik). Z Perlu jsem se osypal, Python byl divný (pro člověka, který v té době drtil C a C++), ale cestu jsem si k němu našel. Programování je osobní věc a Lisp je a zůstane jazykem menšiny, zatímco Python je většinově akceptovatelný.
5
Odkladiště / OSVČ a komunikace s OSPOD
« Poslední příspěvek od mensinamlcici kdy Dnes v 06:50:34 »
Ahoj všem,

Máte prosím někdo přesné zdůvodnění, proč musí OSPOD  v komunikaci s OSVČ (tj. DS FO) používat datovou schránku? Nemůžu to  (zatím) nikde  najít,pan Peterka to kdysi psal na lupě, to pamatuju, dokonce se to probíralo v diskusi ... Ještě jsem to nenašel.

OSPOD tvrdí, že mi něco posílat nemusí (a ani nemůžou), soud s tím potíže nemá.
ISDS je pro komunikaci s OVM ... Což je jak soud tak i OSPOD ...

Děkuji za případné konstruktivní komentáře.

MM
6
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 01:30:02 »
Protoze o Lispu bude 99% textu v AJ, takze LLM bude davat lepsi odpovedi v AJ predpokladam.
Nevím, školy nemám, jen mě něco říká, že LLM a jejich jádro transformery, jsou takovým pokračováním NMT na steroidech, takže použitý jazyk bude mít vliv na to, jak moc dobře, špatně nebo kostrbatě ten model odpoví, ale ne na samotný obsah té odpovědi...
7
Bazar / Re:Prodám Orange Pi RV2 8GB RAM Single Board Computer
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 01:16:24 »
zajimal by me duvod proc tohle z ciny kupovat bez zaruky,
Dělal jste někdy (nejlépe ještě v době před C11, která přišla s Atomic) něco, kde jste musel řešit přístup několika jader k nějakému kusu paměti, takže jste musel řešit takové věci jako cache coherence a memory consistency, takže z té doby máte nějakej ten kód (a nejlépe jste to tehdy psal přenositelně, ale jediné dvě architektury tehdy byly i386 a x86-64)?

Jestli jo, tak Vám musí zasvítit oči pokaždé, kdy se k Vám dostane nějaká nová architektura pod ruce a prostě to musíte zkusit, jestli to bude fungovat i na tomhle. :D

Navíc dneska už (alespoň v tomhle oboru, ale třeba i v nástrojích apod.) je i Čína celkem v pohodě, ani záruku na věci v hodnotě kolem tisícovky bych nebral jako speciální výhru.

BTW Víte o tom, že RPi5 NVMe HAT neumí standardní 2280? 2230 má ufoun Alzák maximálně 2T, a proti 2280 navíc asi o litr dráž...

8
Bazar / Re:Prodám Orange Pi RV2 8GB RAM Single Board Computer
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 00:20:10 »
Mam to na experimenty. Pokusy portability, srovnavani vykonu. Ziskat zkusenosti a data, ktere vam porizeni RPi5 nema sanci dat. Kdyz mam takove obskurnosti, ktere v GCC uz nejsou.. tak zas cinska RV neni zadna podivnost. Neni to na desktop uziti, ani do "produkcniho" nasazeni, ackoliv produkci se u me mysli R&D.. tak bych rekl ze tedy jo, bude to slouzit ucelu nez to neumre.
9
Sítě / Re:DMZ na Proxmoxe : Síť-Vytvořit- nový bridge
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 00:05:41 »
Já bych to udělat tak, že bych dal Vytvořit - Linux bridge a do portů mostu nedal nic,...
Sice jsem moc nedával pozor, k čemu to, ale vyrobit na hostiteli soft-bridge, který zpočátku nebude mít žádné member porty, lze takto:

Kód: [Vybrat]
auto mojebr0
iface mojebr0 inet manual
    bridge-ports none
    ...atd...

Hodí se to obecně k vytváření čistě virtuálních segmentů sítě, izolovaných od fyzických ethernetů hostitelského stroje - do takového virtuálního L2 segmentu se později podle okamžité potřeby a situace mohou probouzet VM guesti, až na ně přijde řada v kaskádě závislých startů, nebo když správce nějakou virtuálku spustí dle svého okamžitého rozmaru.
10
« Poslední příspěvek od Kit kdy 01. 11. 2025, 23:38:31 »
Tady byl zase nekdo liny...

Když už si něco necháš generovat v AI, tak proč zrovna v angličtině? Ta je tvým rodným jazykem?

Protoze o Lispu bude 99% textu v AJ, takze LLM bude davat lepsi odpovedi v AJ predpokladam.

Tak zkus za tu jeho anglickou odpověď napsat slovo "česky" a výsledky porovnej.
Stran: [1] 2 3 ... 10