Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Nová témata / chromebook
« Poslední příspěvek od a6b kdy 12. 11. 2025, 23:44:44 »
ja jsem mel chvili chromebook kdysi davno, asi tak 6 let zpet
a myslim, ze jsem tam nacpal crouton, ktery vytvoril linuxove prostredi bezici nad kernelem
v tom chtomebooku.
jako tenkrat s tim byla pekna drbacka, neslo by na dnesni chromebook (arm cpu) uz nacpat normalni linux
i bez chrome os, nebo tam je furt hardware, ktere nema otevrene ovladace a funguje jen pod chrome os?
a co chromium, to by tam neslo pouzit?
2
/dev/null / Re:Chromebook == zoufalství
« Poslední příspěvek od Petr Krčmář kdy 12. 11. 2025, 22:04:43 »
Prosím, nepleťte si fórum s blogem. Zamykám.
3
/dev/null / Chromebook == zoufalství
« Poslední příspěvek od qelurg kdy 12. 11. 2025, 21:44:58 »
Pořídil jsem si Chromebook a jsem zděšen. Takový odpad jsem už dlouho neviděl. Chromebook je největší omyl, který se kdy prodával jako počítač.

Souborový systém je extrémně pomalý při práci s větším množstvím souborů. Přesun několika tisíc drobných souborů trvá i čtvrt hodiny, zatímco na běžném systému je to otázka několika sekund.

Android aplikace mají řadu vážných problémů – běží pomalu, často se navzájem blokují, reagují se zpožděním a nevidí všechny soubory v úložišti, špatně se vykreslují, padají nebo nejdou instalovat.

Linuxový subsystém je omezený, bez přístupu k hw pomalý, nedoladěný, s řadou bugů a problémů.

Nativního software má ChromeOS zoufalý nedostatek. Nabídka aplikací je velmi malá a i kdyby je někdo chtěl vytvořit, nemůže, protože systém to neumožňuje. Přístup k API, kompilaci i nativnímu vývoji je zablokován a vývojáři jsou odkázáni jen na webové nebo androidové nebo linuxové aplikace, které trpí řadou omezeními a chyb.

Třeba virtuální klávesnice v linuxových aplikacích nefunguje vůbec. Nezobrazuje se, nereaguje. V tefinálu jde, ale chybí klávesy jako šipky, F klávesy, ctrl a backspace nefunguje, takže se linuxové programy se v tanlet mode nedají používat. Špatná je situace i s hw klávesnicí v normálním režimu, třeba se schránkou – v terminálu je nahavkovaná a polofunkční. Ve Vimu nejde používat vůbec, programy jako xclip nefungují.

Aktualizace chyby neopravují. Problémy známé celé roky zůstávají bez jakékoli nápravy.

Chromebook je zařízení bez perspektivy. Nemá dostatek softwaru, brání vývojářům v tvorbě nových aplikací a i základní věci jako schránka nebo klávesnice jsou polofunkční. Místo moderního systému vznikla uzavřená platforma, která omezuje uživatele i vývojáře a neřeší své vlastní chyby.
4
Bazar / Re:Prodám kalkulátor TI-92
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy 12. 11. 2025, 21:08:16 »
Jeden sice už mám, ale matlabů+maxim do kapsy moc nikdy není, když by to do měsíce nikdo nechtěl, tak beru :-) Pro případného zájemce bych ještě odkázal na stránky https://ticalc.org/, ideální stroj na řešení úloh z mechaniky, pružnosti a pevnosti (když si tam doinstalujete mohrovy kružnice) a i na laborky z přenosových jevů (tabulky vody-vodní páry) apod...Kábl jde udělat doma za 50kč, jediný co potřebujete je stolní PC se seriovým (nebo paralelním) portem https://ticalc.org/hardware/cables/ funguje to skvěle s programkem tilp2, který je obsažen v repozitářích většiny distribucí... Plus na numerickou matiku tam jde doprogramovat většina metod, více na VIP fóru strojar.com :-), i nějaký taháky jdou do toho dát:-) https://wordrider.net/screenshots.html
5
« Poslední příspěvek od Martin K. kdy 12. 11. 2025, 21:00:09 »
Kdyby to předřečníci nevydrželi se zájemem, tak za pětistovku poskytnu rád čemukoliv s Motorolou 68k domov  ;)
6
« Poslední příspěvek od Jiří Zelinka kdy 12. 11. 2025, 20:37:48 »
Nějak jsem si špatně nastavil upozorňování na příspěvky, takže jsem si myslel, že nemám žádnou reakci. Dodatečně přidávám foto jako přílohu, cena 500.

Jirka
7
Vývoj / Re:JavaScript vs. TypeScript: rovnaký alebo rozdielny jazyk?
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 12. 11. 2025, 20:20:34 »
Další věc, co mi vadí na JS, tak je, že nemůžu kvůli undefined psát níže uvedené, protože mi to podruhuje linter:

Kód: [Vybrat]
if( pom !== null )
...

A proto musím používat toto:

if(!_.isNil(pom))
...

Sice jsme trochu off-topic, ale v nativním JS lze použít ještě třeba taky:
if((pom ?? null) !== null)

Ne, že by to teda bylo o moc přehlednější ale různí soudruzi mají různý vkus.
8
Vývoj / Re:JavaScript vs. TypeScript: rovnaký alebo rozdielny jazyk?
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy 12. 11. 2025, 19:36:28 »
Když už se řeší JS a TS, tak já teda TS doteď nepoužíval, a ani to do budoucna neplánuju. Doménový model a datové typy mi docela dobře podrží backend, který v práci dělávám v Javě, případně teď používám Express a tam to do určité míry zase zvládne databáze, aspoň trochu.

Co bych ale u JS uvítal je lepší podpora v IntelliJ pro to, aby mi fungovaly hierarchie find usages v IntelliJ, a rovněž refaktoring funkcí. Ten funguje jenom, když použiju tento zápis pro tvorbu třídy:

export default StringUtil = {
  neco: funcition () {

}
}

Ale protože výše uvedený moc nemusím, používám tento:

function neco () {
}

const StringUtil = {
  neco
}

export default StringUtil;

Jenže v něm nefunguje úplně 100% refaktoring jmen funkcí v IntelliJ. To by mi hodně pomohlo, kdyby to tam zprovoznili. Možná kdybych přešel na používání "class" a statických funkcí, ale to jsem doposud neudělal.

Další věc, co mi vadí na JS, tak je, že nemůžu kvůli undefined psát níže uvedené, protože mi to podruhuje linter:

if( pom !== null )
...

A proto musím používat toto:

if(!_.isNil(pom))
...

Což mi nepřijde takové přehledné. Světe div se, výše uvedené jsou hlavní věci, kterýma mě v praxi v provozu prudí javascript jako jazyk. Jinak mi přijde lepší a přehlednější, než je třeba Python, a to zejména pro vývoj webu.

Potom ještě mi vadí jedna taková věc při vývojí rest api, a to je, že musím ručně parsovat dat. typy v search parametrech url. Tady bych nejvíce ze všeho uvítal, kdybych měl typescript a něco mi automaticky namapovalo parametr na konkrétní datový typ, jako to umí Spring.
9
Sítě / Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Poslední příspěvek od CFM kdy 12. 11. 2025, 18:48:34 »
Můžu se zeptat kdo a jak bude pro pojišťovnu stanovovat, zda šlo přímý zásah, přepětí, boční kanál či něco dalšího?
Ano v pojišťovně na to odpoví, pokud to není jasné ze smlouvy. Pravděpodobně likvidátor rozhodne a když se vám to nelíbí, tak se můžete soudit. Například zde jsou definice:
I2.19 Přepětí, nepřímý úder blesku znamenají poškození nebo zničení Pojištěného majetku způsobené výbojem statické elektřiny v atmosféře (indukcí) v souvislosti s úderem blesku nebo prokazatelnou napěťovou špičkou v elektrické síti.
I2.20 Přímý úder blesku znamená přímý a bezprostřední přechod blesku (atmosférického výboje) na Pojištěný majetek, přičemž místo úderu blesku musí být spolehlivě zjistitelné podle zanechaných tepelně mechanických stop.

Asi se jim nebude chtít zbytečně platit, když mají extra připojištění na přepětí ...
10
Vývoj / Re:Studium C# - Godot, MAUI
« Poslední příspěvek od Michael Kalouš kdy 12. 11. 2025, 17:22:48 »
Zkus si jako vlastní projekt udělat něco co má front end a back end. Front end klidně může být WinForms nebo WPF 2.0, pokud nemáš rád web. Back end nejprve jednoduché REST API a potom REST API přistupující k databázi. I kdyby to měl být třeba jenom Todo list.
Stran: [1] 2 3 ... 10