Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Odkladiště / Re:Zálohování stále se měnících velkých dat
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 00:13:22 »
Samozřejmě banka (resp. jakýkoliv subjekt) má více kategorií dat a u každé by pak měla být odpovídající strategie zálohování - včetně RTO (kolik času trvá, než se to obnoví) a RPO (jak stará data ještě můžeš ztratit, aby tě to neohrozilo, např. prezentace z marketingu stačí ze zálohy jeden den zpátky, některá data potřebuješ z poslední hodiny, a jinde je to nula).
Tomu jak to má daný subjekt naplánované tak, aby případná havárie nebo útok neohrozila jeho fungování se obvykle říká BCP, Business Continuity Plan, kde by to mělo být vcelku detailně popsané co a jak dělat včetně třeba i školení obsluhy atp.

Na data v vysoce dostupných transakčních systémech v podstatě nelze použít nic jiného než nějakou formu synchronní replikace (tzn. transakce se nedokončí dokud to není zapsané ve dvou či více systémech) ideálně v součinnosti s CDP (continous data protection) - https://en.wikipedia.org/wiki/Continuous_data_protection kdy se ještě jinam ukládají data včetně kompletního logu všech operací/transakcí a s možností případného návratu zpět (což je nutné v případě nějaké logické chyby, smazání atp).
2
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 13. 01. 2025, 23:32:24 »
a ja mam nizke naroky, myslim, ze i v rusku ve vidlakove bych mohl zit, samohonka, samohana, samovar.

:'-DDD

Jako jo... až na to, že tam ve vidlákově nemaj rychlej internet. Teda oni teď i v Moskvě a Petrohradě maj internet dost ofiltrovanej. Ve vidlákově maj špatný silnice, špatnou obecně veřejnou infrastrukturu, policajt je spíš takovej místní kápo (jako když s ním umíš vycházet tak asi není problém). Přijít tam jako cizinec bych byl fakt gringo. Hlavně si nenechat nacpat jejich občanství a především brannou povinnost, za daných okolností. Jako moct tam existovat tak abych nevyčníval, dělat remote a nebejt na radaru ouřední moci místní i celostátní (= plnit si "císaři co jeho jest"), trochu si pomáhat navzájem se sousedama... mohla by to bejt fešácká zašívárna před krysím závodem. Ale obávám se, že to je taková abstraktní romantická představa...

Teda pokud si pod pojmem vidlákov (oproti Moskvě) představím město mezi 100k-500k lidí tak to asi může být dost podobné jako tady. Až na politický režim. Zatím. A třeba zdravotnictví máme asi taky pořád zainvestované líp :-)
3
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy 13. 01. 2025, 22:56:57 »
Já bych se snad raději vrátil k těm atomovkám :-D

V USA bych žít nechtěl, protože mi to přijde jako země s velkou úrovní zločinnosti. A druhý, asi hlavní důvod, že vůči USA cítím antipatie.

Pokud bych chtěl optimalizovat životní komfort, tak bych asi zůstal v Čechách. Je tu výborné zdravotnictví, bezpečno, politická stabilita (dobrá, ne úplná), práce cajk.

V mém případě by důvody byly spíše kulturní a pocitové. Moře, kuchyně, exotika.

Aktuálně to řeším tak, že jezdím na měsíc, dva někam, kam mě srdce táhne, abych patřičně načichnul.

Díky tomu, když by se politika v Čechách nějak zvlášť změnila, mám kam jít, vím kam.

ja jsem taky pro dedinu v cesku, nejdulezitejsi je pivo.

vidlakov v konzervativnim usa a remote praci bych si taky dokazal predstavit.

a ja mam nizke naroky, myslim, ze i v rusku ve vidlakove bych mohl zit, samohonka, samohana, samovar.
4
« Poslední příspěvek od BoneFlute kdy 13. 01. 2025, 22:27:47 »

V USA bych žít nechtěl, protože mi to přijde jako země s velkou úrovní zločinnosti. A druhý, asi hlavní důvod, že vůči USA cítím antipatie.

Pokud bych chtěl optimalizovat životní komfort, tak bych asi zůstal v Čechách. Je tu výborné zdravotnictví, bezpečno, politická stabilita (dobrá, ne úplná), práce cajk.

V mém případě by důvody byly spíše kulturní a pocitové. Moře, kuchyně, exotika.

Aktuálně to řeším tak, že jezdím na měsíc, dva někam, kam mě srdce táhne, abych patřičně načichnul.

Díky tomu, když by se politika v Čechách nějak zvlášť změnila, mám kam jít, vím kam.
5
Odkladiště / Zálohování stále se měnících velkých dat
« Poslední příspěvek od darebacik kdy 13. 01. 2025, 22:24:40 »
Ako je zname, tak slovensky kataster mal udajne hackersky utok typu ransomware. Ak by mali v poriadku zalohy, tak zrejme do niekolkych hodin by to mali nahodene. Po utoku je uz tyzden a stale im to nefunguje.
Zatial nie je za to nikto zodpovedny a predpokladam, ze vinu hodia na opoziciu ako obvikle.

Zaujmaju ma skor technikalie ako sa zalohuje  v takychto spolocnostiach, kde sa udaje v databazach menia takmer neustale.
Uvadza sa, ze vzdy musia byt zalohy aspon na 3 miestach. Predpokladam, ze lokalne, dalej na nejakom cloude a na offline mediach.

Vezmime si napr. banky, kde sa vykonava denne 100 000-ce transakcii. To snad ani nejde zalohovat na nejake offline media. Nedajboze by banku postihol ransomware, tak to by bola asi katastrofa a krach banky, keby boli bez zaloh.

Ak sa robia zalohy offline kazdu hodinu, alebo kazdy den, tak tomu samozrejme rozumiem, ale v pripade napadnutia hackermi musi byt aj ta posledna transakcia na offline medii, inak bude stratena.

6
« Poslední příspěvek od BoneFlute kdy 13. 01. 2025, 22:22:06 »
Jedna věc je to, že Stát je špatný hospodář. Druhá věc je lhát o tom, že nějak strašně moc trpíme, a že nežijeme v přepychu, a že by se to celé mělo rozbít podle něčích nereálných a nefunknčních představ, jen kvůli tomu, že je někdo blbej a nemá rozhled.
Jedna věc je, že se tu (zatím ještě) máme dobře (navzdory všemu). Druhá, ale neoddělitelná věc je, jestli se s násilně vybranými penězi (daněmi) hospodaří rozumně - což se u nás neděje ani náhodou.

Oddělitelná neoddělitelná: hospodaří se nerozumně, to nikdo nepopírá.

Společnost se ale rozděluje na blázny, kteří kvůli této neefektivitě chtějí všechno rozbít a zničit a schovávájí to za velkohubá prohlášení, že jsou tyto peníze vybírána násilně...

... a mezi těmi, kteří nechtějí žít v zemi jako je Nikaragua.
7
Sítě / Re:SK Telekom ONT + Unifi Express
« Poslední příspěvek od darebacik kdy 13. 01. 2025, 21:54:19 »
Telekom pouziva zatial PPPoE a ONT ti vedia nastavit do bridge (dokonca v bridge neplatis telekomu prenaom za zariadenie). Nepoznam Unifi Express, ale ked to vie PPPoE, tak to bude fungovat.
8
« Poslední příspěvek od CPU kdy 13. 01. 2025, 21:40:46 »
9
« Poslední příspěvek od ssdcorrupt kdy 13. 01. 2025, 21:11:51 »
mozna jsou to jen geny a ma to rodiny, presne takovy behali po druhe svetove po farmach a chytali "kulaky".

dalsi potrefena vyzirka.

na leechery kteri kradou mame kriminal
na leechery kteri neplati mame exekutora

ale z me nepochopitelneho duvodu leecher ktery je podnikatel sam sebe vidi jako uspesneho asociala.

a v sirsim pribuzensvu mam tenhle lidsky odpad taky. za zivot nezaplatili do duchodovyho systemu nic ale minimalni duchod pobiraji.
10
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy 13. 01. 2025, 21:11:30 »
Jedna věc je to, že Stát je špatný hospodář. Druhá věc je lhát o tom, že nějak strašně moc trpíme, a že nežijeme v přepychu, a že by se to celé mělo rozbít podle něčích nereálných a nefunknčních představ, jen kvůli tomu, že je někdo blbej a nemá rozhled.
Jedna věc je, že se tu (zatím ještě) máme dobře (navzdory všemu). Druhá, ale neoddělitelná věc je, jestli se s násilně vybranými penězi (daněmi) hospodaří rozumně - což se u nás neděje ani náhodou.

ted mi rekli, ze za synova rovnatka mam dat 70 000.

To je privela. Ja som mal rovnatka, tiez som zo zaciatku mal obavy o cenu lebo to boli tiez velke peniaze, ale v konencom dosledku sa torozlozilo na niekolko rokov a celkovo to taka suma nebola. Ale opakujem, 70k/2800€ je sialene vela. Ja som platil asi polku, plne sam bez poistovne, ak to, v priebehu 5+ rokov. Jedine si viem predstavit tu cenu ak je v tom invisalign, ktory je brutalne drahy ale ma svoje opodstatnenie pre dorovnanie kedy "heavy lifting" maju na starosti bezne drotove stahovacie rovnatka.

Má paní má rovnátka za 100k. Nenapadlo mě se kvůli tomu nějak rozčilovat. A to jsme rodina, která vysloveně ze zdravotního nic nemá. Jste blázni.
Také bych se kvůli tak zásadní a nepostradatelné věci za tak směšnou cenu nerozčiloval. Tedy pokud by se jednalo o rovnátka z platiny osázená brilianty a s povrchovou úpravou z úsměvů jednorožců.
Stran: [1] 2 3 ... 10