Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Práca v Asseco Cloud
« Poslední příspěvek od MalyTomi kdy Dnes v 12:31:51 »
je to korporat, ako kazdy iny. Ale ludia su tam fajn, aj co sa tyka vyvoja, tak no, zalezi co od toho ocakavas. Ako je na tom konkretne cloud neviem, kolegovia, ktori ho rozbiehali uz tu nie su.
2
Nová témata / Monitoring ASUS iKVM ipmi/snmp
« Poslední příspěvek od czechsys kdy Dnes v 12:06:07 »
Ahoj,

nema nekdo s timhle nejake zkusenosti? Dokumentace je zoufala a na google se mi to moc nechyta. Napr. u snmp nevim, jaka je na tom ikvm verze, nebo jake nastaveni "privilege (channel X)" uzivatel potrebuje. Vzhledem k tomu, ze zabbix template pro snmp ani ilo pro ASUS nema, tak je tezke dohledat, jak to vlastne pouzit, urcite to zase bude vendor specificke...

3
Studium a uplatnění / Práca v Asseco Cloud
« Poslední příspěvek od babicovedobroty kdy Dnes v 11:44:40 »
Je tu niekto kto pracuje pre fy Asseco? Konkretne Asseco Cloud? Ale predpokladam, ze to bude podobne v celej groupe.
O moralnom nastaveni firmy viem (statne zakazky...), s tymto som viacmenej OK. Mam zaujem o infrastrukturnu poziciu.

Vie mi niekto priblizit ako to tam vyzera? Podla vsetkeho je to uz korporat, ovplyvnuju procesy aj tieto dcerske firmy, napr. spominane Asseco Cloud kde pracuje asi 100 ludi? Ako to je s technologiami, rozvojom, atd?

Dakujem a nech sa Vam dari
4
Odkladiště / Re:Banka použitelná s alternativní Android ROM
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 11:31:17 »
A to právě není. SMS se dá kompromitovat velmi snadně, např.
To je ale zvast co? Tak doloz alespon jeden pripad.
Jako třeba tenhle útok na německé banky už v 2017?
Citace
The attackers then used SS7 to intercept and redirect mTANs - mobile transaction authentication numbers sent by banks in Germany to authorise transfers out of accounts - to their own phones.
5
Odkladiště / Re:Banka použitelná s alternativní Android ROM
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 11:12:29 »
Jedina cesta je internetove bankovnictvi a HW token.

Pokud banka tlaci aplikaci a nepodporuji HW token -> vyhodit, odejit, dat jim vedet ze jsou 100let za opicema.

To ze tlaci banky ty posahany mobilni aplikace je samozrejme kvuly rozkazu z vedeni jejich korporace.
Cim dal casteji tim budou tlacit produkty lidem na mobily a samozrejme data o pouzivani telefonu se taky hodi.
6
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od hmmmw kdy Dnes v 10:42:32 »
Byl by TAK VELKÝ problém vrátit se zpět k tématu?

To tu chceš mlátit prázdnou slámu? Vše bylo již dříve zodpovězeno, téma je spíše vhodné uzavřít, pokud by se to tu dělalo  ;D.
7
Distribuce / Re:Instalace Debian 12 na Dell Wyse 5070 nejde
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 10:42:19 »
Jinak bych asi obecně u tohoto typu PC očekával pár problémů s tím, že v tom je fakticky embedded platforma.

Je to obycejne PCcko. S Wyse 5070 jsem narazil na jediny "vazny problem" v Ubuntu 22.04 LTS - lupnuti v builtin speakeru pokazde kdyz zacina/konci prehravat audio. Podoba se to staremu bug reportu, kdybyste nekdo meli reseni dejte vedet. Fakt otravne s default tab complete zvukem v terminalu. Jinak nic, proste funguje.

Jo vlastne jeste jedna vec - windows 10 potrebujou postelovat nejaky boot parametr aby nabootovaly s 32GB ram (16GB jedou), linux zvladne 32GB bez rikani. Intel rika Max Memory Size (dependent on memory type) 8 GB, ale dost keca.
8
Hardware / Re:Může se LTE modem chovat jako mobil?
« Poslední příspěvek od mohamed.eliason kdy Dnes v 10:36:10 »
Čistě datová SIM karta hovory a odchozí SMS neumožňuje, umí pouze příchozí SMS (na potvrzení např. aktivace služeb). Datamanie ovšem nemusí být čistě datová SIM karta, protože v některých svých verzích volání a odesílání SMS umožňuje.

LTE modem je pořád jenom LTE modem a tak se bude vždy pro operátora tvářit a nejde s tím ze strany uživatele vůbec nic udělat, ani kdyby se tento na hlavu stavěl. Stejně jako telefon je telefon a tak to i zůstane. Ale tato věc je operátorům úplně buřt a má vliv pouze na anonymní statistiku, jaká zařízení jsou v sítích operátorů používána.
9
« Poslední příspěvek od houpal kdy Dnes v 10:09:21 »
Děkuji všem za relevantní odpovědi. Tady je stručný komentář k jednotlivým odpovědím:
...
- chci vytvorit hw/sw telefon na bazi LTE modemu/chipu pro sve experimentalni ucely
....
Jinak doporucuji precist oddil "USB voice call" zde: https://www.waveshare.com/wiki/SIM7600G-H_4G_DONGLE

Vždyť píšu od začátku, chci si vytvořit z LTE modemu zařízení co je pro operátora telefon.  V reálu to ani telefonovat nemusí umět. Mě bude stačit, že se tak jenom identifikuje pro operátora.

Díky za ten odkaz na wiki toho dongle.

...
Firmware modemu s tim nema nic spolecnyho, pokud za tim modemem bude neco dostatecne kompatabilniho stim operatorskym SIPem, bude to fungovat.

Jakozto admin nekolikas sipovych trunku ti pak taky muzu sdelit to slade tajemstvi, ze koncovy HW toho je uplne obycejnej router. Do nej si pak pichnes cokoli, treba asterisk. Jen mu musis nastavit ty spravne privatni ipv4 adresy.
...

Ok, mám modem, za tím může být obyčejný počítač, mobil, raspberry, arduino. Co to prosím znamená "něco dostatečně kompatibilního" ?  Jaká jsou parametry které musím splnit? Je na to nějaká wiki, RFC nebo tak něco?

Z toho vágního šumu co jsem pochopil, pokusím se zodpovědět:
- k zařízení s datovou kartou se operátor chová jinak proto, že _DATOVÁ_ SIM jaksi už z principu nemá povoleny hlasové služby, takže nemá přiděleno hlasové číslo a pakety jí patřící neputují voice VLANou s vyšší prioritou, protože ona do ní prostě není vpuštěna. A i u hlasových SIM do ní smí jen pakety obsahující hlasová data; pro jiná to ani nemá smysl, protože nemají na straně operátora kudy z voice VLAN vytéct zpátky do internetu. Je to pro ně slepá větev.
- pouze datový LTE modem (tedy např nějaký USB vajgl) se se SIMkartou s povolenými hlasovými službami síti hlásí jako sice kombinované zařízení s možností přenosu hlasu, ale jelikož jeho firmware neumožňuje spojovat hlasové hovory, tak na něm nefungují. Příchozí hovor se (u mého Huawei E5760(?)) tváří, jako že vyzvání a nikdo jej nepřijímá, a žádný obslužný sw není schopen hlasové číslo z modemu vytočit.
- modemy v hlasových branách s na "vnitřní" straně typicky chovají jako SIP terminály (které se připojí jako pobočka do ústředny a obsluhují se jako příchozí trasa), nebo mají vyvedené konektory s analogovým audiem a ať na fyziké číselnici nebo aplikací mají možnost spojovat odchozí hovory. A díky tomu, že to jejich firmware ví, umí to celé obsloužit.

To, jestli síť bude na terminál (tedy modem) směrovat hlasové hovory záleží jen na tom, jestli ten terminál (tedy modem + SIM) síti ohlásí, že má hlasové capabilities. Tedy to zařízení MUSÍ vědět že to umí, MUSÍ to umět síti sdělit, a MUSÍ se domluvit se sítí na postačující společné sadě "dovedností", tedy obsloužitelných službách, komunikačních protokolech, a hlasovém kodeku.

Tady si dovolím polemizovat, podle mého když dám čistě datovou SIM mobilního operátora (třeba datamánii) do mobilu jako jedinou simku, tak na tom mobilním telefonu můžu přijímat hovory. Stejně tak jsme viděl i aplikace nějakých IOT bran, kde se zavoláním (prozvoněním) na tu datovou sim něco aktivovalo.

Proto by mě zajímalo podle čeho operátor usoudí, že to zařízení má ty "dovednosti". To sděluje už modem při připojení do sítě anebo v rámci nějaké vyšší vrstvy?

Ale vždyť já žádné takové informace, dumpy komunikace ani nic podobného zatím nemám, já bych rád nejprve porozuměl problematice přihlašování zařízení do sítě mobilního operátora, upravil si podle toho nějaký modem a na něm si vyzkoušel různé způsoby provozu a třeba nachytal ty dumpy a tak. Jsem dost nešťastný z toho, že po mě chcete nějaké důkazy k něčemu o čem moc nevím.
To už je ale o dost jiné zadání. Tak jste měl napsat, že chcete porozumět problematice přihlašování zařízení do sítě mobilního operátora. Nicméně to nemění nic na věci, že je pouze Vaší domněnkou, že operátor rozlišuje mezi LTE modemem a mobilním telefonem a dost možná si tuto domněnku chcete nějak ověřit právě přihlášením jakože mobilem. Mně osobně to připadá jako naprosté mrhání úsilím, protože operátorovi je asi celkem u zadele, jestli jde o modem nebo mobil. Rozdíly budou zanedbatelné a budou dány nanejvýš nějakou prioritizací některých služeb.

Tak ptal jsem se, to znamená, že bych se rád něco dozvěděl. A chtěl bych si něco vyzkoušet, naučit se. Proto mi to jako mrhání úsilím nepřijde. Navíc by mi stačilo mě nasměrovat na nějaký projekt - jak to udělal noob, nebo Horník.

A ano je to pouze domněnka, ale sám píšete že tam nějaké, byť malé, rozdíly být můžou. Ale jak jsme psal od začátku,  není to cíl, tohle chci jenom ověřit jako jednu z věcí.

Cílem je to upravit si nějaký LTE modem, aby byl identifikovaný jako mobil. Původně jsem myslel, že stačí vzít mac adresu a imei mého mobilu a nahradit jimi ty v LTE modemu. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že to je tak jednoduché.
10
« Poslední příspěvek od cojavim kdy Dnes v 09:32:26 »
Je naprosto neuvěřitelné kolik lidí je ochotno pomoci někomu, kdo si tu ze všech dělá jen legraci. A ještě se tváří, že je to placená podpora
Stran: [1] 2 3 ... 10