Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Co říkáte na telefon Tesla Pi?
« Poslední příspěvek od Ondra Satai Nekola kdy Dnes v 20:07:10 »
Pokud je to od Muska a ne od jedne z milionu dalsich Tesel, tak bych se toho nedotknul ani dvoumetrovou tyci z vyhoreleho jaderneho paliva.
2
Vývoj / FP a error handling
« Poslední příspěvek od fortran1986 kdy Dnes v 18:31:29 »
Nechápem, prečo keď FP zavrhuje výnimky a namiesto toho odporúča používať union typy ako Result alebo Option, tak F# aj tak podporuje klasické výnimky z .NET-u a dokonca má aj vlastné, neobjektové výnimky nazývané exception (čo je špecialita F#, v C# ani v iných jazykoch to nefunguje):

.NET exceptions:
Kód: [Vybrat]
open System
raise(Exception(message = "Klasicka .NET exception"))

F# exceptions:
exception Chyba of string
raise(Chyba "Typovo cista F# exception")

typ result:
let (/) x y =
    match y with
    | 0 -> Error("Delenie nulou neni povolene")
    | _ -> Ok (x / y)

Okrem toho má ešte aj asynchrónne výnimky cez Async.Catch, a zároveň poskytuje typy Result aj Option. Nehovorím, že je to blbosť – z pohľadu výkonu je Result lepší ako výnimky. Ale aj tak nechápem, prečo sa vo F# dá robiť jedna vec piatimi rôznymi spôsobmi. Začína to pôsobiť, akoby F# bobtnal podobne ako C++.

Aký spôsob error handlingu používate v FP jazykoch?
3
Sítě / Re:Funguje někomu u O2 reverzní záznam?
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 17:32:47 »
Zato jsem dostal slevu 50 korun jednorázovou  :o

Je to hezké, když si ISP svých zákazníků váží.

ještě psali, že těch 50 "vypočítali" z toho, jak dlouho "porucha" trvala. asi bych jim měl zavolat a říct, že porucha IPv6 je už 10 měsíců a nevypadá, že to bude brzy vyřešeno
4
Hardware / Re:Hardware s nízkou spotřebou pro domácí lab
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 16:36:05 »
Já rozlišuji mezi běžícími službami a dostupnými službami.Pokud totiž vypadne víc, než domácí jistič, nemusí být služby dostupné tak jako tak, ale nepřijdu o data vypnutím na tvrdo, případně se to nedostane do nějakého neočekávatelného stavu (domrvené aktualizace, atp).

Ono i řádné vypnutí, jen neplánovaně, je někdy problém, protože to zase musí někdo zapnout. S UPS je ten problém, že pokud se při delším výpadku vybije ale dojde včas k řádnému vypnutí, musíte před zapnutím systému počkat na nabití UPS do určité úrovně, aby byl systém chráněn v případně dalšího výpadku, to se pochopitelně týká i laptopového řešení. Tohle dokáže v konečném důsledku způsobit víc škody, než užitku.

Ona ta UPS bude mít určitě vyšší režii, než celá spotřeba toho stroje v idle. A laptopy se většinou nabíjí o dost rychleji, než olověné baterie v UPS.

Pak je otázkou, jesti to chtít z baterie táhnout co nejdéle, ale vykrýt jdeen jeden dlouhý výpadek a pak čekat na dostatečné nabití, nebo to začít vypínat už třeba po minutě bez napájení ze sítě s tím, že jakmile sít naběhne, mohu to hned začít zase spouštět, protože když dojde k dalšímu výpadku, mohu to zase bezpečně vypnout.

Ano, souhlas pokud se má opravdu zajistit dostupnost (dobře jste to upřesnil), je potřeba promyslet víc scénářů.
Já to jen nikdy neřešil takhle napůl (jedno zařízení se svou baterkou). Buď to bylo víceméně jedno resp. se počítalo s tím, že to může někdy nastat (s tím, že kritické poškození, když by se to specificky trefilo do "správného" momentu je málo pravděpodbné), nebo tam prostě byly UPSky. A to i co se týká těch malých DIY systémů (typicky - server/NAS, router/modem, switch, možná nějaká další řídící jednotka).. a zas, o.k. něco to žere, nemám teď úplně přehled napříč modely, ale když jsem si onehdá měřil nějaou malou line-interactive APC, tak to mělo asi 10W řežii (rozdíl výkonu před/za s konkrétní zátěží).
Ale jak jsem psal předtím beru, že notebook s baterkou většinou překlene ty vypnutí natvrdo.
Jediné, co by mě nenaplňovalo úplně klidem při provozu 24/7/365, je pak to, že jsem když jsem kolikrát viděl (i známí, příbuzní nosí různé notebooky na ugprade, opravu) jak se tam někdy baterka dokáže vyhřát od ostatních komponent, nafouknout tak, že to při rozebírání člověku pomalu nevyletí do.. jak je to vypružné, pak to z toho rvát. Zrovna nedávnou jsem v nějakém ACERu interní baterku radši vyndal a odpojil, než se případně sežene jiná.
To se mi zatím u UPSek nestalo, jasně odejde baterka, začne to pípat, přepne se to do bypassu.. pak výměna, ale nikdy jsem to z toho zatím nemusel takhle dolovat.. :)
Ale třeba ten Elitebook, co máte, je v tomhle ohledu úplně v pohodě.

5
Hardware / Re:Hardware s nízkou spotřebou pro domácí lab
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 16:07:22 »
Tak ono nekdy staci aby se to nevyplo tvrde ale rizene a nemusel tam veci startovat a resit problemy. Tvrdy pad u stroje neni hezky a u virtualizacniho stroje o to vice boli, ze VM disky se muzou cachovat a guest o tom vedet nemusi.

To určitě, taky to většinou beru jako plus, že se to regulérně vypne.

Ještě stran těch hypervizorů, cachování atp. Pokud je to všechno dobře nastavené a odladěné, tak by ty flushe a bariéry zevnitř virtuálu měly korektně probublat přes všechny vrstvy až do fyz. zařízení. Pak je to i v tom krajním případě (vypnutí natvrdo) víceméně podobné jako pokud to běží přímo na serveru. Byť samozřejmě konkrétní praktický dopad záleží také na aplikaci/službě.
Nicméně ne vždycky se to probublání povede (patch je mimochodem od pána z Proxmoxu)
https://github.com/openzfs/zfs/pull/17131

Do jisté míry se tomu dá předcházet trochu paranoidním nastavením u důležitých virtuálů/služeb, když to dovolí situace a požadavky na výkon. Tzn. vynutit synchronní zápisy.. (sync=always u ZFS zvol/datasetu nebo cache=writethrough příp. directsync u standardního qcow2 backendu). Obdobně jsem to řešíval i fyz. serverů, kdy jsem měl vyhrazené oddíly na datové adresáře konkrétních služeb, logy a u některých mountpointů pak natvrdo sync.
Ale bavíme se o poměrně specifických situacích, kdy to bylo často v nějakých pratkicky nekontrolovatelných podmínkách nebo třeba mobilní systém jezil v autě a celé se to napájelo agregátem, který klidně třikrát za dopoledne zhebnul :)
Nebo někde, kde to nevadilo a chtěl jsem si být jistý.

Citace
Jinak s takovym polovicatym zalohovanim (bez UPS) je dobre si overit, zda se stroj opravdu vypne. No nekdy je lepsi si overit celkovy normalni vypinaci protokol... protoze jakmile mate vice stroju a mezi nema napr. NFS s hard option, tak pri vypnuti nfs serveru se uplne zaseknou klienti a nejde je vubec vypnout. A myslim ze tomu nepomohlo ani umount -l, takze se zalohovat musi vsechny nody a konektivita a ono se to musi domluvit a odmountovat pred tim nez se to zacne vypinat. Tohle me dost prekvapilo a vypeklo.

Dobrá poznámka. A souhlas zombie jsou peklo. A taky jsem si dávno v něčem podobném vymáchal ústa.. :)
Správná sekvence vypínání. Nakonec jsem místo přímé komunikace z NUT (démon pro UPSky) do serverů a stanic musel udělat na jednom serveru orchestraci vypínání podle správného pořadí, kdy to přes ssh a WMI v určité sekvenci posílalo příkazy do ostatních strojů.
6
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 15:45:19 »
Zato jsem dostal slevu 50 korun jednorázovou  :o

Je to hezké, když si ISP svých zákazníků váží.
7
Hardware / Re:Tesla Pi (smartphone)
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy Dnes v 15:18:49 »
Tohle je první místo, kde jsem se o něm dozvěděl. Starlink inside je zajímavý nápad, ale telefon imho dnes tvoří především OS a aplikační základna, v poslední době i schopnost ukázat regulačním úřadům prostředník (jakože o tom, jaké aplikace v telefonu budou a co budou dělat, úřady rozhodovat nebudou apod.). Potenciál je vždycky a pořádnou konkurenci ke stávajícímu duopolu bych rozhodně uvítal.
8
Hardware / Re:Tesla Pi (smartphone)
« Poslední příspěvek od Paliq kdy Dnes v 14:54:02 »
Že nie som cieľová skupina..  :)
9
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 14:43:33 »
Nová informace od O2 je, že IPv6 pro exNEJ stále není a neví se, kdy bude. Zato jsem dostal slevu 50 korun jednorázovou  :o
10
Hardware / Co říkáte na telefon Tesla Pi?
« Poslední příspěvek od Python kdy Dnes v 14:35:38 »
Zdravím vespolek 👋

Na YouTube se objevují promo videa na nový (plánovaný) Tesla Pi smartphone.

Podle proma, vypadá zajímavě 😁

Co si o něm myslíte ?
Stran: [1] 2 3 ... 10