Poslední příspěvky

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Sítě / Re:Vhodný modem pro internet Vodafone Fibre
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 12:21:47 »
Na zákaznické lince mi řekli, že můžu mít svůj modem (protože ten ten jejich se mi nevleze do skříně), takže sonduju, jestli to někdo udělal tak jako já a nebo se většina prostě podřídí těm jejich dementním podmínkám.

Já jsem dělal v síti s Vodafone GPON, ale bylo to firemní připojení. Je tam jejich dodaný router Huawei s přepnutý do bridge, neměl jsem žádné ambice to řešit (stejně už to bylo nasmlouvané předtím). Tady to ničemu nevadí, je to prostě koncové zařízení v racku, co je dál propojené metalickým 1GbE, monitoruje jej a zodpovídá za něj ISP včetně všech nastavení.
Takže se hlásím do té druhé skupiny :)

Jinak nedávno se tu řešilo něco podobného, mrkněte na pár posledních postů, co by pro vás mohly být zajímavé.
https://forum.root.cz/index.php?topic=29970.0

V podstatě jsou tam dva aspekty pro jiné zařízení (ONT)
- podpora standardů vyžadovaných v jejich GPON síti
- zařízení se ověřují přes svá sériová čísla (případně ještě vendor ID). Tzn. pak ISP povolí číslo vašeho zařízení (ideálně, pokud obecně umožňuje provoz jiných ONT). Nebo jak je v tom vlákně zmíněno, některá specifická ONT umožní nastavit/klonovat libovolné číslo, které už tam předtím bylo připojené.
22
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy Dnes v 12:08:14 »
Tady je verze, ktera by mohla byt i celkem aktualni.
23
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy Dnes v 12:04:47 »
Citace
Aku specifikaciu?
Uvadza niekde Vodafon moznost pouzit vlastny GPON a co k tomu potrebujes?
Ano. Ale musite se k tomu dopatrat pres infolinku.
24
Hardware / Re:RPi 4 - zelená dioda rychle bliká
« Poslední příspěvek od filbarcz kdy Dnes v 12:01:08 »
Zkoušel jsem i oficiální nabíječku, ale stejně to pořád nefunguje ;(
25
Server / Nastavení DNS na hosting web a email server
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 11:43:45 »
Zdravím všechny a přeji vše nejlepší do nového roku.

Prosím o radu jestli mé domněnky jsou správné.
Jedné rozjíždějící se společnosti pro pomoc onkologickým pacientům pomáhám rozchodit řešení informačního systému (Odoo s modulem webovek) a mailserveru (mail-in-a-box).
Webovky (onkoněco.cz) mám nainstalovaný na VPS, tam jsem ty DNS záznamy u forpsi nastavil korektně a funguje to a teď jsem na jinou vps (jiná ip) nainstaloval mail-in-a-box.
Chtěl bych nastavit DNS záznam na email server box.onkoněco.cz plus další adresy co po mě ten mail-in-a-box chce. Pochopil jsem správně, že musím na forpsi a tam ty záznamy ručně nastavit(a vymazat dns záznamy od poskytovatele té druhé VPS na maily) ?
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak správně nastavit SSL certifikáty, abych je měl všude dobře (jak webovky - tam už je mám:onkoněco.cz i www.onkoněco.cz), ale nejsem si jist  jak to správně udělat na ty emaily. Musím ten certifikát vygenerovat pro každou doménu, nebo stačí si ty certifikáty překopírovat z první webovkové VPS na tu emailovou?

Děkuji všem za případné rady.
26
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 11:25:57 »
Kde jede VF přes Cetin, instaluje Cetin své jednoduché ONT a "zdarma". Kde jede VF přes TM nebo svou, instaluje ty hrůzy a platí se pronájem.
Uvedený ONT od TP-Linku XZ000-G7 se jeví pro GPON parametricky v pořádku, pro XGS-PON se nehodí - na 99% potřebujete GPON, ale je potřeba u VF ověřit podle adresy instalace.
A pak pozor - VF s nastavením nebo čímkoli nepomůže! Něco nejede, starej se, u nás je to v pořádku!

Díky za odpověď. Já to zkusím a uvidím. Pokud to půjde tak budu mít minimální HW zavřený hezky ve skříni a jako bonus nebudu platit pronájem něčeho, co vlastně vůbec nechci a nevyužiju.
27
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 11:22:43 »
To sice ano, ale pořád je to něco, co se nehodí do skříně, a co si musím od nich pronajímat.

Mám vybrané něco takového jako alternativu k tomu jejich modemu:

https://www.tp-link.com/cz/service-provider/gpon/xz000-g7/#specifications

Ale prostě nejsem síťař, takže nevim jestli někde není nějaký háček. Ale tu specifikaci GPON, co chcou, to splňuje.

Aku specifikaciu?
Uvadza niekde Vodafon moznost pouzit vlastny GPON a co k tomu potrebujes? Vsetci ISP sa tomu vyhybaju. Nijako ti v tom nepomozu a vsetko bude na tebe. Ja som nieco take vzdal. Tiez som chcel, co najjednoduchsi(nieco ako si uviedol ty, len od Huawei) aby to zralo, co najmenej a zaberalo, co najmenej miesta. Nastastie moj ISP dava jednoduchsi GPON/router zadarmo a mam ho prepnuty do BRIDGE modu a za tym moj router.

Na zákaznické lince mi řekli, že můžu mít svůj modem (protože ten ten jejich se mi nevleze do skříně), takže sonduju, jestli to někdo udělal tak jako já a nebo se většina prostě podřídí těm jejich dementním podmínkám.
28
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 11:20:33 »
Je to asi síť, která patří jen Vodafone, protože třeba tmobile na té adrese zapojit nelze. Já bych taky preferoval terminátora od Cetinu a problem solved. Takto mi zase nutí něco, co nechci.
29
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy Dnes v 11:18:36 »
To sice ano, ale pořád je to něco, co se nehodí do skříně, a co si musím od nich pronajímat.

Mám vybrané něco takového jako alternativu k tomu jejich modemu:

https://www.tp-link.com/cz/service-provider/gpon/xz000-g7/#specifications

Ale prostě nejsem síťař, takže nevim jestli někde není nějaký háček. Ale tu specifikaci GPON, co chcou, to splňuje.

Aku specifikaciu?
Uvadza niekde Vodafon moznost pouzit vlastny GPON a co k tomu potrebujes? Vsetci ISP sa tomu vyhybaju. Nijako ti v tom nepomozu a vsetko bude na tebe. Ja som nieco take vzdal. Tiez som chcel, co najjednoduchsi(nieco ako si uviedol ty, len od Huawei) aby to zralo, co najmenej a zaberalo, co najmenej miesta. Nastastie moj ISP dava jednoduchsi GPON/router zadarmo a mam ho prepnuty do BRIDGE modu a za tym moj router.
30
Sítě / Re:Školení firewallů
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 11:10:12 »

Samostudium už selhalo, než půjde dělat nějakou horší práci, chci mu dát šanci na normálním školení. Třeba se to prošťouchne... ::)
Si dobry clovek, ked mu davas moznosti a asi ti na nom zalezi. Avsak sam chlapec by sa mal pytat na nejake skolenie a teba ako sefa ziadat o schvalenie.
Ja nie s om z IT oboru, ale elektro a ked som veducemu povedal, ze o 2 tyzdne budu nejake prednasky a ci by sme ich nemohli zucastnit (neboli to zrovna skolenia, ale len prezentacie ohladom prepati (myslim saltek)), tak mi bolo oznamene, ze ak chcem, tak si mozem vziat dovolenku a mozem tam kludne ist.
Cize moj veduci mal opacny postoj ako mas ty.

To bolo asi tak 10 rokov s5. Goole uz fungovalo, ale bezne obyvatelstvo o AI ani netusilo. AI mi zatial vela pomohla, ale predpokladam, ze o 2-3 roky to uz bude o niecom inom.
Cize rychlo treba vyuzit AI kym to ide, lebo potom bude zneuzivat AI nas  ;)
Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10