Může mi tady někdo osvětlit, jak funguje infrastruktura Cetinu, primárně z hlediska sdílení operátory? Podle mě by to mohlo být zajímavé téma i na celý článek.
Nejdřív VDSL. Tam je mi celkem jasný, že účastník je jasně identifikován dvoulinkou až do DSLAMu. Předpokládám, že tam se daný port nastaví do SVLAN konkrétního operátora. CVLAN 848 co se používá pro internet je pak technicky Q-in-Q a všichni operátoři používají stejnou, pro jednoduchost. PPPoE je jen pro nastavení IP, autentizace se nepoužívá, protože účastník je daný portem. Dává to smysl? A na které vrstvě se dělá shaping? Jak fungují alternativní operátoři, má každý svou SVLAN do každého DSLAMu? A může operátor použít DHCP místo PPPoE?
Pak GPON. Předpokládám, že ONU SN se použije primárně pro určení operátora/SVLAN na OLT. Přes OMCI se na ONU nastaví CVLANy a nad tou internetovou se vytočí PPPoE - autentizace už je potřeba, protože účastník není jednoznačně identifikován. Jen mi není úplně jasné, proč má username i doménovou část, když už celé PPPoE běží v síti operátora, je tam nějaká možnost dalšího přeprodávání, aby každý alternativní operátor nemusel mít SVLAN do každého OLT? A na které vrstvě se dělá shaping? A může operátor použít DHCP místo PPPoE, když mu bude stačit autentizace (ONU SN +) MAC?
A pak ještě - Cetin a T-Mobile uzavřeli smlouvu o společném budování GPON přípojek - jak to sdílení technicky funguje, jaký je rozdíl mezi "nativním" T-Mobile a T-Mobile na Cetinu? T-Mobile má na webu specifikaci ONU, podle které je možné připojit vlastní zařízení (viz
https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Fiber-Internet-Pozadavky-na-zarizeni.pdf). Platí to tak tedy i pro síť Cetinu a v důsledku ostatní operátory?