Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Neznáme napájanie USB hubu
« Poslední příspěvek od _Tomáš_ kdy Dnes v 10:59:28 »
Jen bych si k Jirkovi dovolil dodat, že s výjimkou vyloženě průmyslového USB hubu s napájením z 12V rackové "kolejnice" jsem nikdy neviděl hub se zdrojem dávajícím víc než 5,5V. Co se týče proudové zatížitelnosti, i k 7portům jsem viděl přibalené jen max. 2,5A zdroje, tzn výrobce počítá, že se do toho budou strkat akorát flashky nebo kabely do zařízení s vlastním napájením, a že průměrných 500mA/port většina uživatelů ani nebude potřebovat. Asi dvakrát jsem to dokonce viděl napsané v manuálu.
BTW když je k hubu přibalený zdroj, má zpravidla větší hodnotu než ten hub.
BTW2 kolega hardwarář si po zkušenostech s "consumer" huby už radši staví huby sám.
BTW3 kancelářské USB huby, co se tady na maloobchodě prodávají běžně kolem 7 stovek, jsou na alíku za jednotky dolarů včetně poštovného, takže bych v tom fakt žádný napájecí šavlostroj nehledal.

a nechce to kolega stavět nějak trochu i na prodej? :) Myslím, že bych pár zájemců měl, pro sebe si umím něco slepit, ale nechci to poskytovat lidem v okolí, tak moc svým elektro dovednostem nevěřím. Všechno se napájí z usb a mít někde v zásuvce kvůli tomu 10 spínaných zdrojů není nic, co se mi líbí.

Mám tady stařičký odkoupený startech, ale pouze s usb 2 a 700mA na port, jsou ale všechny porty galvanicky oddělené. Cenu nového notebook za nový hub pro usb-3 se mi dávat nechce a tyhle hračky v eshopech ve mě také důvěru nevzbuzují.
2
Toje zase jirsákův argument  ad vytržením
A viděl jste snad internetové bankovnictví? Otisk prstu se dá získat ze skleničky a možná se nějaký otisk najde na telefonu samotném, sken obličeje se dá zfalšovat vytištěním na karton
nedá se říct že jedno je bezpečnější než druhé, vždy platí za nějakých okolností (zda nosím  "ten PIN" do  smartphone bankovnictví nebo login údaje do internet.banking vyrytý do zadní stěny telefonu ) nebo zda telefon má primitivní čtečku skenu obličeje která se dá ošálit přilepením vytisklé fotky na obličej nebo že otisk prstu není bezpečnost(ní zvyšující )prvek ale  (bezpečnost) zjednodušující prvek, funguje, pokud zloděj najde telefon kdesi na zemi a nedokáže zjistit otisk prstu

Pozor! Ono se sice mluví o otisku prstu, ale telefony nepoužívají otisk prstu jak známe z daktyloskopie (či televizních detektivek). Snímají se jednotlivé body a u nich se zaznamenává elektrická vodivost (či odpor), to vůbec nekoriguje s papilárami z otisků na skleničce. Telefon má pak v sobě uložený otisk (hash) toho záznamů pro různé dílčí sektory, při přiložení prstu se zjišťuje, jestli většina sektorů odpovídá (hodně zjednodušeně řečeno). Nelze sebrat otisk prstu ze sklenice a použít na odemčení telefonu. Nelze z telefonu vyexportovat otisk prstu a ten dále použít. V počátku to byly jednotky bodů (např. senzory u prvních notebooků), první mobily měly desítky bodů, dnes se zaznamenává stovky či tisíce bodů. Lze ten senzor oblafnout nějakým modelem vodivostní mapy prstu vytištěným na 3D tiskárně, ale nikde jsem nic takového nečetl a ani si nedokážu představit, jak by se získal vzor.

Ty 2D skeny obličejů jsou šílené, otevírání přes fotky je od začátku velice problematické, ne všechny současné telefony umí snímat 3D a ještě ideálně i v jiných vlnových délkách než viditelné světlo. Od otisku se odchází ne kvůli bezpečnosti, ale kvůli tomu, že se to výrobců nehodí do vzhledu, otisk je problematický pro některé lidi a prostředí (pokud mám suchou a popraskanou kůži, nefunguje to, to je problém těch manuálně pracujících a naší starší populace, stejně tak se výrazně mění snímání podle vlhkosti a ne vždy si můžeme utřít prst - proto třeba za deště nebo v hodně suchém prostředí ty otisky fungují na štíru).
3
Sítě / Re:Požadavky na lokální domácí server pro připojení do VPN
« Poslední příspěvek od houpal kdy Dnes v 10:42:09 »
Presne tak, ja jeste doplnim.
Nejlepsi mit router, ktery podporuje nastaveni VPNky primo na nem.

V tom by prosím byla jaká výhoda? Já asi nechci aby všechen provoz jel po jedné VPN, chci tam připojit jenom ty servery abych je mohl syncovat a spravovat,  a zároveň chci, aby byly dostupné jako lokální servery ve těch lokálních sítích.
To podle mě nejde na tom routru nastavit jednoduše, respektive myslím, že pak bych asi potřeboval ty dvě síťovky. nebo ne?
4
Hardware / Re:Neznáme napájanie USB hubu
« Poslední příspěvek od rooobertek kdy Dnes v 10:36:12 »
Ďakujem všetkým za info. Skúsil som USB kábel, ktorý som náhodou mal, a nič nezhorelo  :D
5
O serveru Root.cz / Naučte se pracovat s Dockerem a kontejnery (školení)
« Poslední příspěvek od Jirka Nepovim kdy Dnes v 10:35:56 »
Hele proc to porad halsi "docker". Docker je minulost... Budoucnost je podman a non-docker.io repa.....
6
« Poslední příspěvek od houpal kdy Dnes v 10:35:13 »

Není potřeba se spoléhat na nějaká komerční řešení, která mohou uživatele omezovat počtem připojených klientů. Stačí jeden počítač s veřejnou IP adresou, na něm spustit VPN koncentrátor a řešit si celou VPN po svém. Pokud takový počítač není k dispozici, pak si stačí zaplatit někde nějaký virtuální server (VPS) a jede se.

Doporučuji pak použít WireGuard, který je velmi rychlý, jednoduše se nakonfiguruje a je multiplatformní.

Děkuji za vyčerpávající odpověď.
V prvním kroku vyzkouším tu komerční VPN, ze dvou důvodů - první je cena - ta komerční VPN s max 10 klienty stojí ve slevě asi 3.5 eura/měsíc, veřejná IP by mne stála ~250Kč a nejlevnější VPS co jsem našel asi 5 Eur/měsíc.
Druhý důvod je, že si nejsem jistý, zda bych ten VPS a VPN nastavil správně a bezpečně provozoval se všemi těmi updaty a tak.   
Možná později na to přejdu, ale v zatím to rozběhám takhle...
7
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od Longin kdy Dnes v 10:27:58 »
Fakt autistické úvahy :D
Jakmile vypukne atomová válka, tak je to konečná, o kolapsu klimatu na stovky let nemluvě. To že někde hypoteticky přežiješ na klidném místě ještě neznamená, že do nějaké doby toto místo nenajdou větší skupiny agresivních přeživších a roztrhají tě na cucky. xD

jestli ti preziti pripada autisticke, tak sam budes posuk a muzes se hned povesit.
prece kazdy organismus se snazi o preziti za kazdou cenu. pri blokade leningradu jedli i mrtve jen aby prezili.

Jeblej seš ty, když si tady maluješ představy, jak někde v lesíku s "komunitou" pěstuješ lesní borůvky, protože si hrál Fallout nebo Last of us nebo co ještě :DDD. Přežití nebo vyhybání konveční válce/epidemii/určité přírodní katastrofě nemůžeš srovnávat s přežitím/vyhýbáním se světové atomové válce lol.
8
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 10:26:59 »
Presne tak, ja jeste doplnim.
Nejlepsi mit router, ktery podporuje nastaveni VPNky primo na nem.
9
Odkladiště / Re:Zkušenosti s internetovým bankovnictvím
« Poslední příspěvek od Vantomas kdy Dnes v 10:25:15 »
@Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ a spol.: Proč tady pořád krmíte trola, resp. hrajete šachy s holubem?

Mně už došla trpělivost a problém jsem za dvě minuty s chatgpt vyřešil skriptem do Greasemonkey. Škoda, že jsem si u toho na šachy s holubem nevzpomněl :D
10
« Poslední příspěvek od Petr Krčmář kdy Dnes v 10:05:50 »
Zařízení nemusí mít dvě síťové karty. Obecně VPN fungují tak, že se na připojeném počítači objeví virtuální síťová karta, která se chová, jako by byla připojená do jedné společné VPN s ostatními klienty. V systému jsou pak vidět dvě síťové karty: jedna je skutečná a míří do místní sítě a skrz ní pak do internetu a pak je tu virtuální síťová karta, za kterou jsou vidět ostatní počítače ve VPN. Data samozřejmě vždy odcházejí tou skutečnou kartou, ale pokud jdou do VPN, tak se předtím zašifrují a před každý paket se přidá nová hlavička se skutečnou IP adresou cíle (VPN koncentrátoru).

Není potřeba se spoléhat na nějaká komerční řešení, která mohou uživatele omezovat počtem připojených klientů. Stačí jeden počítač s veřejnou IP adresou, na něm spustit VPN koncentrátor a řešit si celou VPN po svém. Pokud takový počítač není k dispozici, pak si stačí zaplatit někde nějaký virtuální server (VPS) a jede se.

Doporučuji pak použít WireGuard, který je velmi rychlý, jednoduše se nakonfiguruje a je multiplatformní.
Stran: [1] 2 3 ... 10