Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Relativně přesné RTC
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 21:07:47 »
Ahoj,

potřebuju vyřešit RTC v systému bez přístupu k internetu(je to izolované) a čas posílat dál (centrální zdroj času +/- 20 sec).

RTC hodiny
Jako základ chci použít dva moduly RTC, ideálně nějaké přesnější.
Prý jsou docela dobré RTC moduly na bázi DS3231, které se rozchází maximálně o jednu až dvě sekundy za den (u origo čipů).

DCF77 - čas z Frankfurtské polévky
DCF77 si sosá čas z Frankfurtu a ...pokud je zrovna signál... získává přesný čas.
https://www.aliexpress.com/item/1005007539592738.html
https://dratek.cz/martin/1104-presny-cas-z-nemecka-dcf1.html

To samo o sobě není žádná výhra, při špatné orientaci antény/zastínění se prý povede jedno korektní přečtení dat měsíčně.

GPS - čas ze Sputniku
Čas se dá snáz a rychleji získat z GPS, ale na rozdíl od DCF77 musí být signál slušný, bohužel to je ještě citlivější než DCF77
https://www.youtube.com/watch?v=ktqjcnna6cM

GSM - čas z SMS
GSM moduly lepší než SIM900 umí už AT commandy: AT+CLTS
sim900 -> qntp, qnitz=1 nebo qgsmloc=4

Výhoda: Funguje to i ve sklepě.
Nevýhoda: Potřebuje to aktivní SIMMku.

Na nic lepšího jsme nepřišli...

Co vy na to?
Nic lepšího do pětikila nepostavím.
Prodávají se velice přesné hodiny okolo 100 Euro na eBay, ale to se mi do toho dávat nechce a mám vyřešit XY instalací.
Hodně zvažuji místo DCF77 spíš GSM, ale to by znamenalo XY Simek...  :o

Nějaký lepší nápad?
2
Nová témata / JS: service worker a subdomena
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 21:00:46 »
Mam SharedWorker ktory mi pri vyvoji na lokale funguje, lebo vsetky subory su servirovane z rootu cez hotreload server.

Mam ale problem na produkcnej verzii kde su vsetky frontendove veci servirovane zo subdomeny. Takze index.html len smeruje na subdomenu foo.bar.com/moje.css a foo.bar.com/moje.js. A foo.bar.com/moje.js potom vola foo.bar.com/worker.js.

Lenze tym ze je to subdomena tak origin je odlisny a teda mi ten worker realne nefunguje. Ten worker len otvori websocket na server a pocuva na spravy, ktore nasledne posuva dalej kodu ktory na ne reaguje. Je to shared worker aby sa pri viac otvorenych taboch nerobili duplicitne spojenia.

Otazka teraz je ako to poriesit aby fungoval "normalne" aj ked bezi na subdomene a teda?
3
Windows a jiné systémy / Re:Tisk více SVG souborů
« Poslední příspěvek od Josef Chroustal kdy Dnes v 20:45:01 »
4
Odkladiště / Re:Webdesign - funkcia vs forma
« Poslední příspěvek od r443 kdy Dnes v 20:15:16 »
Jo, taky se řadím k těm konzervám, které každá novější verze libovolného webu naštve, protože obvykle spočívá v nasazení větších fontů, kulatějších tlačítek a schovaných vyskakovacích menu na úkor přehlednosti a množství zobrazených informací.

To s tou DNS administrací na celou obrazovku mi to připomnělo internetové bankovnictví mojí bývalé banky, takový výpis transakcí, kdy se mi jich předtím vešlo s plnými detaily na 1200px výšky přes 30 a po redesignu pouhých sedm, a to ještě bylo potřeba každý z nich pro detaily rozkliknout  >:(

Používání webu na desktopu je čím dál tím větší utrpení, jde to z kopce tak od roku 2010, jsou za tím smartphony a jejich uživatelé, kteří dnes tvoří naprostou většinu přístupu a už se tím pádem málokomu chce vytvářet smysluplnou verzi webu pro prohlížení na PC. Na druhou stranu ale abychom se jen neopájeli nostalgií, jak to tehdy bylo super, tak bych připomněl Flash, stránky vygenerované v MS Frontpage a různé blikající, jezdící nadpisy, přiblblé GIFy a blikající položky v menu a podobně  ;D
5
Server / Re:Jednoduchši HA na Proxmox
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 19:57:19 »
Tak v tom pripade beriem spät HA. Myslel som si, ze vysoka dostupnost sa uplatnuje aj v mojom pripade. Ja som mal na mysli prave to
nejde uzel v zemi X tak presmerujeme provoz jinam.
Riesia sa vobec taketo veci ?
6
Hardware / Re:Brutální záseky a zpomalení s BT soundbarem
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 18:04:15 »
podivej se na to skrze rftop prikaz, mel bys videt kolik casu stravi (tve nejspise sdilene) radio obsluhou jednotlivych protokolu a siti, pripadne zda je tam nejaky promrhany cas prepinanim nebo nekvalitou spojeni z duvodu zaruseni
7
Sítě / Re:Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy Dnes v 17:47:36 »
Jenom pro informaci zásuvka od isp je nejblíže ke generátoru. Přívod k ní je z opačné strany než je generátor. Vedení je v liště na zdi. Objednal jsem si nějaké věci včetně naklapávacích feritů tak až dorazí vyzkouším to a určitě dám vědět jak jsem dopadl. Na optiku, která by to vyřešila si zatím netroufám. Zatím jedu 100Mbbs.

Ještě k tomu generátoru: Ten výstup je samoshřejmě nízkoohmový, ale vede koaxiálem cca 70cm k rezonančnímu obvodu kde se přizpůsobuje impedanci těch plíšků (zářiče) mezi kterými pomocí zapáleného plynu a silného vf pole vzniká plasma. Od rezonančního obvodu k hořáku vede asi 50 cm perforovane dvojlinky 450 ohm a tam si myslím že vzniká problém. Nějaké odstínění dvojlinky je problematické protože by se změnila impedance a tím by se musel přizpůsobit rezonanční obvod na swr 1:1 aby to generátor požral a automatika ho nevypnula. To by se musel nějak změnit poměr L/C které jsou pevné a ne proměnné.
8
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 15:48:23 »
Vetsinou se pod HA (pod klikatky pro HA) rozumi failover v ramci racku, kde mate redundantni nody, ktere muzete treba po jednom restartovat a poskytovana sluzba nespadne. Interconnect je zde 100% (treba prave kvuli zdvojenemu napajeni a zdvojenym sitim), a cele se to drzi v kazdem momente v konzistentnim stavu, bez nutnosti nejake explicitni synchronizace.

To, nad cim uvazujes ty, je spise geograficka distribuce sluzeb, a to se nasazuje trvale, neni to reseno stylem ze ted nejde uzel v zemi X tak presmerujeme provoz jinam. To distribuovany reseni funguje vsude, a pak to ma treba backend API na centralni uzel (ano, nektere veci jsou SPOF - treba "registrace uzivatele"). Pokud potrebujes jen pasivne distribuovat read-only obsah, tak muzes pohodlne nasadit repliky.

Imho cele nedorozumeni zde je z duvodu, ze si pod HA predstavujes neco jineho nez HA je, a pak k tomu pristupujes nespravnym smerem, kdyz nevis co mas hledat a snazis se ohnout neco urcene na neco jineho, k tomu co bys chtel ty.
9
Sítě / Re:Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 15:33:59 »
@TomaMal a @redustin +1. Kostry zařízení tř.I by měly mít ze zásuvky solidní ochrannou zem, a ta by neměla navzájem katastroficky plavat. Pokud katastroficky plave, nebudu prohlašovat, že uzemnit stínění CAT6/7 na obou koncích je bezpečnostní riziko, ale zajímám se, kde mám blbě silové a ochranné země po baráku.

Že to plave trochu "mezi patry" je často tím, že ve starších barácích svislá páteř už má zem ochrannou a pracovní společným vodičem, na tom vodiči vznikají průtokem pracovního proudu úbytky. V horším případě jsou tam přechodové odpory (špatně utažené šroubky) - s tím je potřeba něco dělat.

100V mezi baráky mi v pořádku nepřipadá, pokud jsou oba baráky na tomtéž VN trafu, ze kterého dostávají 240V st. proti pracovní zemi.

Výše uvedené platí pro 50 Hz. Fakt je, že mezi patry a tím spíš mezi domy už má smyčka velkou plochu, takže se do ní snadno magneticky naindukují všelijaké přechodové jevy (protože delta I podle delta t).

Taky pozor, jestli posuzujete skutečně zařízení tř.I. Pokud je jedno z nich tř.II a má spínaný zdroj, bude na jeho kostře vidět měkký průsak Y-capem klidně přes 100V.
10
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 15:15:34 »
V prvom poste  som sice nepisal ze sa chcem nieco naucit, ale pisal som, ze chcem HA skusit. Moj homelab nie je ziadna produkcia a nadomnou nestoji ziadny sef, ktoremu sa zodpovedam. Ak sa rozhodnem, ze sa do niecoho pustim, tak sa do toho pustim a ak si poviem, ze kaslem na to tak to necham tak. Preto som zalozil tuto temu ci ma vie niekto nakopnut.

Nemyslim si, ze je v tom je nejaka extra veda. Vsetko uz je vymyslene, len to treba pozliepat, zfunkcnit a otestovat. Potreboval som len nakopnut a chcel som vediet ci su pre to nejake ficurky aby som nezliepal nieco zbytocne. Podla mna je HA dnes bezna vec.
Stran: [1] 2 3 ... 10