Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Státní zákázky - má malý dodavatel šanci?
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 21:08:35 »
Jo, je to tak, to je něco podobného co bylo u jiné zakázky na IS pro správu sociálních agend:

https://nen.nipez.cz/verejne-zakazky/p:vz:dodavatelNazev=marbes/detail-zakazky/N006-23-V00003348/vysledek

Kde to vyhrála firma Marbes s produktem Proxio:

https://www.proxio.cz/

Jako, za 900 000,- bych jim to taky asi udělal tu jejich správu. Ale mají tam požadavky:

Citace
Softwarové produkty je dodavatel povinen dodat objednateli, implementovat, zahájit pilotní provoz nejpozději do 60 dnů ode dne nabytí účinnosti smlouvy a produktivní provoz zahájit do 120 dnů ode dne nabytí účinnosti smlouvy, a to na základě předávacího protokolu (dodacího listu).

A vzhledem k funkčním požadavkům opět problém s tím, že výše uvedené nemůžu ganatovat, mají tam totiž i různé integrace na další inf. systémy, nebo že to obsahuje editor dokumentů, el. podepisování dokumentů, tisky v souladu s požadavky MPSV, KÚ (ó bóže kdoví co to bude), a k tomu plně rezponzivního klienta na mobil.

Takže pro výše uvedené je 60 dní šibeniční lhůta. Přinejhorším bych mohl na te zakázce dělat třeba 1 celý rok, kdyby něco, ale nemůžu se upsat k tomu, že za 60 dní je testovací provoz.
2
« Poslední příspěvek od androfx kdy Dnes v 20:46:46 »
Pak tam najdu zajímavý projekt, inf. systém malého rozsahu pro ČIŽP, který limit za obrat stanoven nemá:

https://nen.nipez.cz/verejne-zakazky/p:vz:druhVZ=Sluzby%2CDodavky%2CKoncese_na_sluzby&stavZP=planovana%2Cneukoncena&sort-podaniLhuta=desc&sort-stavZP=desc&datumPosledniUver=2024-11-01%2C&query=software/detail-zakazky/N006-24-V00038949

Načež opět se dočtu ve smluvních podmínkách, že jakýsi JUDr. Ing. Petr Bejček si tam naporoučí, že nabídka nesmí být vyšší než 400000,- Kč, načež v ceně je zahrnuta podpora po dobu 2 let a hromada pokut, jako např. 5000,- Kč za každou jednu vadu kterou software bude mít, atp. A požadavků mají teda dost a to vč. toho, že chtějí mít videonávody k používání softwaru (Ok, to není zase takový problém) ale pak tam mají, že chtějí i vysvětlující videa pro uživatele k chemické legislativě - takže já jáko vývojář si k ceně musím připočíst asi několik desítek tisíc za konzultace s právníkem kvůli chemické legislativě, abych následně z toho vyrobil školící videa, aby mě následně nějaký Judr. Bejček nepopotahoval za ona videa a neudělovat mi 5000,- Kč pokuty jak na běžícím pásu.

V tomto případě zakázku vyhrála firma: https://www.sblcore.cz/ a její produkt přesně zapadá do objednávky, včetně těch videí. Jinými slovy, se libil jejich software, či ho už dávno používají a napsali poptávku přesně na to... a nebo to bylo trochu jinak. Každopádně dostat se do toho vyžaduje hodně risku, ale pak už soutěžíš zakázky pro tebe - nikdo jiný to nemá vyvinutý a prakticky se platí jen za provoz a údržbu.
I proto se do toho pouštějí více-lidné firmy, kde působí zákon velkých čísel kdy na vývoji tratíš, ale dosáhneš zisku z dlouhodobé podpory a supportu.
3
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 20:44:06 »
Ked nam zaslali poziadavky tak sme tam nasli rozne blbosti a doteraz si pametam ze tam bola poziadavka na vlastnenie stavebnej firmy(islo len o printrovu grafiku). Takze bolo jasne ze to bolo vzdy site na mieru tomu komu to bolo uz od zaciatku dohodene, len to muselo proste ist "oficialnou" cestou.

Ano, tak mi přesně některé ty požadavky přišly. Třeba požadavek na obrat 1 miliardu za poslední 3 roky, a ve výpisu účastníků na vypracování zadání pro státní správu byly samé velké korporáty jako je CGI atd. No co to je za nesmysl. Ale až takovou blbost jako stavební firmu jsem tam doposud neviděl teda :D

Chtěl jsem si teď udělat srandu z případu Kuciak, ale pak mi došlo, že na tom vlastně není vtipného ani špetka ničeho...
4
Software / Re:Rsync se nezastaví na chybě
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 20:33:31 »
Netuším, jak přesně se chová rsync při kopírování z toho konkrétního zařízení. To že to neskončí chybou a kopíruje nuly rozhodně není košér. Nezměnilo by tam přidání parametru timeout, kdy mu přidáš nějaký časový limit - nevím vteřina - pro získání konkrétního souboru? Pokud při tom read requestu to blokové zařízení nějak váhá, tak by to možná mohlo něco hodit.

Jinak ještě mimoběžně. jediné, co mi trochu vysvětluje, proč by mělo projít kopírování, ale ddrescue selže takhle brzy, je to, že si při sekvenčním kopírování všech bloků FS hrábne na nějakou oblast, kde sice nejsou reálně není žádné alokované soubory, ale SSDčko se z toho přístupu už nevzbelhá.
Já už párkrát používal ddrescue dohromady s partclone - primárně aby netrávil čas zbytečnými opakováními při čtení z oblastí, kde nejsou užitečná data. Pokud je čitelná alokační tabulka, tak partclone vytvoří mapu alokovaných oblastí, a ddrescue pak ignoruje zbytek.
S exfatem a omezením rychlosti čtení u ddrescue by to mohlo být něco jako..

partclone.exfat --domain -s /dev/partition -o /tmp/partition.domain
ddrescue --max-read-rate=$((1024*1024)) --domain-mapfile=/tmp/partition.domain /dev/partition /tmp/image
mount -o loop /tmp/image /mnt/tmp

I když vím, že jestli už máš zachráněno větší část dat rsyncem, tak to možná nebude dávat úplně smysl, krom zkoušky s více možnostmi čtení a chování při chybě, co nabízí ddrescue oproti rsyncu.
Další možnost s ddrescue je - udělat si seznam zbývajících souborů ke zkopírování (třeba rsyncem s dry run), pak případně vytvořit cílovou adresářovou strukturu a finálně to protáhnout smyčkou ve skriptu nebo xargs, co bude pro každé kopírování souboru volat ddrescue s parametry.
5
Odkladiště / Re:Podložka pod nohy
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 20:29:47 »
Staci mi kriz na stolicke. Ale inak si myslim ze je podlozka blbost lebo to krivi chrbat este viac nez je. Ale na hajzel je to vraj dobre :D
6
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 20:28:56 »
Roky dozadu sme vo firme robili ako graficke studio(web, print, reklama...) nejake veci pre Slovenske Narodne Divadlo. Dlhodobe zakazky, tzn. nie jednorazovky. Primarne printove veci. Nic velke, plagaty na podujatia a tak podobne. Prisla nejaka zmena vo vedeni a vsetky zakazky museli ist cez vyberove konanie. Ked nam zaslali poziadavky tak sme tam nasli rozne blbosti a doteraz si pametam ze tam bola poziadavka na vlastnenie stavebnej firmy(islo len o printrovu grafiku). Takze bolo jasne ze to bolo vzdy site na mieru tomu komu to bolo uz od zaciatku dohodene, len to muselo proste ist "oficialnou" cestou. Myslim ze to tak je skoro vzdy a vsade, tzn. nejak sa tam da dostat ale v principe je to o tom koho poznas a aky velky uplatok vies dat kompetentnym ludom aby ti tie zakazky napsiali na mieru. Je to vsekto totalna čuračina ale proste to je zivot.
7
Hardware / Re:RPI 4 - zelená dioda rychle bliká
« Poslední příspěvek od McFly kdy Dnes v 19:58:19 »
Two basic possibilities. If it's blinking the green light in a pattern it's having issues loading the operating system. If just flashing could be insufficient power supply.
8
Hardware / Re:RPI 4 - zelená dioda rychle bliká
« Poslední příspěvek od Linquerin kdy Dnes v 19:57:42 »
Tak obvykle je to bud problem pri boote (ked blikanie ma nejaky opakujuci sa vzor), alebo problem s nedostatocnym napajanim (iba rychle blikanie). Cize bud skusit iny napajaci adapter, a ak to ma blikanie nejaky vzor tak skusit najst presny problem preco nechce nabootovat - ja som mal len vadnu kartu...
9
Odkladiště / Re:Zkušenosti s internetovým bankovnictvím
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 19:50:03 »
Microsoft trvá na spoustě blbostí. Pro něco může být TPM nutné, pro vlastní běh OS ani omylem, tudíž není jakýkoliv důvod jeho přítomnost vynucovat. Ale to jsme trošku OT.
10
Hardware / RPi 4 - zelená dioda rychle bliká
« Poslední příspěvek od filbarcz kdy Dnes v 19:47:17 »
Mám RPI 4 - 8 GB a když ho zapnu, tak červená dioda svítí, ale zelená jenom rychle bliká a na HDMI 0 výstupu se nic nezobrazí. Zkoušel jsem i instalaci oficiálního obrazu Raspberry Pi OS na SD kartu pomocí Raspberry Pi Imager, ale nezabírá to. Dělá to jak při vložené SD kartě, tak i bez.
Co rychlé blikání zelené diody znamená?

Předem děkuji za odpovědi.
Stran: [1] 2 3 ... 10