Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Windows a jiné systémy / Re:Proč se mi vypnuly windows !???
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 12:45:02 »
Tohle by se na lepsich systemech nestalo.
https://fedoraproject.org/

No nevím, window manager mi už sletěl dostkrát. Což by se na "lepších" systémech jako Windows nebo macOS nestalo, že...  ;)

Nadšenci vám ale řeknou, že si to můžete sám opravit. Případně reportovat bug, se kterým vás budou posílat od čerta k ďáblu, protože distribuce je slepenec všeho možného, a nikdo vlastně za nic nemůže. A rozčilovat se a nadávat je taky zbytečné, protože je to zadarmo. :-)

Počítač je potřeba brát tak, že je štěstí, když chvíli funguje podle očekání uživatele.
2
Sítě / Re:Připojení ke SmartTV přes síť (ne bezdrátový displej)
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 12:21:38 »
Neznám úplně přesně všechny aspekty té konkrétní instalace, ale podle předchozích příspěvků bych se asi nejspíš klonil k nějaké variantě HDMI over Cat extenderu s dvěma krátkými HDMI kabely z notebooku a do televize.

Podle mých zkušeností to poměrně v pohodě řeší problémy s větší délkou kabeláže a různými HDMI zařízeními. S tím jsem se bohužel setkával také, různá zařízení - potencionální problémy. Jeden notebook např. "útáhne" 15 m kabel, nebo i víc přechodů s prodloužením, druhý v té samé situaci vypadává a je tam klasické zelené "sněžení" v černé. Kdybych to měl nějak kvantifikovat, tak do 7m v HD 60p to dá téměř vše, pokud je tam jeden slušný kabel a dobrý kontakt v konektorech na obou stranách. Větší délky můžou chodit, ale je to spíš s otazníkem (nechtěl bych na to spoléhat v situaci, kdy lidé nosí různé své věci). Samozřejmě pak záleží i na konkrétním HDMI zobrazovači.
Laciné repeatery, co se napájí přímo z HDMI, jsou bohužel také trochu loterie, pokud se střídají zařízení.

Jednou jsem pro přenos přes UTP kabeláž používal dražší ATENy, nebo pak i do jiných projektů OEM PremiumCord (z Krupu). Co vím, tak používají nějaký svůj proprietární standard (není to HDBaseT nebo HDBit). Bylo to typicky přes Cat6 AWG23, plus na jedno místo, kde pak byly i UHD extendery jsem měl nestíněné 6a. Prakticky to chodí cca do 50m i třeba přes další tři, čtyři přechody (floorbox, patchpanel v racku, zásuvka u TV).
Používal jsem i specifický model, co má dva paralelní RJ-45 výstupy na dva přijímače, když to bylo potřeba zobrazovat na více místech zároveň. EDID se pak bere z prvního připojeného downstream HDMI zařízení. Protože tam byly nestejné vzdálenosti mezi přijímači, musel jsem si chvíli hrát s vestavěnou ekvalizací, ale povedlo se to rozběhat.

A ano beru, že tohle pak, narozdíl od bezdrátového streamování, neřeší situaci, kdy se může ochodit HDMI samice v notebooku, což při častém přepojování nemá moc řešení. Zas na druhou stranu díky mnohem kratší vzdáleností k vysílací části extenderu nemusí být horší kontakt zas tak problematický, jako když se používá velmi dlouhý kabel.

Stran toho Chromecastu a výpadků, těžko říct bez dalšího analyzování.. Může to být klidně slabou wifi, implementací toho přijímače v Tizen TV od Samsungu, nastavením těch notebooků.. atp. Musely by se nejspíš projít nějaké logy, případně odsnifovat komunikaci, zkusit vyměnit třeba jeden Chromecast přijímač za něco jiného na test (např AirServer).
Ale přiznávám, že krom nějakých domácích sítí jsem upřímně nějaké větší nasazení Chromecastu moc neviděl.
Znám situaci, kde se ve větším bezdrátově streamuje pomocí AirPlay na AppleTV, které pak slouží jako převodníky do HDMI. Chodí to dobře - s Apple zařízení nativně, u Windows pak s aplikací AirParrot. Ale zas je tam vcelku bytelná podniková WiFi síť s dobrým pokrytím a AP od Aruby.
3
Hardware / Re:Levný nevýkonný hardware na virtualizaci
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 12:20:46 »
J4105 je Gemini Lake ATOM. Moderní, out-of-order... ATOM. U něj je TDP udáváno postaru = konzervativně, a spotřeba 3-4W je realitou.
3-4W je realitou, ale jenom v idle, cpu nesmi delat nic. Pokud zarizeni J4105 zatizite zere klidne i 20-30W. Treba Wyse 5070 ma variantu s J4105, jeden takovy mam.
4
« Poslední příspěvek od Dizie kdy Dnes v 12:15:00 »
Ako som na vlastnej Samsung TV zistil, tak castovať niečo z Chrome do TV je povolené iba pre niektoré  weby napr. youtube.
5
« Poslední příspěvek od LukePole2 kdy Dnes v 11:45:03 »
Viděl jsem řešení, kdy bylo potřeba jedním signálem (od přednášejícího) nakrmit víc zobrazovačů a byl k tomu použit HDMI modulátor s výstupem do běžného televizního pásma a z něho pak přes rozbočovače vedl koaxiální kabel k jednotlivým televizorům. Takže přednášející na pultíku propojil svůj notebook přes HDMI kabel s HDMI modulátorem a to bylo vše, signál se pak zobrazil na všech televizorech (časové zpoždění asi 1s). Odpadl tak problém s nějakým rozbočováním HDMI signálu a s jeho vzdáleností, protože HDMI modulátor má dostatečný výkon, aby utáhl bez dalšího zesílení i televizory vzdálené desítky metrů a rozbočené i pro větší počet těch televizorů (navíc není problém ten signál v případě potřeby snadno zesílit obyčejným TV zesilovačem za pár korun).
6
« Poslední příspěvek od Ge Bu kdy Dnes v 11:30:22 »
Děkuji, že potvrzujete naši zkušenost.
Díky za to vysvětlení technických detailů.
7
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 11:18:00 »
V práci máme kabel od televize vyveden na stůl, kde je HDMI zásuvka (samice), tam si uživatel zapojí svůj nebo vypůjčený HDMI kabel. Dlouhý kabel do televize je pak skrytý, takže ho BFU nepoškodí. Zásuvka ve stole se dá taky snadno vyměnit, je to v podatatě jen FEMALE-FEMALE spojka.

Obyčejný HDMI kabel, se kterým manipuluje BFU, s délkou <1m, nestojí tolik.

Je to asi nejjednodušší řešení, protože HDMI výstup má většina počítačů, kdo ho nemá, použije redukci. Není potřeba žádný speciální SW ani drahý HW.
8
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 09:55:10 »
@marder : Jak muzoum mit ty stroje spotrebu ... ? :
Nepr. s tenkym klientom FUJITSU Futro S740 nameral chlapik spotrebu idle 3-4W a je tam CPU Intel Celeron J4105 s typical TDP 10W :
https://www.dimitri-henning.de/projects/fujitsu_futro_s740/
J4105 je Gemini Lake ATOM. Moderní, out-of-order... ATOM. U něj je TDP udáváno postaru = konzervativně, a spotřeba 3-4W je realitou. Jeden z posledních 14nm generací. Cca pravnuk svého času průlomového ATOMu BayTrail.

Citace
Na znizenie spotreby elektriny doporucujem este tento clanok :
https://www.virtualizationhowto.com/2024/09/enable-cpu-c-states-for-massive-power-savings-for-your-home-server/
S tímhle doporučením opatrně, C-states můžou zhoršit latence. Jak moc, to záleží jak hluboké C-stavy povolíte. U blbě napsaného softwaru, kde máte finální latenci uživatelského rozhraní závislou na součtu nějakého řetízku dílčích latencí (síťových, nebo třeba jenom inter-process) může být efekt dost drastický. Obecně se C-stavy v serverech spíše omezují, ano za cenu spotřeby.
9
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 09:51:14 »
HDD je spolehlivejsi nez SSD? To je snad vtip roku.
Co do spolehlivosti SSD hrozně záleží, co je to za technologii (SLC...QLC a různé hybridy, míra redundance ukládání dat), dále na zátěži, které to SSD podrobujete, a třeba taky na náhlém vypínání napájení (a případných protiopatřeních uvnitř SSD). Jenom hrubá technologie dělá rozpětí cca 700 přepisů až 50k přepisů.

U HDD záleží hlavně na tom, jestli Vám stačí IOps té rotující rzi, a jak se šindelema :-)
Přesně tak, jen pán asi snědl všechnu moudrost světa a jaksi nedokáže pochopit, že za daných podmínek to je přinejmenším pro mě vhodnější řešení.
10
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 09:48:02 »
V téhle kapacitě už snad ani nedává smysl kupovat klasický rotační disk.

Pořád bude s největší pravděpodobností spolehlivější - hlavně pokud by se jednalo o levnější SSD. Pokud to slouží jako odkladiště dat, nemá smysl o SSD uvažovat (alespoň pro mě ne).

Viz výše.
HDD je spolehlivejsi nez SSD? To je snad vtip roku. Pokud nekdo chce arumentovat tim ze levnejsi SSD odchazeji drive a proto zavedene znacky jsou nespolehlive tak s takovy clovekem se nema cenu bavit o vypocetni technice. To opravdu se musime snizovat k tomu ze budeme za kazdou cenou argumentovat jak dobry vojak Svejk? Jedine tupec by si takove SSD koupil, protoze znaly clovek vi.

Mimochodem me se povedlo koupit 4TB SSD zavedene znacky za cenu za kterou jsem koupil v roce 1999 20GB disk 7200 rpm. Tak co si budeme povidat o cene disku? Jestli chcete levnejsi cokoladu nez za jakou jste ji kupovali pred 10 lety tak dostanete nejakou pochoutku hnede barvy s cukrem ve ktere budete kakao hledat lupou.

Tak prestante blbnout a jesltli nemate dost penez, tak se prestante ponizovat a jedte na brigadu do nemecka za eura.
Klid.
Stran: [1] 2 3 ... 10